Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1870 / Mera om folkets fotoapparat Kiev! Å i morgon så e det Ellens!

 

 


Man kallade ofta kameran i Ryssland för fotoapparat, och för Kiev, som va en Contax-replika, så fanns det goda möjligheter att tillverka en högkvalitativ fotoapparat för folket. Som sagt, tanken va god, men sedan började man öka produktionstakten, det känner ni igen va, och då blev kvalitén lidande, det känner ni också igen va?  ;) Så många Kiev av senare årsmodeller måste in på service direkt efter köpet. Men det gav såklart nya arbetstillfällen!

Så nu är vi här 2012 med fotoapparaten Kiev. Och det är spännande, för en Kiev som lever 2012, den har nog redan varit på service några gånger och bör även ha bra gener! Och om den skulle behöva litet service, så finnas det sådan att tillgå även i dag, eller så köper man en ny Kiev! :)

 

 

Men ett tips för den som skall fota med den här fotoapparaten, en extra sökare är bra att ha! Den inbyggda sökare som finns, är litet trång vad gäller att se bildbegränsningen, så med en extrasökare så är allt löst! Sådana här extrasökare de e sådana som man har även på digitalkameror numera!

 

 

Extrasökare som sagt

 

 

Se'n har jag framkallat några bilder tagna med Kiev och några olika objektiv.

 

 

 Jupiter-12 från 1948 funkar bra, trots att både bak och frontlins såklart har fått några repor under de år som gått sedan 1948.

 

 

 

Jupiter-12 från 1948   Testad mot tegelvägg!  ;)

 

 

 

Jupiter-12 från 1948    Delförstoring av bild ovan. De e klart att bilden tappar litet skärpa så här uppförstorad, och testfilmen Tri-X kanske inte e så där optimal! ;)


Men Jupiter-9 från 1950. Ni vet den där med 1,8 meters närgräns som jag bloggat om tidigare, där ligger skärpan fel. Som vanligt med de här ryska objektiven så har nå'n skruvat ut objektivhuvudet, och det är lätt gjort, och så har man inte lagt tillbaka rätt antal distanser, så nu får jag gör det.

 

 

 

Jupiter-8 från 1948 funkar bra! Mycket bra tycker jag! Här är en delförtoring!  Full öppning och en 1/25-del.

 

Nu skall jag leta i nå'n låda efter en distansring för Jupiter-9:an. Är även sugen på att sätta objektivhuvudet i en senare fattning med närgräns 1,15 m.  :)
Vi får se om jag får litet tid över...  ;)
Skratta nu inte, ni som ännu inte kommit till rätt ålder, för ni har ingen aning om hur det är att vara pensionär! Ständigt att ha nå't att göra, å inga bestämda arbetstider, inga bestämda raster, ingen arbetslagstiftning gäller här inte!
Nu skall Roffe och jag strax ta en runda med bilen för att handla, slänga tomglas, tidningar, kartonger, kasta tomma pelletssäckar osv, osv, och sedan tillbaka för att kanske hinna ta en påtår! 

Å min fru säger att Roffe kan vara ensam hemma när jag gör det här! Han klarar att vara ensam nå'n timme!  Men min fru  förstår inte att det inte är Roffe som det handlar om! ;)

Hur som helst, slut för idag, tack för idag!

/Bengan

 

Ps. Å glöm inte Ellens i morgon onsdag från c.: 15.00

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-12-18 11:54 | Läst 2413 ggr. | Permalink
Jag säger då det!! Tidningssidor - och till och med en tegelvägg! Ha´ru tappat greppet Bengan?
Svar från Benganbus 2012-12-18 20:34
Tegelväggar e snygga! :)
/B
Det låter som du har mycket att göra, Bengan. Som om du är nära att gå in i väggen, det är t o m en tegelvägg som figurerar i bloggen. Oroväckande!
Svar från Benganbus 2012-12-18 20:38
Nu, kl. 20.35, har jag äntligen litet rast! ;)
B)
Jag tror att testet mot Expressens löp bara var en tillfällighet - det kunde ju lika gärna blivit Aftonbladets som ju hänger strax ovanför?!
Ha det fint!
Johan(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg