Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1799 / Ok, vad göra idag då...? Kanske ladda en Leica M2 med film och... :)

 

 

 

 

 


Få se nu vad som e pg och vad som redan gjorts idag!
Datum för planeringsmöte med Konstrundegruppen e spikat, inköp av Tri-X e Pg, hittat ny spännande öl, tittade nyss på Tyska bilder (Allmänbildning) kollade av några Jupiter/Zeiss-objektiv för min M Leica, lagade mat till min fru och mig, (matlåda till frun) laddade se'n en Leica M2 med Tri-X, och skulle sedan sätta på ett Jupiter-3 objektiv, men vilket?  ;) Jag gillar Leica M2, för den är litet uppkäftigt och enerverande (för omgivningen) långsam i filmladdningen! Och skall snart också framkalla två rullar film, en Tri-X och en T Max 100, det får bli samma tid i framkallningen för båda!

Tyska bilder!   Jan Bernhardtz, Berlin

 

 

 

Ölinformation!    Och sannolikt är det här en ovanligt nyttig öl! Läs min kommentar till Ylvas kommentar sist i bloggen!  :)

 Å finns det nå'n djurkännare som kan se vad det är för ett djur på ölburken? E det en björn med hjorthorn...eller? :)

 

Läser också, som jag sagt i en tidigare blogg, två böcker om retorik! Skall fortsätta i eftermiddag.
Retorik e intressant och spännande, för retoriken är inte bara en talekonst, utan mycket användbar även i marknadsföring, som tex politik!  (Utan att många inser det!)
"Jag väljer själv", säger nog de flesta!  Ok, säger jag...  ;)

Brukar även tänka på det här också när det kommer nya mobiltelefoner av ett mycket känt företag!
Och även om det här företaget har nå't fel i sin nya telefon, så försvaras företaget intensivt av sina anhängare i vått och tort! Visst e det intressant! Att retoriskt (eller kalla det marknadsmässigt) ha kunnat skapa en så'n solidarisk och trevlig användarkrets!  ;)

 

Marknadsföring E intressant! Nytt e bra, men ändå kan man picka litet på det nostalgiska också!
Tex som Olympus gjort med sin OM-D!
Här är tex ett intressant marknadsföringsföredrag, vad gäller nytt och nostalgiskt!
http://vimeo.com/7152322

 


Nåja, nu till något helt annat!  ;)
Läste i DN i morse.
Vet ni skillnaden mellan 100 gradigt kokande vatten och en rät vinkel?
10 grader!  :)

Påminner om Monte Pytons kanot/öl-liknelse.
"Vi tycker att amerikanskt öl är som att älska i en kanot, det är väldigt nära vatten!"
Eller så här i original:
"We find your American beer like making love in a canoe. It's fucking close to water"

 

 

Ok, kära vänner, efter att ha läst den här bloggen, så inser ni säkert att jag inte haft så mycket att blogga om i dag! Men allt är ju relativt!  :)
Hur som helst, hoppas att ni ändå får en bra dag i fortsättningen, trots den här bloggen!

/Bengan


Ps. Det blir inte ett Jupiter-objektiv på M 2:an, utan ett Zorki-objektiv från 1949! 
Serienummer invändigt på Zorkin är:  2.861.711  :)  Se'n att det är några små glasblåsor i optiken, men det kan jag leva med!  ;)

 

 

 

 Postat 2012-10-18 14:24 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1798 / Den analoga eller kemiska fotografin.

 

 

 

Den analoga fotografin blir mer och mer "frånåkt" vad gäller tex ljuskänslighet, skärpa och snabbhet i handhavandet mot den digitala fotografin, så varför då fotografera analogt? En fråga som det nog inte finns något entydigt eller riktigt bra svar på!

 

 

Gotland oktober 2012.  (M Leica med Zorki 1,5/5 cm, Tri-X.  Bl 1,5 och 1/4 dels sekund)

(Rent tekniskt hade den här bilden sannolikt blivit "bättre" med tex min Fuji X100. Men behöver vi alla detaljer i vissa bilder? Behöver vi se allt i alla skrymslen? Eller begränsar vi bara betraktarens egen fantasi i vissa lägen med för perfekta och kanske för övertydliga bilder?)

 

 

Men så här har det alltid varit när det kommit ny teknik, små grupper fortsätter ändå med det "gamla", eller använder både det nya och gamla tillsammans, eller går tillbaka till ursprunget då och då, som Søren Kragh-Jacobsen, dansk filmregissör, svarade då han fick en fråga under en intervju:  "In every musicians life there comes a time and place where you want to go back to basics, where you want to play unplugged....."

Och jag tror att även det äldre "instrumentet", i det här fallet kameran, spelar en viss roll i det här.

 

 

 Bofills Båge, Södermalm Stockholm.  (Olympus OM-1, 35 mm, Tri-X)

 

Som sagt, en del fotografer kommer att vara kvar i det analoga av olika skäl, andra arbetar samtidigt i både i det analoga och det digitala, men så kommer det även nya fotografer, ofta ungdomar, som är nyfikna på något dom bara hört talas om.

 

 

 

Berlin Alexanderplatz

 Belin Alexanderplatz.  (M Leica, 15 mm, Tri-X)

 

Så i det stora hela så är det en mycket liten grupp som fortfarande fotograferar analogt, men gruppen lever ändå och kommer nog alltid att göra så, och det känns som sagt spännande att en del ungdomar, som startat i det digitala, börjar pröva på att fotografera analogt.


/Bengan

 

 

 

Pattrick Dallard, konstnär

 Patrick Dallard, konstnär.  (M Leica, Jupiter-3, Tri-X)

 

 

 

 Postat 2012-10-17 07:34 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1797 / Oroande många läsningar av min förra blogg, så här kommer en befogad varning!

 

 

 

 

 

Otroligt gammal kemikamera! Från 1938 tror jag! Och funkar utmärkt!


Nu vill jag säga på en gång, visst e det kul med många inklick i bloggen, man tror ju att många läser det man skrivit och att man skriver nå't intressant! :)  Men, det finns baksidor också för den som e litet observant! Man kan tyvärr se det mesta från flera håll alltså!
Antingen skriver jag så knasigt, så alla vill in och titta på den där olyckan som skriver sådana underliga bloggar!
Eller så skriver jag nå't intressant! :) 

Och om det är det sistnämnda stämmer, intressant alltså, så borde väl allt vara frid och fröjd!? 

Men, här finns ändå en risk att man kan lura in trevliga människor på något onödigt med sitt skrivande! Jag har faktiskt upplevt det tidigare, de e därför jag varnar nu! Skrev några rader om en M Leica i någon tidigare blogg, och genast skulle några gå och köpa en M Leica! Och se'n skrev jag några rader i en blogg om Olympus OM-1, och vad tror ni hände!? Svårt att gissa va!?

 

 

 

Kemikamera med kemibild! Jag har faktiskt gjort kopian själv!  Nå'n gång på 1960-talet!  :)

 

Så för att koppla ihop det här med min tidigare blogg, som handlade om en enkel filmframkallning, så vill jag direkt flagga en varning! Det här e inte så enkelt! Å så e det en tillbakagång! Och om man jämför med det digitala, så är det här rena rama stenåldern! ;)

Jag kan väl lista fler nackdelar!
* Du får inte fram dina bilder lika fort med film och framkallning!
* Och inte alls lika många bilder blir det!
* Å så e de en massa slask och bök innan bilden kommer fram! Å du måste nästan vara kemist!
De e nog därför en del lägger exponerade filmer i kylskåpet för dom fasar inför framkallningen!

* Å filmen, som du måste ha för att kunna framkalla, finns knappast inte att köpa längre, och finns den, så är den dyr!! Å du får bara ut max 36 ynka bilder på en rulle! Och du kan inte radera bilder i kameran! Tagna bilder sitter där dom sitter! Å så blir det inte lika skarpa bilder som det digitala!

 Och kamerorna man använder till det här filmfotandet, dom kamerorna e ofta billiga! Nu börjar du fatta va! Billiga grejer e ofta inga bra grejer, det har vi ju fått lära oss! :)

 

 

 

 Praktina FX, från 1952, föregångaren till Nikon F! Fungerar utmärkt den också!

Vad skall jag hitta på mer för att försöka rädda några från att gå ned sig i det här Slow Photo kemi-träsket? Eller rädda några från att återvända till träsket! ;)

Jo, man tittar på dig när du fotar med en så'n här gammal analog grej! Du blir uttittad! Man kan tom viska och peka på dig och din kamera! Och även komma fram och fråga!

Så ni som läst min förra blogg, men inte kommenterat, men ändå undrat, och kanske funderat, glöm den bloggen! Det här kemi-fotandet är ett gammaldags och långsamt sätt att fota!
Å dina facebook-polare kommer att undra varför det inte kommer några bilder!
Å här på Fotosidan kommer man å undra om du slutat att fota! :)

 

 

 

Frisören

Långsamt tagen bild!  Läs gärna texten i bilden om själva bildtagandet så förstår ni! 

 

Så låt dom nördar som gillar det här långsamma fotandet, eller kalla det retro-fotande och det efterföljande blaskande med kemi,  låt dom hålla på med det!  Och se den här bloggen som en varning i all vänlighet för att pröva det här numera mycket udda och långsamma fotandet!

 /Bengan

 

Ps.
Va ju på Gotland i förförra veckan, de va en så'n där kulturhelg, och jag såg minst tre tjejer i 20-25 år åldern som gick och släpade på gamla analoga kameror...Suck..
Men kunde ändå inte låta bli att tycka att en av dom hade en fin kamera! En svart Nikon F2 med normaloptik! Den såg nästan sprillans ut! Men tyvärr e det här tunga och så gott som outslitliga grejer, tänk på det! ;)

 

 

 

 

 

 Postat 2012-10-16 18:33 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1796 / Med start 1964, och fortfarande e det filmframkallning i köket!

 

 

 

 

Som jag sa i bloggen i går så skulle jag framkalla några rullar film, men filmframkallningen blev frampå kvällskvisten då det kom annat i vägen! :)  Har alltid stått så här vid diskbänken och framkallat film. Sedan 1964, och det har funkat bra för mig. (Det kan vara bra att diska undan det som ligger i diskhon först såklart)

 

 

 

Och innan framkallningen så måste filmen = Tri-X, in i Kinderman-dosan via mörkrumssäcken. Nu har resåren blivit litet slak i ärmarna på säcken, därför de yttre extra resårbanden! :)

 

 

 

 

Å filmframkallningen e inget märkvärdigt, i med framkallare i dosan, vänd på dosan några gånger under tio minuter, ur med framkallaren och i med sköljvatten några gånger å se'n häll i fix, vänd på dosan några gånger under c:a tio minuter och sedan ur med fix och skölj filmen i nå'n halvtimme, och så några droppar Yes i sista sköljvattnet och så upp med filmen på tvättlinan i källaren.

 

 

 

 

 

Och på morgonen så e filmen helt torr och kan sättas in i negativark!
Sedan e det bara å ev skanna några få negativ, för alla 36 blir sällan bra!  ;)

 

 

 

 

 

Nu kan säkert några framkallningsproffs här på Fotosidan berätta om en litet mer förfinad och exakt filmframkallning, hur man har bättre kontroll på framkallning, tider, skölj osv, men det här har funkat för mig i nästan femtio år, och jag tycker även att det är lättjobbat, så jag fortsätter så här!

 

 

 

T-banan 1964

Diskbänksframkallat negativ från 1960-talet som jag gjort en bild av!

 

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-10-16 09:01 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Straight 1795 / Måndagsmorgon och åter i lyxvardagen! Och Olympus OM-1.

 

 

 

 

 

Snart e det dags för vinterkläder Roffe! :)

 

Jag måste nog erkänna att det känns litet lyxigt att inte behöva gå till jobbet på morgonen, och speciellt att slippa det på måndagsmorgonen! Fast jag fyller ändå upp tillvaron med "jobb" så det räcker, men nu med egen planering, eller egna jobb så att säga och det är skillnad, även om det blir mycket ibland! Jag började för övrigt "jobbkarriären" vid 16 års ålder, så nu känns det som sagt skönt att vara ledig! :)

Och ett av det bästa med ledigheten, även om jag går upp ganska tidigt, det är att få läsa morgontidningarna i lugn och ro till morgonkaffet! Jag tillhör nog en generation som gillar tystnaden på morgonen, ingen radio eller tv, utan bara tidningar och frukost under nå'n eller några timmar! Och har det hänt nå't viktigt, som jag absolut måste få reda på just då på morgonen, så kör man nog igång en siren i samhället! ;)

Idag en del uppack efter fjällresan och koll i agendan vad som är Pg i veckan! Ett besök i sta'n blir det i veckan, och se'n skall jag beställa bilder, framkalla några filmer, annars blir det litet plock på tomten och i huset inför vintern.

Vädret verkar bli bättre än vad SMHI sagt, så nu skall jag ut med Roffe på gärdena nu på förmiddagen!

Ha en fin måndag!

/Bengan

 

Ps. Just det, Olympus OM-1 va det också. Jag gillar den lilla SLR-kameran, bla för enkelheten, kompaktheten och inte minst för att konstruktören själv hade själv fotat med Leica och bla ville gör en SLR i Leica-storlek.  Här är en del att läsa om Olympus.

http://www.olympus-global.com/en/corc/history/lecture/lecture2/part2.html

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/om1/index.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-10-15 09:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg