Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1797 / Oroande många läsningar av min förra blogg, så här kommer en befogad varning!

 

 

 

 

 

Otroligt gammal kemikamera! Från 1938 tror jag! Och funkar utmärkt!


Nu vill jag säga på en gång, visst e det kul med många inklick i bloggen, man tror ju att många läser det man skrivit och att man skriver nå't intressant! :)  Men, det finns baksidor också för den som e litet observant! Man kan tyvärr se det mesta från flera håll alltså!
Antingen skriver jag så knasigt, så alla vill in och titta på den där olyckan som skriver sådana underliga bloggar!
Eller så skriver jag nå't intressant! :) 

Och om det är det sistnämnda stämmer, intressant alltså, så borde väl allt vara frid och fröjd!? 

Men, här finns ändå en risk att man kan lura in trevliga människor på något onödigt med sitt skrivande! Jag har faktiskt upplevt det tidigare, de e därför jag varnar nu! Skrev några rader om en M Leica i någon tidigare blogg, och genast skulle några gå och köpa en M Leica! Och se'n skrev jag några rader i en blogg om Olympus OM-1, och vad tror ni hände!? Svårt att gissa va!?

 

 

 

Kemikamera med kemibild! Jag har faktiskt gjort kopian själv!  Nå'n gång på 1960-talet!  :)

 

Så för att koppla ihop det här med min tidigare blogg, som handlade om en enkel filmframkallning, så vill jag direkt flagga en varning! Det här e inte så enkelt! Å så e det en tillbakagång! Och om man jämför med det digitala, så är det här rena rama stenåldern! ;)

Jag kan väl lista fler nackdelar!
* Du får inte fram dina bilder lika fort med film och framkallning!
* Och inte alls lika många bilder blir det!
* Å så e de en massa slask och bök innan bilden kommer fram! Å du måste nästan vara kemist!
De e nog därför en del lägger exponerade filmer i kylskåpet för dom fasar inför framkallningen!

* Å filmen, som du måste ha för att kunna framkalla, finns knappast inte att köpa längre, och finns den, så är den dyr!! Å du får bara ut max 36 ynka bilder på en rulle! Och du kan inte radera bilder i kameran! Tagna bilder sitter där dom sitter! Å så blir det inte lika skarpa bilder som det digitala!

 



Och kamerorna man använder till det här filmfotandet, dom kamerorna e ofta billiga! Nu börjar du fatta va! Billiga grejer e ofta inga bra grejer, det har vi ju fått lära oss! :)

 

 

 

 Praktina FX, från 1952, föregångaren till Nikon F! Fungerar utmärkt den också!

Vad skall jag hitta på mer för att försöka rädda några från att gå ned sig i det här Slow Photo kemi-träsket? Eller rädda några från att återvända till träsket! ;)

Jo, man tittar på dig när du fotar med en så'n här gammal analog grej! Du blir uttittad! Man kan tom viska och peka på dig och din kamera! Och även komma fram och fråga!

Så ni som läst min förra blogg, men inte kommenterat, men ändå undrat, och kanske funderat, glöm den bloggen! Det här kemi-fotandet är ett gammaldags och långsamt sätt att fota!
Å dina facebook-polare kommer att undra varför det inte kommer några bilder!
Å här på Fotosidan kommer man å undra om du slutat att fota! :)

 

 

 

Frisören

Långsamt tagen bild!  Läs gärna texten i bilden om själva bildtagandet så förstår ni! 

 

Så låt dom nördar som gillar det här långsamma fotandet, eller kalla det retro-fotande och det efterföljande blaskande med kemi,  låt dom hålla på med det!  Och se den här bloggen som en varning i all vänlighet för att pröva det här numera mycket udda och långsamma fotandet!

 /Bengan

 

Ps.
Va ju på Gotland i förförra veckan, de va en så'n där kulturhelg, och jag såg minst tre tjejer i 20-25 år åldern som gick och släpade på gamla analoga kameror...Suck..
Men kunde ändå inte låta bli att tycka att en av dom hade en fin kamera! En svart Nikon F2 med normaloptik! Den såg nästan sprillans ut! Men tyvärr e det här tunga och så gott som outslitliga grejer, tänk på det! ;)

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-16 18:33 | Läst 2241 ggr. | Permalink
Det finns ett problem med de där äldre kemikamerorna. Med åren har de blivit allt svårare att sätta fokus.
Svar från Benganbus 2012-10-16 19:43
Håller med!
Måste nog framöver försöka hitta en slags diopterlins för sökaren på min M Leica.
Svårt att ställa skärpan när jag fotar i dåligt ljus.
Olympus Om-1:an med 35 mm funkar konstigt nog bra!
/B
N Thomas Meldert 2012-10-16 19:53
När jag har problem med fokuseringen brukar jag köra lite fram och tillbaka för att hitta stället där det är minst oskarpt. Då brukar det bli bra. Tips, alltså =)
Jag väljer den enkla vägen, dvs. den digitala motorvägen, fyra filer rakt fram inget i vägen och ingen mötande trafik.

Kanske är det inte riktigt så enkelt, jag har konverterat till den digitala världen, jag har sålt "nästan" alla mina analoga kameror, framför mig står en oexponerad Kodak Elite Chrome 100 som ett litet monument över den tid som var. Hur kunde det egentligen bli så här?
Förr kunde man välja vilken film man skulle använda, nu köper man en kamera där det egentligen bara finns en film att välja på och det skall man nöja sig med?
Man kan naturligtvis köpa program som simulerar olika filmsorter fast det är inte riktigt samma sak, en Tri X är en Tri X och ett program som simulerar filmen är någonting helt annat.
Fast är allt sämre? Naturligtvis inte, med min digitala kamera får jag en frihet som aldrig var möjlig med mina gamla analoga Nikon-kameror, jag kan ta bilder i mörker utan stativ, jag kan när jag vill byta iso-tal utan att byta kamera eller rulle och bilderna blir för det mesta ganska bra. Jag behöver inget extra rum för framkallning eller låsa in mig i badrummet till familjens förtvivlan.
Jag har köpt konceptet, inte helt utan protest men nu är det gjort.
Det är bäst man passar sig då. Ett sånt träsk vågar man ju inte hamna i.. ;-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg