Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1796 / Med start 1964, och fortfarande e det filmframkallning i köket!

 

 

 

 

Som jag sa i bloggen i går så skulle jag framkalla några rullar film, men filmframkallningen blev frampå kvällskvisten då det kom annat i vägen! :)  Har alltid stått så här vid diskbänken och framkallat film. Sedan 1964, och det har funkat bra för mig. (Det kan vara bra att diska undan det som ligger i diskhon först såklart)

 

 

 

Och innan framkallningen så måste filmen = Tri-X, in i Kinderman-dosan via mörkrumssäcken. Nu har resåren blivit litet slak i ärmarna på säcken, därför de yttre extra resårbanden! :)

 

 

 

 

Å filmframkallningen e inget märkvärdigt, i med framkallare i dosan, vänd på dosan några gånger under tio minuter, ur med framkallaren och i med sköljvatten några gånger å se'n häll i fix, vänd på dosan några gånger under c:a tio minuter och sedan ur med fix och skölj filmen i nå'n halvtimme, och så några droppar Yes i sista sköljvattnet och så upp med filmen på tvättlinan i källaren.

 

 

 

 

 

Och på morgonen så e filmen helt torr och kan sättas in i negativark!
Sedan e det bara å ev skanna några få negativ, för alla 36 blir sällan bra!  ;)

 

 

 

 

 

Nu kan säkert några framkallningsproffs här på Fotosidan berätta om en litet mer förfinad och exakt filmframkallning, hur man har bättre kontroll på framkallning, tider, skölj osv, men det här har funkat för mig i nästan femtio år, och jag tycker även att det är lättjobbat, så jag fortsätter så här!

 

 

 

T-banan 1964

Diskbänksframkallat negativ från 1960-talet som jag gjort en bild av!

 

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-16 09:01 | Läst 3774 ggr. | Permalink
Trevlig story, och färgpytsarna på golvet är förstås till colorering ;)
/G
Bengan 2012-10-16 10:36
Jäpp! Färger för mina kolorerade vykort! ;) :)
kanske man skulle skaffa sif sig en mörkrumsäck så at man kunne framkalla filmerna hemma i stället,men å andra sidan får man jo lite motion på samma gång man cycklar till fotoklubben
Bengan 2012-10-16 10:34
Jag skaffade min säck ganska sent, för några år sedan, tidigare så va det garderoben!
Nu är det mycket enklare!
Men som du säger, motion e också viktig! :)
Man skall inte göra det svårare än så. Jag brukar göra ungefär likadant, fast jag har ingen mörkrumssäck utan jag går i badrummet på kvällen, men det måste även vara mörkt utanför badrumsdörren.
Dina bilder visar tydligt hur lätt det hela är, och så ingår även blandning av framkallare och fix :<)
Själv hjälpte jag min far på 50-talet utan att få "eget ansvar" för framkallningen, och började själv efter en "smalfilmstid" i början av 70-talet. Nu gör jag ibland en raid med svartvitt mellanformat. Jag gillar de stora negativen.
Bengan 2012-10-16 10:31
Jag vet att man kan göra framkallningen mer exakt och rätt,
men för att börja hemframkalla så räcker den här modellen bra!
Speciellt för mig som nyss börjat hemframkalla! ;)
Wolfgang 2012-10-16 16:54
Jag vill bara nämna att jag också samlar på framkallare och fix och kör dem till min miljöstation. Där har de en speciell låda med skylten "FOTO" :<)
Hej Bengt du kanske borde tillägga att du inte häller ut kemikalierna i vasken, utan enbart sköljer filmen där.
Ha det bra Bengt
Bengan 2012-10-16 10:29
Kemikalierna åker till återvinningen då jag använt framkallare och fix mycket längre än vad man skall använda dom! :) Men då jag frågar var jag skall ställa dom på återvinningen så frågar man, "Vad är framkallning och fix för nå't!" :)
Det kanske beror på att alla andra milliontals hemframkallare häller ut det i vasken!? ;) :)
bassa 2012-10-17 08:20
Det var just det jag var rädd för
/ Bengt
Kul läsning som skapar en nostalgikänsla. Hade själv en laddningssäck, men lika ofta stod man i den fönsterlösa gästtoaletten, the darkroom... Och sedan vidare till nästa darkroom där man spenderade ett antal timmar...
Tack för trevlig läsning!! :) //Peter
Ack nostalgi! Man kanske skulle börja lite med svartvitt igen. Mina dosor och spiraler har samlat damm i många år. Filmtyngderna sitter på gungstolsmattan på landet.
För mig är det lite som tvärtom. Svartvit film är det reguljära och sen är det kul att leka med svartvitt i digitalkameran ibland (speciellt när man skaffat sig en ny digitalkompakt). Har även funderingar på att försöka ta fram digitala negativ från digitalt fotade svartvitfiler, som jag kan kontaktkopiera i mörkrummet.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Man kan tydligt se några felexponeringar på båda rullarna. Har du tappat greppet, Bengt? Funnkar inte sunny 16 i mörker?



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg