Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1736 / Jag såg en film i går, om bananer...

 

 


Det är en svensk filmare som gjort en film om bananarbetares vilkor. Ni vet säkert vilken film jag menar.  Och att den här filmen blivit så intressant, det är tack vare det jättestora bananbolagets agerande!

Man kan väl säga, att det är en gigantisk PR-blunder för ett företag att agera så här, och därigenom sänka sitt eget företagsnamn! Om jag va ägare till det här företaget, då skulle jag ha kallat samman till nå't internmöte för räfst och rättarting, så här osmart och klumpigt får man inte agera! 

Det va det här programmet som gjorde att jag letade i bokhyllan i morse efter två böcker om retorik!  Nu har jag inga osunda bananodlingar att försvara, men allmänbildning är bra ändå! ;)

Vi har faktiskt en svensk politiker som är bra på det här med retorik, Alf Svensson. (Även Olof Palme va mycket bra på det här) Nu va det inte så'na här grodor som dom skulle försvara som bananbolaget försökte göra, utan retorik är bra att kunna för att sälja in ett politiskt budskap! Ett budskap kan lättare förklaras, eller "säljas" in hos väljarna!

Och man använder dagligen retorik i reklam, i massmedia, i bloggar  ;) eller på arbetsplatsen, då man tex vill förklara vilket bra förslag till förbättringar man kommit på! Det är ofta ett trevligt och effektivt sätt att kommunisera på!

Men som sagt, jag blev förvånad över att ett jättemultinationellt företag inte har bättre rådgivare eller kunnande i sin organisation! Vill man skjuta sig själv i foten, så är det här ett mycket bra sätt! Kanske inte så smart för det egna varumärket liksom!  "Tänkte inte på det!"  ;)

Om jag förklarat händelseförloppet aningen osammanhängande, så finns filmen om bananer att titta på här. http://www.svtplay.se/video/245806/big-boys-gone-bananas

 

 

Slussen 2


Men varning, filmen är litet skrämmande i vissa avsnitt, jag kom att tänka på människor som försöker protestera i andra länder, och även i forna Öststaterna.....

 


För övrigt fortsätter jag att göra mina utställningsbilder till Gnesta Konstrunda! 
Tänk va enkelt allt blivit numera, man bara duttar bort dammkorn via datorn! :)

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-08-24 08:22 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1734 / Det är något oroande med det analoga....

 

 

 

#1261263


 

Har framkallat några rullar Tri-X, och skannat in en del av bilderna. Inget nytt med det precis, så gör jag ju till och från. Men det va ett tag se'n sist jag fotade analogt, det känns så i alla fall, för Fuji X100 har tagit min uppmärksamhet under några månader. Och det är inte så konstigt, det är en spännande och mycket kompetent kamera! En M Leica-liknande kamera där skarpa bilder kommer fram snabbt! Så vad kan jag mer begära?
Bra fråga...

Men efter att nyss ha fotat några rullar Tri-X i Berlin med en analog M Leica med ett äldre objektiv, så har jag fått en underlig och säregen känsla som jag har svårt att släppa. Det kändes speciellt att gå med M Leican och en vidvinkel och fota i Berlin och den känslan har jag kvar.  Allt kändes på något sätt enklare, trots avsaknaden av exponeringsmätare och att jag inte kunde ta så många bilder.

Men jag är fullt medveten om fördelarna med tex Fuji X100, och jag vet det analogas nackdelar, men det här handlar om annat än bättre skärpa, och att kunna ta många bilder. Det här är något annat, något "bortom bergen", som nå'n skriver i visan, och jag hittar ingen bra förklaring till det just nu.

Nu behöver ni som aldrig fotat analogt inte bekymra er, och kan sluta läsa här och fortsätta att uptäcka världen med digitalkameran, för det kommer inte att vara några problem. Digitalkameran är en fantastisk uppfinning! Och en fantastisk kamera!


Men jag som lever i båda världarna på nå't sätt, har fått en känsla, eller bekymmer ;) eller vad man skall kalla det, i alla fall något som jag har svårt att sätta ord på just nu!

De e klart att jag kunde sjunga det analogas lov här i bloggen, men det är inte det som det här handlar om heller, utan det handlar om en känsla som jag kommit in i och har svårt att släppa taget om. Och det är ingen negativ känsla!

 

 

 

Caféljus...

 

Nu kanske min bakgrund spelar in, jag har ju fotat med en M Leica ett antal år, jag kan ju de här grejerna! Jag vet hur dom funkar och att dom funkar! Gammal vana liksom! ;)

Men känner att det nog ändå inte är hela sanningen, det finns något annat litet mer oförklarligt!  Kanske är det något "otidsenligt" fotande inblandat i det hela också, ett långsammare och mer eftertänksamt sätt att fotografera? Som trots de eventuella nackdelarna, ger en speciell känsla? Och där känslan kanske tar över de tekniska fördelarna med det digitala? Så kan det kanske vara!


/Bengan

 

 

 

Berlin Alexanderplatz

 

 

 Postat 2012-08-22 09:03 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1733 / Äventyr på en flyresa! Tips och råd för er andra som tänker ta med en kniv på flygresan!

 

 

 

 

 


Jag har varit ute och flugit nyligen, som säkert nå'n förstått!  Stockholm - Berlin! Och på Arlanda snodde dom min Schweizerkniv, men inte ett ljud från metalldetektorn om "bandspelaren" = metallbiten, som jag har inopererad innanför huden vid nyckelbenet! Men vid hemvägen, på flygplatsen Tegel (Berlin) så pep det ordentligt pga metallbiten under skinnet! Och på Tegel blev det handpåläggning på hela kroppen och svep med liten metalldetektor inför alla i vänthallen! Snacka om solouppträdande inför öppen rida! :)

Nåja, att dom hittade kniven på Arlanda tycker jag va både bra och dåligt! Dåligt för det kostar att få tillbaka den, bra för att dom hittade den! Jag tackade kontrollanten för den alldeles utmärkta uppmärksamheten vid handbagagekontrollen!

Däremot så undrar jag fortfarande varför inte det "ringde i klockan" när jag gick igenom metallkontrollporten på ARN med metallbiten under huden....

Och på Tegel fick jag skäll för att jag inte gick på sidan om metallramen!?
För hade det varit en Pacemaker jag haft, då kunde den börjat hacka!
Men jag hade alldeles innan förklarat att det INTE va en pacemaker utan en Hjärtmonitor! :)

Och ett intyg hade jag fixat från Hjärtmedicin på Nyköpings Lasarett, och så har jag en liten infolapp som jag har i plånboken, men fick jag inte visa nå't av dom,  snyft!   ;)

Och kniven då, den får jag tillbaka via ett utländsk företag fast jag lämna den på Arlanda!?
Så här står det på "knivåtersändningsavdelningen" på webben! ;)

Payment Method SummaryDispatching your items to Sweden will cost:
MailandFly Service Charge 48 SEK
Freight (Parcel Service) 120 SEK
VAT 42 SEK    TOTAL TO PAY 210 SEK

Vad jag förstår, så kostar det totalt 210 att få tillbaka kniven, nu har jag haft den här kniven i fyrtio år c:a, så det e kanske e dags för en ny kniv!  Då blir finansministern glad!  Omsättning på prylar typ!  :)

Nog om detta!


Nu sitter jag och plockar i en del gamla negativ, Svartvita neg, inför Gnesta konstrunda. Från 1960-talet och framåt.   Även då använde jag Yes som vätmedel i sista badet! Och det verkar ha funkat bra. Än så länge i alla fall!   :)

 

 

 

 /Bengan

 

 Postat 2012-08-21 15:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1732 / En Berlin-bild utan Silver Efex Pro å sån't skumt! ;)

 

 

 


Det finns en massa digitala hjälpmedel för bildbehandling numera, bla för att göra svartvita bilder av digital färg. Men jag tycker inte de här Silver Efex Pro-konstruerade bilderna liknar de svartvita bilderna från förr, om det e de man e ute efter, utan det blir mera en modern typ av svartvit fotografi!? Litet HDR-svartvitt liksom! Men den här nya stilen går väl bra den med, om det är så man har tänkt sig det hela!   ;)

Kommer även att tänka på, ursäkta,  hur man i andra fall försöker efterlikna gamla bilder genom att "repa bilderna" och "kaffebruntona" bilderna. Sån'a "gamla" bilder har jag inte sett, men jag kanske är för ung för sån't!?  ;)

Ok, för att försöka komma till sak, jag fotade en del analogt i Berlin, och här är en av bilderna! Utan Silver Efex Pro alltså!

Och nå't som jag återupplevde när jag gick och fotade analogt en dag, de va hur lätt det e att fota analogt! Jag ställde bara in bländare, tid och avstånd och se'n va det bara att dra fram filmen och trycka av! Inget ständigt vändande på kameran för å kolla om det blev nå't, för jag visste ju att det blev nå't!  ;)

Och det är skönt att blanda fotandet!  Fota digitalt där det känns bra, och fota analogt när anden faller på! Och som sagt, de va spännande att återuppleva känslan hur tryggt och enkelt det är att fota analogt!

 

 

 

Den här bilden från Alexanderplatz är tagen med Leica M4-2, 15 mm, och Tri-X. Och Sunny 16 på nå't sätt, även om det va inomhus!   Man lär sig även ljuset i tunnelbanan, även om det är utomlands!

Och framkallningen av filmen är det gamla vanliga, framkallning ungefär 8-9 minuter, se'n sköljer jag några gånger med vatten innan fixet kommer. Se'n får dosan stå i rinnande vatten c:a en timme innan jag häller i två droppar Yes! Torkning av filmen sker i tvättstugan på tvättlinan.

/Bengan

 

 Postat 2012-08-21 08:55 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1731 / Berlin, e de nå't egentligen? * Bloggen uppdaterad med fler bilder!

 

 

 

 

 

Jan och Gustaf har redan planerat ett antal platser att besöka, nu startar insäljningen!


Å den som läst min blogg, fattar nog att vi varit i Berlin några dagar. Orsaken till att vi åkte dit va att vi inte varit där tidigare! :)  Och några vänner hade sagt att det är en spännande  stad och det finns mycket att titta på. Men nu gällde det bara tre dagar, och då hinner man nog inte se så mycket som förstagångsturist! Och åka nå'n turistguidad runda kändes inte så lockande.

 

 

 

 

 

Men jag la ut en blogg med frågor o Berlin, och fick en massa intressanta svar. Bla så svarade en Berlinare och föreslog en träff i vår hotellfoaje på ankomstdagen. Några har säkert läst det här tidigare, jag trodde ju att Jan skulle komma ensam för att ge några tips och råd som vi kunde notera, men Jan hade något annat i bakfickan, så det va två Berlinare som dök upp i foajen, och frågade om dom fick guida oss några dagar! Och båda är fotografer! Gissa vad svaret blev på den frågan!?  :)

 

 

 

Bästa kaffet blir när man rostar bönorna strax innan man mal och brygger!  :)

 

 

Och det blev några mycket intressanta dagar! Vi gick mycket på sidan om turiststråken, men blev i alla fall "tvingade" att göra några "viktiga turistbesök", bla att gå igenom Brandenburger Thor!  ;)

 

 

Och så besökte vi Swedish Photography i Berlin så klart, men Nina Grundemark var i Sverige,
så vi fick tyvärr inte hälsa på henne.

 

 

Vi åkte mycket kollektivt, U-Bahn, S-Bahn, buss, spårvagn till våra mål, och det som slog mig det va hur bra allt fungerade vad gäller kollektivtrafiken, hur rent det var på vagnar och stationer, och att det inte fanns några spärrar!

 

 

 

Vi gick in på plattformen, köpte en dagsbiljett, stämplade den och se'n va det bara att åka! Det är inte bra att komma ut så här och se andra saker än kollektivtrafiken i stockholmsområdet! Man kan ju börja att jämföra, å det är bara dumt! ;)

 

 

 

Men visst fanns det bilar i Berlin också

 

Gustaf har bott i Berlin under ett antal år och kunde berätta hur det va på Östsidan och Västsidan förr, och hur det är nu, och byggnadsplanerna framöver i Berlin, och varför det står en byggnadspotemkinskuliss mitt i Berlin, och varför det går rosa vattenledningsrör över gatan på några ställen och var det bästa kaffet finns och den bästa och billigaste maten, vilka "grupper" som bla numera befolkar de tidigare DDR-stadsdelarna, och vad man nyligen hittat från kriget vid en utgrävning för en husgrund, varför Berlins universitet är uppkallat efter en av bröderna Humboldt, vad bröderna gjorde, vad bröderna Grimm gjorde.

 Och varför det är så mycket graffitti på några ställen, det fick vi svar på!

 

 

 

Och några på U-Bahn undrade vad vi stod och talade om hela tiden!

 

 

 

 

Kolla här Janne, inte dyrt för en vegetarisk lunch va?

 

 

 

 

 

Och det fanns bra öl i Berlin, och trevliga ställen att dricka ölen på!

 

 

 

 

 

Och bussar till flygplatsen Tegel gick med c:a 10 minuters mellanrum!

 


Som en liten sammanfattning kan vi nog våga påstå, även om det här är vårt första besök, 
Berlin e nå't!  Och ändå har vi knappt skummat på ytan!

 

 

 

Och tack ännu en gång Gustaf och Jan!


/Bengan

 

 

 

 Ps. Vattenhund i Berlin!

 

Eller lycklig Berlinerhund! Hunden kutade rundbana genom fontänerna, det blev bad och dricka samtidigt! Jag stod i kurvan där han vände, ni ser vattnet till höger här, och jag va rädd att han skulle stanna upp och skaka på sig varje gång han rundade här! :)

 

 

 Postat 2012-08-20 08:14 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg