Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1732 / En Berlin-bild utan Silver Efex Pro å sån't skumt! ;)

 

 

 


Det finns en massa digitala hjälpmedel för bildbehandling numera, bla för att göra svartvita bilder av digital färg. Men jag tycker inte de här Silver Efex Pro-konstruerade bilderna liknar de svartvita bilderna från förr, om det e de man e ute efter, utan det blir mera en modern typ av svartvit fotografi!? Litet HDR-svartvitt liksom! Men den här nya stilen går väl bra den med, om det är så man har tänkt sig det hela!   ;)

Kommer även att tänka på, ursäkta,  hur man i andra fall försöker efterlikna gamla bilder genom att "repa bilderna" och "kaffebruntona" bilderna. Sån'a "gamla" bilder har jag inte sett, men jag kanske är för ung för sån't!?  ;)

Ok, för att försöka komma till sak, jag fotade en del analogt i Berlin, och här är en av bilderna! Utan Silver Efex Pro alltså!

Och nå't som jag återupplevde när jag gick och fotade analogt en dag, de va hur lätt det e att fota analogt! Jag ställde bara in bländare, tid och avstånd och se'n va det bara att dra fram filmen och trycka av! Inget ständigt vändande på kameran för å kolla om det blev nå't, för jag visste ju att det blev nå't!  ;)

Och det är skönt att blanda fotandet!  Fota digitalt där det känns bra, och fota analogt när anden faller på! Och som sagt, de va spännande att återuppleva känslan hur tryggt och enkelt det är att fota analogt!

 

 

 

Den här bilden från Alexanderplatz är tagen med Leica M4-2, 15 mm, och Tri-X. Och Sunny 16 på nå't sätt, även om det va inomhus!   Man lär sig även ljuset i tunnelbanan, även om det är utomlands!

Och framkallningen av filmen är det gamla vanliga, framkallning ungefär 8-9 minuter, se'n sköljer jag några gånger med vatten innan fixet kommer. Se'n får dosan stå i rinnande vatten c:a en timme innan jag häller i två droppar Yes! Torkning av filmen sker i tvättstugan på tvättlinan.

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-08-21 08:55 | Läst 2739 ggr. | Permalink
Det är detta som är det fina med analog fotografi. Man sätter det med en gång och behöver inte titta. Man vet redan att det blev bra.
Riktigt snyggt och äkta. Utan som sagt knep åt HDR hållet.
/ Bengt
Javisst, så skall det ser ut!
En proffsfotograf sa till mig att det är bara osäkra digitala amatörer som vänder kameran för att kolla om det blev nå't :<)
Jag håller inte alls med dig här. Om man orkar bemöda sig att använda Silver Efex Pro är det absolut ett av de bästa insticksprogram som finns. Att döma ut det utan att ha försökt är i mina ögon dumt. Menar du att Krister Kleréus och Affe Johanssons resultat är larviga också?
Svar från Benganbus 2012-08-21 13:18
Det här tecknet ;) kom inte dit av slumpen Claes ;)
B)
SD40T-2 2012-08-21 13:54
Det är bra det Bengt :-)
Digitalt eller analogt kanske inte är så viktigt, men bilden är viktig, den ovan på en digitaliserad man är fin.
Du kan ju, om du vill, skölja manuellt på kortare tid och med mindre vatten. Fyll burken, 5 vändningar, töm. Sedan 10, därefter 20 och till sist 40 om du vill vara säker. Men det kände du kanske redan till? Ilfordmetoden...
Svar från Benganbus 2012-08-21 22:06
Kände till, men glömt bort! Tack för påminnelse!
/Bengan(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg