Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1501 / Varför jag valde en Fuji X100 i stället för en X-Pro1. Å så Twang i morgon onsdag!

 

 

 

 


Nu vill jag börja med att säga att jag inte har provat en X-Pro1, utan jag har bara "jämfört" några saker och sedan utifrån vad jag läst och hört fått mig att betämma mig!

 

 

 Jag fick tidigt känna på en X100, de va omkring förra påsken, och det satte sina spår!
Tack för det Leif Liard!   ;) :)

Men jag tror självklart att X-Pro1 är en mycket kompetent kamera, självklart!  Men det hela handlar om mina behov, och min känsla, och så va det kanske tur att inte nå'n smart försäljare satte en X-Pro1 i mina händer!  ;)

Jag har även tagit några bilder med liknande kameror, tex Leica M8, och Leica M9, och även det är utomordentliga kameror.

 

 

 

 

Jag har använt M Leica från tidigt 1960-tal, och även använt andra analoga "leicor" tex Leica Cl och Minolta CLE, och upptäckte tidigt att kamerastorleken faktiskt har betydelse, i alla fall för mig!
För jag har ju den "ovanan" att vilja ha kameran med mig överallt, tex när jag är är ute med Roffe, fjällvandrar, cyklar, åker skridskor, går på krogen eller då jag åker Telemark runt Storulvån i vecka 17 nu snart!  :)

Å jag tycker faktiskt att Leica M8/M9 och Fuji X-Pro1 är litet för stora, och med den teknik som numera finns, så borde man väl kunna göra så'na här kompetenta digitala kameror i en mindre storlek, som tex en Minolta CLE, eller nu som en Fuji X100, eller i alla fall inte större än vad en analog M Leica är?

Och visst kunde jag även ha använt mina Leicagluggar på en X-Pro1. Men då är jag tillbaka till nå't som liknar en M8, med en annan bildvinkel och brännvidd på objektiven.

Och så har jag fotat digitalt med Canon G10 några år, och upptäckt hur tyst en digitalkamera kan vara. Tystare än min M Leica!  Nu börjar ni ana något va?

Så för att inte grotta in mig för mycket i vad jag tycker är nackdelar eller fördelar på andra kameror, så berättar jag varför jag valde Fuji X100!
Det var för att X100 har en mycket bra bildkvalitet.
Den har en M Leica-liknande sökare.
Den har en  M Leica-liknande känsla. Viktigt! :) 
Och att kameran var litet mindre än en analog M Leica och att kameran kan ställas helt ljudlös! 

Och X100 hindrar mig även från att hålla på att byta objektiv i onödan! 
Tagelskjorta liksom! ;)

Och en av de viktigaste testerna de va som sagt, att jag kunde ha kameran med mig hela tiden! Och den testen klarade X100 galant!

Så nu är det snart dags för en morgontur i skogen med Roffe och X100!

/Bengan

 

Ps. Och så är det Twang i morgon onsdag från 15.00 c:a!

 

 

"Ta en bild på min bläckfisk med den nya kameran så får jag se!"

 

 

 


 Postat 2012-04-03 09:08 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1500 / Idag kan man slappna av litet mera och tänka på livets väsentligheter, pensionen tex! :)

 

 

 

 Visby september 2011

 

Fast jag börjar med poolen Night Hawks! Det verkar som det finns några stycken som gillar poolen i alla fall, för det kommer in bilder i en jämn ström, eller i alla fall nästan en bild om dagen! :)

Och det här kan vara bra, för poolen blir litet mer lättöverblickad när det inte strömmar in massor av bilder hela tiden!   Allt kan vändas till ens fördel! :)  Hur som helst, det är en udda bildpool i alla fall!
Udda som vi Hights Hawks är! ;)


Jag skrev litet om att sia i framtiden i en tidigare bloog, och berörde även det nya pensionssystemet. En utförligare beskrivning av handhavarna av det nya pensionssystemet finns i DN i dag, och hur vi med våra pensionspengar skapar nya arbeten hos förvaltare och banker. Om det får man ju tycka vad man vill!
Eller om man e väldigt generös med sina pensionspengar och vill hjälpa till att skapa ny arbeten, så kan det här vara ett sätt! ;)

 

I går träffade jag en äldre man som berättade litet om sitt liv. Han hade varit frontsoldat nära Stalingrad. Vad vissa människor sett och upplevt, kan vi aldrig föreställa oss.  Hans berättelse kom tillbaka i mina tankar under resten av kvällen....


Men idag skall jag ut och fota med Fuji X100!  :) En beställningsbild! :)


Vad gäller att slappna av, så är det slut på 1:a April nu, skönt! Men jag undrar fortfarande om det verkligen låg en 5-hundring i de byxor som min fru tvättade!? Hon sa så, men kom inte ihåg va hon la 5-hundringen då hon tömde byxorna, men hon trodde att hon skulle komma ihåg det.... ;)


/Bengan

 

Ps. Å passa på att använda dagen, för det blir nog som igår, fint på förmiddagen, snö på eftermiddagen! :)

 

 

Nalen

Ingen Night Hawks bild tyvärr! För bilden är tagen inomhus!

 

 Postat 2012-04-02 07:30 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1499 / Nytt tillägg till Fuji X100 släppt i dag! Fuji fotsätter att locka analogavändare till sin X100!

 

 

 

Just idag släppte Fuji en smart lösning! När analoganvändare går över till en digitalkamera så kan det plötsligt bli mycket att tänka på! Så nu har Fuji gjort en digital instegskamera av sin X100 speciellt för oss analoga Leicaanvändare!

 

 

Helt svart display!Det handlar om ett specialprogrammerat minneskort, som man sätter i kameran, och som stänger av de flesta knappar på baksidan, även displayen stängs av.  Och det är bara den optiska sökaren som fungerar! Alla tider är manuella (men P går att använda)
Bländaren är manuell, och kameran kör bara svartvitt jpeg med gulfilter, och på Raw-knappen, där ligger nu bara tre lägen för tre olika ISO-tal, 200, 400 och 800!
(Det är bra, för den här raw-knappen, vad det nu e för nå'nting, den använde jag aldrig)

Och hyperfokalinställningen har nu bara fyra fasta snapshotlägen, 1, 2, 5 och 10 meter!
Som man snabbt kan ställa via Pg-knappen, och de aktuella värdena syns i sökares ena hörn.
(Om det skulle krisa, så kan man dock koppla in autofokusen)

 

 

M Leicagrepp liksom!

 

Smart tänkt, och smart konstruerat det här med begränsningskortet Fujifilm! Tack för det!

Så nu är det enklare att fota för oss analogare som gått över till digitalt! Inte en massa onödigheter som distraherar under själva fotandet, eller att man skall hålla på att välja tusen olika saker i kameran hela tiden, eller att man råkar komma åt en knapp som genererar en massa konstigheter i kameran, så man inte kan fota på en lång stund!

Å nu går det inte att hålla på å titta på displayen efter varje bild heller!
Titta på bilder gör man när man kommer hem!

Ju enklare desto bättre! Som det va förr! :)


/Bengan

 

 Postat 2012-04-01 20:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1498 / Intressant Kodak-patent ute till försäljning.

 

 

 

Kodak-koncernen fortsätter att sälja ut delar av sin verksamhet för att behålla det som är lönsamt. Ett av de intressanta sakerna som man skall sälja ut är en teknik för säker digital bildlagring under mycket lång tid.

Erfarenheten av nuvarande fil och bildlagring är att den kräver ständiga kontroller, så att det lagrade fil/bildmaterialet inte förändras eller förstörs. Och då det tillkommer ny teknik för både lagring och läsning, så måste filer/bilder ständigt föras över till nya lagrigsmedia.

Det här Kodak-patentet löser flera av de här problemen. En talesman för FN-organet
"Secure digital image storage for the future" har sagt, att den här tekniken måste man titta närmare på.

Tekniken praktiskt går i stort ut på att man ansluter en "säkerlagringdator" till sin hårddisk/dator, och bestämmer vilka bilder som skall kopieras. (för säker lagring).
Den här lilla säkerhetsdatorn innehåller bla en speciell laserskrivare, och en trumma där det finns upprullat ett arkivbeständigt lagringsmedia av ett slags plastmaterial, perforerat på sidorna, ungefär som en tape-rulle fast i ett större format.
Se'n startar maskinen inläsning/överföring av bilder/filer och laseretsar in bilder negativt eller positivt på plastremsan.

Det här ger en mycket stabil och hållbar bild då man djupetsar in bilden i materialet.

Det som kommer ut ut maskinen, påminner mycket om forna tiders negativ/positiv-filmremsor,
och de här remsorna kan sedan lagras i negativark eller liknande. Kodak har räknat med en bildhållbarhet på flera hundra år.

Sedan kan de här negativen/positiven läsas av via en optisk skanner,  eller även fotas av via en digitalkamera (med en närbildstillsats) om man inte har en skanner.

Så det blir en slags återgång till hur man förvarade negativ/positiv förr i världen! För det har visat sig, att den här lagringsmodellen har varit den säkraste och enklaste bildförvaringen.
Så här har filmer tidigare lagrats i över hundra år.

Och i ett väl tillslutet utrymme, som tex ett temperaturreglerat valv, eller i en garderob, så finns det egentligen inga tidsgränser för hur länge det här bildmaterialet kan ligga utan att behövas kontrolleras, påstår Kodak.

Intressant som sagt.

/Bengan

 

 

Bröd och Information!

 

 Postat 2012-04-01 09:36 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 

Tidigare blogginlägg