Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1501 / Varför jag valde en Fuji X100 i stället för en X-Pro1. Å så Twang i morgon onsdag!

 

 

 

 


Nu vill jag börja med att säga att jag inte har provat en X-Pro1, utan jag har bara "jämfört" några saker och sedan utifrån vad jag läst och hört fått mig att betämma mig!

 

 

 



Jag fick tidigt känna på en X100, de va omkring förra påsken, och det satte sina spår!
Tack för det Leif Liard!   ;) :)

Men jag tror självklart att X-Pro1 är en mycket kompetent kamera, självklart!  Men det hela handlar om mina behov, och min känsla, och så va det kanske tur att inte nå'n smart försäljare satte en X-Pro1 i mina händer!  ;)

Jag har även tagit några bilder med liknande kameror, tex Leica M8, och Leica M9, och även det är utomordentliga kameror.

 

 

 

 

Jag har använt M Leica från tidigt 1960-tal, och även använt andra analoga "leicor" tex Leica Cl och Minolta CLE, och upptäckte tidigt att kamerastorleken faktiskt har betydelse, i alla fall för mig!
För jag har ju den "ovanan" att vilja ha kameran med mig överallt, tex när jag är är ute med Roffe, fjällvandrar, cyklar, åker skridskor, går på krogen eller då jag åker Telemark runt Storulvån i vecka 17 nu snart!  :)

Å jag tycker faktiskt att Leica M8/M9 och Fuji X-Pro1 är litet för stora, och med den teknik som numera finns, så borde man väl kunna göra så'na här kompetenta digitala kameror i en mindre storlek, som tex en Minolta CLE, eller nu som en Fuji X100, eller i alla fall inte större än vad en analog M Leica är?

Och visst kunde jag även ha använt mina Leicagluggar på en X-Pro1. Men då är jag tillbaka till nå't som liknar en M8, med en annan bildvinkel och brännvidd på objektiven.

Och så har jag fotat digitalt med Canon G10 några år, och upptäckt hur tyst en digitalkamera kan vara. Tystare än min M Leica!  Nu börjar ni ana något va?

Så för att inte grotta in mig för mycket i vad jag tycker är nackdelar eller fördelar på andra kameror, så berättar jag varför jag valde Fuji X100!
Det var för att X100 har en mycket bra bildkvalitet.
Den har en M Leica-liknande sökare.
Den har en  M Leica-liknande känsla. Viktigt! :) 
Och att kameran var litet mindre än en analog M Leica och att kameran kan ställas helt ljudlös! 

Och X100 hindrar mig även från att hålla på att byta objektiv i onödan! 
Tagelskjorta liksom! ;)

Och en av de viktigaste testerna de va som sagt, att jag kunde ha kameran med mig hela tiden! Och den testen klarade X100 galant!

Så nu är det snart dags för en morgontur i skogen med Roffe och X100!

/Bengan

 

Ps. Och så är det Twang i morgon onsdag från 15.00 c:a!

 

 

"Ta en bild på min bläckfisk med den nya kameran så får jag se!"

 

 

 


 

Inlagt 2012-04-03 09:08 | Läst 3551 ggr. | Permalink
Det kommer alltid att finnas alternativ, men det viktigaste är ju att kameran känns rätt, och att den därför alltid kommer med. Grunnar man för länge på nästa steg kan man bli stående på ett ben.

Hälsa Roffe att han har en jättefin bläckfisk. :-)
Svar från Benganbus 2012-04-03 11:14
Alternativ eller valfrihet vad gäller prylar, de kallar jag för verklig frihet! ;)
/B
Ps. Roffe hälsade tillbaka och tackar och sa att Olle har en utmärkt bra bildsmak!
Träffade på en FS are på stan i Lördags. Han stod med en X-pro1 och såg väldigt nöjd ut. Jag fick lov att hålla hans dyrgrip och känslan var väl inte direkt Leica men heller inte jättelångt ifrån. 35 an som satt på kändes solid... Men med tanke på att sensorn inte är 24x36 tycker jag att kameran är lite för stor. Lika stor som en M9 faktiskt. Det är väl invändningen mot ett annars säkerligen mycket kompetent system.
Hade en Leica CL för många år sen, håller med Bengt om att den storleken är perfekt. Så en moderat prissatt Leica CLD hade kanske fått mig att hosta upp... Eller ännu hellre en digital Nikon FM2... Jo man kan ta bilder med spegelreflexkameror. Sen får Leicanördarna säga vad dom vill;) Ha det gött!
Svar från Benganbus 2012-04-03 11:20
Jag tror också att X-Pro1 är mycket kompetent!
Men mitt val va mera vardagspraktiskt.
Och en gammal vana att alltid kunna ha kameran med mig utan problem.
/B
Ps. Och som du säger, hade det varit en 24x36 sensor på Fuji X-Pro1,
då kanske jag också hade stått ut med storleken! :)
Kul att du hittat din Fujikamera! Det har jag också gjort, men jag fastnade för xpro1. Huvudsakligen för att jag itne är en vidvinkelfotograf utan snarare en teledito och då passade tyvärr inte x100. Så, när Scandinavian fick in ett 35mm (motsv. 52,5) på lager i Mölndal så drog jag dit på studs och köpte direkt. Det var inte ett oöverlagt köp. Jag har nämligen varit på G i över ett år men inte hittat rätt kamera att ersätta min 5DmkII. Kommer man från det hållet i storlek och vikt är det rätt lätt att acceptera xpro1:s storlek så jag föll direkt och efter 5 dagar är jag fortfarande mycket nöjd. Nu är jag tillbaka till ett bärbart system som inte knäcker nacken och som i storlek låter mig komma ihåg min Canon F1 som jag hade mellan 1972 och 1985. De är väldigt lika i storlek och vikt.
xpro1 med normalen hänger fint och lätt på bröstet eller från axeln och öven om den inte går ner i någon ficka så går det att gömma den under en rymlig jacka om det kommer en plötslig skur. Någon vecka till och min 5D mkII läggs ut till försäljning.
Svar från Benganbus 2012-04-03 13:08
Kul att höra att du hitta din kamera!
Och det va kanske tur att jag inte fick känna på en X-Pro1! ;)
Det här tror jag är viktigt för ens fotograferande,
att man hittar sitt eget verktyg!
Kul, och lycka till!
/Bengan
gillar tagelsjotran!!
Oj, nya leksaken är nästan lika stor som Roffe ju... :-) X100:an passar dig nog bäst, med din bakgrund och arbetssätt. Har du gjort plats åt minneskorten i kylen än? ;-)
Jag har ju sålt min X100, vilket jag inte riktigt kommit över ännu - i synnerhet inte som det kommit en ny Firmware som rättar till en del jag inte tyckte om - nu kan man bygga om RAW-knappen och sånt. Testade X-Pro1 lite mer idag och kom fram till att jag tycker mycket om 35:an till den, men inte lika mycket om 18 mm och då blir det lite besvärligt - ett normalobjektiv är ju i vissa fall lite för långt, och om den enda tillgängliga vidvinkeln inte är helt hundra blir det lite trist ...

Funkar dock säkert utmärkt om man häller på ett passande M-objektiv i lämplig brännvidd, men än så länge går den adaptern inte att köpa. Tror du gjorde ett bra val med X100:an :)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg