Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1506 / Nå, kommer Fuji X100 att funka för mina behov framöver?

 

 

 

 

 


Jag tror faktiskt att jag i stort klarar mig med en X100, och att jag nu har jag blivit digital!  Ok, kanske inte till 100%,  för jag kommer nog att ta upp min analoga M Leica då andan faller på, för att släppa en kamera helt som jag använt sedan tidigt 1960-tal kan vara svårt. Och så är en M Leica speciell. Visserligen har jag prövat en del andra kameror under åren, men den genomgående linjen har varit en M Leica med en 35 mm glugg!

Och nu känns det som jag fått tag på något likande, fast digitalt, och den här kameran känns även i många avseenden ganska  jämbördig till min M Leica!  Liten, kompakt och funktionell! Men det är klart, under dagtid på sta'n tex, så är det nog ingen kamera som ännu slår en analog M Leica!

Och det digitala har sina stora fördelar, tex en mycket bra bildkvalitet speciellt då det är dåligt ljus, man får se bilden snabbare, man kan växla mellan färg och svartvitt i kameran, och kvaliten på en bild tagen med tex 4000 ISO är bra, mycket bra! Och det känns som man har nästan obegränsat med bilder i kameran! Och så är tex en X100 helt ljudlös! Tystare än min M Leica!

Och så att X100 är litet mindre än en M Leica och går att ställa ljudlös som sagt, de e inte alls så dumt!

 

 

 

 

Men en liten nackdel med de här kompakta digitalkamerorna är ju att responsen, mellan avtryck och när bilden tas i kameran, är litet lång, i alla fall om man jämför med en analog M Leica.  Men för den som aldrig haft en analog M Leica, så är det här nog inga problem! ;)

Men jag kan leva med den något litet sega responsen, och att det finns väldigt mycket onödigt i kameran, och att det är väldigt många knappar på baksidan som man lätt kommer åt! ;)

Nu har utseendet och sökarfunktionen på Fuji X100 såklart också gjort sitt till. Jag har under några år undrat varför man inte kunde göra en liten kompakt digitalkamera med en optisk sökare, liknande den som finns på en M Leica. Det som tidigare gällde va att titta på en display på kamerans baksida, vare sig det va solljus eller då man va i ett trångt utrymme. Men det verkade som om de flesta nöjde sig med det här sättet att fotografera!?

 

 

 

Bofills Båge


Men nu finns Fuji X100, tack för det Fuji!  Se'n kan man alltid diskutera det här med att inte kunna byta optik, men för mig är det inga större problem, för jag klarade mig bra från 1960-talet och fram till 1990-talet med i stort sett en brännvidd, så det här är inte nå't nytt för mig.

Så summan av kardemummen, det här skall bli en intressant resa! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

  Postat 2012-04-06 22:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1505 / Att fota en träningsaktivitet i en trång lokal på Kocksgatan 24!

 

 

 

Kocksgatan 24 är en klassisk plats vad gäller boxningsträning i Stockholm. Tidigare använde Sparta BK lokalen, och en som tränade här var bla författaren Stig Claesson, Slas.  Sparta gick senare upp i Hammarby IF Boxning, men träningen fortsatte i samma lokal, och det är både spännande och kul!  Och varför jag har kommit hit, återvänt liksom, det är för att jag också tränade i lokalen ett kort tag och även tog några bilder här på 1960-talet.

 

 

 

Och det här är en källarlokal! Ganska lågt i tak med rör och ventilation hängade i taket. Lokalen ligger en trappa ned i källaren, och det första som man möter när man kommer nedför trappan till källaren är en bänk med ett antal skor. Här byter man skor innan man går in i lokalen.

 

 

 

 

Och när det tränas, då är det trångt, och då menar jag trångt, men jag upplever att det är små problem, som man löser praktiskt och positiv!

 

 

 

Hammarby IF Boxning

När jag fotar här så går det inte gå runt hur som helst under träning. Om jag skall fram till träningsringen, så passerar jag ett antal sandsäckar, och när säckarna är igång, för det är dom under träningen, då är det svårt att passera.

 

 

 

 

Här står jag med ryggen mot ringrepen och fotar sandsäckarna. Här ser lokalen ganska stor ut, men det beror nog på spegeln till vänster, som gör att lokalen verkar större!

 

När tränaren, ropar tid, då har jag nå'n halvminut på mig att byta plats och tex gå fram till ringhörnan och stå där utvändigt, där finns det c:a 1/2 kvadratmeter att stå och fota på. De e en bra plats att stå och fota på!   :) 

 

 

Men det är egentligen inte så svårt att fota här, man står stilla på en plats och kan fota åt olika håll, för det händer saker mycket nära och runt omkring hela tiden. Så det är inga problem med att bara ha ett objektiv på kameran, en vidvinkel! Och så är det är kul att få fota här!

 

 

 

 

Och träningen bedrivs ungefär som jag kommer ihåg det från förr! Och det är en trevlig och kamratlig stämning, och det kommer jag ihåg att det också va förr!

 


 

Men jag kan såklart förstå att Hammarby IF Boxning gärna skulle vilja ha en större och modernare träningslokal, med moderna omklädnings och duschutrymmen, men det kostar, och trots allt så är det roligt att man fortfarande är kvar i den här klassiska träningslokalen på Kocksgatan 24.

/Bengan 

 

Ps. Mer läsning om Kocksgatan 24.

http://www.svd.se/kultur/stilboxaren-har-lamnat-ringen_745279.svd

http://www.svd.se/kultur/litteratur/nykokt-keps-och-karlek-i-finland_31304.svd

 

 

 Postat 2012-04-06 11:32 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1504 / Klarar Fuji X100 att ställa skärpan i dåligt ljus och då motiven är i rörelse?

 

 


Den här frågan va även intressant förra gången jag fotade boxning på Kockgatan 24  (Hammarby IF Boxning).  Och ni som inte fotat med en Fuji X100, så kan jag förklara litet vad gäller avståndsinställning på kameran. Man ser en liten fyrkant i centrum av den optiska sökaren, och när man trycker ned avtryckaren en aning, så söker kameran skärpa och blir den lilla ramen grön så har kameran hittat skärpa och då kan man fullfölja avtrycket.

Och det här funkar utmärkt på lugna och stillastående motiv såklart, men att testa en kamera på stillastående vykortsmotiv, det tycker jag inte säger speciellt mycket om hur bra och snabbt avståndsmätningen funkar, men allt är en ju en smaksak! :)

Jag tycker testen som kommer här nedan passar mig bättre, tex då det tilltänkta motivet rör sig, eller att motivet endast stannar upp ett litet kort ögonblick, som i boxning eller i gatufoto, för då blir det en utmaning för sökar/avståndsmätarfunktionen! 

Här kommer några test bilder!

 

 

 

Först så startade jag testen med några stillastående vykortsmotiv!  Mattia fotad inne hos Gert på Svenska Kort.

 

 

 

 

Å här står Gert nästan vykortsstilla...

 

 

 

 

Tack Mattia för ditt vänliga tillmöstesgående att agera vykort! ;) 

 

 

 

 

 

Nu e jag på Twang, och nu börjar den verkliga testen!  Fast alla fattar nog inte att det är en kameratest Pg! Men här är det häftiga rörelselser i skumt ljus! Ingen sitter stilla alltså! 

Tider på Twang va omkring 1/40 del och bl 2 och ISO på 4000.

 

 

 

 

Och när man sitter nära, och dom rör sig, så blir det ännu svårare för kameran! Och för fotografen!

 

 

 

 

Men nå'n står i alla fall stilla en halv sekund!  Tack för det Bernt!

Tack även till Micke Berg för att du också va stilla en sekund!
Höll på att glömma dig, ursäkta! ;)

 

 

Och sedan ned till Hammarby IF Boxning, Kocksgatan 24!
Klassisk boxningslokal som Slas, Stig Claesson, även skrivit om!

 

 

 

Och här e det svårt när dom dansar runt hela tiden!  Den lilla fyrkanten i sökaren blinkar grön/rött hela tiden, men det verkar funka hyffsat bra ändå! Kameran hittar inte skärpan exakt, men det räcker ändå för att få en godkänd bild.  (Å så blir det såklart rörelseoskärpa också när jag försöker följa boxarna...)

 

Tid/bländare i boxningslokalen låg på c:a 1/100 del och bl 2.8 på 4000 ISO.

 

 

 

 

Här testade jag om kameran skulle hitta skärpan på Joels ansikte. (Joel är tränare)
De va på håret så den lilla avståndsmätarfyrkanten i sökaren fick plats mellan killens axel/underarm/ansikte! Bra jobbat X100!

 

 

 

Och det gäller att vara med också! ;) Och det klarar X100 också! Att vara med alltså!

 

 

 

 

Å ibland blir det ett vykortsögonblick, då gäller det att gå nära, för du har ingen zoom på en X100!

 

 

 

 

 Och nära fotat ger oftast bättre bilder!

 

 

 

 

Här e Joel, tränare hos Hammarby IF Boxning. Joel bestämmer på platsen.

 

En sammanfattning, de e att Fuji X100 funkar bra för den här typen av fotografering!
Jag e nöjd i alla fall!
Å kameran går även att ta vykort med, det ser jag som en bonus!  ;)

Men kameran är speciell, du får själv efterlikna zoomobjektivet genom att röra dig, för du kan inte byta objektiv, så tänk dig noga för innan ett inköp av Fuji X100! Det är en udda kamera!  

Å de därför, som jag tycker kameran e kul, för den e litet udda liksom, men även mycket kompetent! :)


/Bengan

 

 

 Postat 2012-04-05 11:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1503 / Bebis och boxning fotade med Fuji X100

 

 

Visar två av dagens bilder tagna med Fuji X100, fler bilder kommer i morgon!

 

 

Pia och Micke va på kortbesök på Twang med lilla Irma! Stolt pappa här liksom!

 

 

Se'n va det fotografering hos Hammarby IF Boxning efter Twang.

 

 

 

 

Slut för i dag och god natt!

/Bengan

 

 Postat 2012-04-04 22:57 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1502 / Månadens höjdpunkt! Ursäkta mej Fuji X100! För människan lever av annat än prylar också!

 

 

Planering av årets Gnesta-Plank pågår för övrigt!

 


Nu kanske det här inte uppfattas så märkvärdigt, men för mig är det speciellt, för det damp ned något intressant i brevådan i går som ger mig spännande och intressanta upplevelser ett tag framöver. Publikationen Forskning & Framsteg låg i brevlådan! Då visste jag att det skulle bli en fin läsestund efter lunch, och senare på kvällen! Och några dagar framöver!

Jag har prenumererat på F&F i c:a tjugo år. Och det har funnits och finns artiklar om det mesta
inom tex fysik, medicin, pedagogik, samhälle, historia, språkvetenskap, och i det här numret artiklar om bla att framtidens mobilnät måste tåla mobiler, satellitbilder fråm Homs i Syrien, och om vansinnesdåden som utmanar både lagens paragrafer och vår egen rättskänsla.

Intressanta saker jag läst nyligen är att man kanske är orsaken till åderförfettning/plackbildning i kroppens kärl på spåren. Det som ofta leder fram till hjärtproblem och stroke.

Vad gäller övriga artiklar i F&F, så är det en spännande värld vi har fått möjlighet att leva i. Våra sinnen är utvecklade under evolutionen för att förstå det som är viktigt för oss i vår närmiljö här på planeten, så när vi hittar saker på atomnivå eller ute i universum, så kan våra sinnen och fattningsförmåga inte riktigt räcka till.

Jag tänker på kvantmekaniken, där saker ofta inte följer det sk sunda förnuftet, utan där kan en partikel vara på flera platser samtidigt, eller att en partikel "signalerar" till en annan partikel snabbare än ljuset!

Och ute i universum, så verkar det finnas sk svarta hål i centrum av de flesta galaxer. Har du passerat händelsehorisonten på ett svart hål, så är det kört, du kan aldrig ta dig tillbaka, inte ens ljuset kan komma åter.  Och inne i ett svart hål finns något som inte bör finnas, en singularitet, en slags absolut nollpunkt,  en punkt utan utsträckning i vare sig rum eller tid.


Men just nu skall jag nöja mig med det jag förstår, det vackra vädret!  :)  Och i det vackra vårvädret ta en morgonpromenad med kompisen och vännen Roffe och så tillbaka för en påtår och fortsatt läsning, men inte i F&F utan i DN och SN!

Och  i DN fanns det bla en intressant artikel av Mårten Schultz, (Krönika onsdag) "Det är inte storebror som gör mig kallsvettig"  (Det här kan vara intressant för flitiga användare av Fejan kanske...?)

 

/Bengan

 

 

 

Snart är det dags för Agility!  Med boll, tycker Roffe!  ;)

 

 

 

 Postat 2012-04-04 07:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg