Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4361 / I som här inträden! Mao, endast för förryckta! Mera om Jupiter-3 alltså!

Sovjet tog ju som krigsskadestånd ett antal Tyska industrier efter krigsslutet 1945, även Zeiss såklart! Vad gäller den optiska delen på Zeiss, så tog man personal, maskiner, optiskt glas osv till Sovjet! Och tyska tekniker hjälpte sedan ryska tekniker att komma igång med de maskiner man tagit från Jena! Och i början använde man säkert det optiska glas som man också tagit med från Jena och de uträkningar på de här maskinerna som de tyska teknikerna från Zeiss så väl behärskade!

Under tiden gjorde Ryssarna omräkningar på de optiska konstruktionerna för att kunna använde sitt eget optiska glas! Så vad gäller en liten del av det optiska i Sovjet, kameraoptik till Kiev och FED-kameran, så verkar det bli ett glapp under några år innan de ryska uträkningarna kom i produktion! Och då tror jag glappet är från 1949 c:a fram till 1954 c:a!

.


Så optik mellan de här åren, 1949 och 1954 är spännande! :)

Och så måste man också förstå, att de nyomräkningar på optik som man gjorde va säkert lika bra som de Zeiss gjort tidigare, för även här hade man nog en del hjälp av tyska specialister och att det även tillkommet bättre Ryskt optiskt glas!

Det problem som sannolikt tillkom vad gäller amatörkameraoptiken i Sovjet, är den senare massproduktionen! Men massproduktion känner vi själva till idag, och att produkter som vi köper kan återkallas! ;)

Så vad vill jag säga med det här då,
jo att Jupiter-3 är en mycket spännande optik, och ofta mycket bra, och även historiskt spännande! De ni kameranördar! :)

/BenganPostat 2018-10-19 12:06 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4360 / Dagarna blir kortare och kortare....

Å inget är för evigt!

Det här va inget man tänkte på när man va ung, att tiden gick, för då va livet oändligt! Men nu gäller att försöka hålla ut, förhoppningsvis kommer det en vår igen! Men just nu e en tung tid och dagsljuset rinner bort snabbt!
Men idag kom solen fram och vi va ute och tittade på ljuset!

Roffe och jag va i skogen och där fick jag uppleva något mycket märkligt! Roffe stod och nosade i marken, nosen i markkontakt alltså, och jag står och tittar på honom, och uppfattar att han börjar lyfta nosen från marken! Inget konstigt med det, tycker nog någon, men det tempot han hade i rörelsen va mycket ovanlig!

Rörelsen, eller noslyftet gick oändligt sakta! Ett tag va jag inte säker på att han rörde sig! Men ser då jag tittar noga att rörelsen fortsätter! Det tar c:a en minut för honom att lyfta nosen från marken, till att stå med sträckt nacke och titta upp i ett träd, som är två meter framför oss! Och vad ser han?
Sannolikt är det en mycket liten fågel som är högst uppe i trädtoppen! Som han hört och nu ser! Och när fågeln efter ett tag flyger, så är allt som vanligt igen, Roffe lyfter benet och pinkar och drar iväg!
Men jag har ännu litet svårt att släppa den här oändligt långsamma rörelsen jag såg, den har jag aldrig sett Roffe göra tidigare! Ursprungsrörelse kanske? Vid jakt?

.

Behövde lite tröst idag! Köpte ett wienerbröd till påtåren! Det va tre wienerbröd för femton kronor, men jag köpte bara ett för åtta kronor! Karaktär kallas sådant! :)

.

Vad gäller det tekniska, så hittade jag en ännu äldre Jupiter-8 optik att ha på Fujin! (Optiken e från Krasnogorski Mechanitscheski Zawod. Året e 1950) Även den här har Zeissnabbar på bländarringen! ;)

/BenganPostat 2018-10-18 13:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4359 / Jupiter-8 kan det va nå't?

Den rysktillverkade Jupiter-8 optiken är en liten nätt optik som tillverkades i stora serier för folket! Den kan vara litet ojämn i sin kvalitet, beroende på att efterkontrollen även den va litet ojämn! Men hittar man en bra Jupiter-8 så går den utmärkt att fota med! Den jag har är från 1951 och har fortfarande Zeiss-öron på bländarinställningen! Men det säger bara att den har Zeissöron på bländarinställningen, inget annat! (Bilderna går att förstora)

.

Hur som helst, den jag har funkar bra att fota med!

Tröst för er som har Jupiter-8!

Nog om detta!

/Bengan

Ps. Står över Tårtan idag, då jag har en litet sprucken basröst fn! ;)Postat 2018-10-17 09:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4358 / Fortsättning på Spanienbilder

Forex öppnar om en fyra minuter!

.

Porträtt!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Forano 15!

.

.

.

.

Genväg från puben!

/Bengan

Ps. Å kl 15 i morgon, Gata Horns!Postat 2018-10-16 19:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4357 / Turistbilder från Spanien

Obs, det är ingen kuliss i bakgrunden!

.

Italiensk glass i Spanien!

.

Djurpark!

.

Fikaställe!

.

Morgondimma!

.

Läsning på både utresan och hemresan!

Tårtan idag!

/BenganPostat 2018-10-16 12:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg