Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4361 / I som här inträden! Mao, endast för förryckta! Mera om Jupiter-3 alltså!

Sovjet tog ju som krigsskadestånd ett antal Tyska industrier efter krigsslutet 1945, även Zeiss såklart! Vad gäller den optiska delen på Zeiss, så tog man personal, maskiner, optiskt glas osv till Sovjet! Och tyska tekniker hjälpte sedan ryska tekniker att komma igång med de maskiner man tagit från Jena! Och i början använde man säkert det optiska glas som man också tagit med från Jena och de uträkningar på de här maskinerna som de tyska teknikerna från Zeiss så väl behärskade!

Under tiden gjorde Ryssarna omräkningar på de optiska konstruktionerna för att kunna använde sitt eget optiska glas! Så vad gäller en liten del av det optiska i Sovjet, kameraoptik till Kiev och FED-kameran, så verkar det bli ett glapp under några år innan de ryska uträkningarna kom i produktion! Och då tror jag glappet är från 1949 c:a fram till 1954 c:a!

.


Så optik mellan de här åren, 1949 och 1954 är spännande! :)

Och så måste man också förstå, att de nyomräkningar på optik som man gjorde va säkert lika bra som de Zeiss gjort tidigare, för även här hade man nog en del hjälp av tyska specialister och att det även tillkommet bättre Ryskt optiskt glas!

Det problem som sannolikt tillkom vad gäller amatörkameraoptiken i Sovjet, är den senare massproduktionen! Men massproduktion känner vi själva till idag, och att produkter som vi köper kan återkallas! ;)

Så vad vill jag säga med det här då,
jo att Jupiter-3 är en mycket spännande optik, och ofta mycket bra, och även historiskt spännande! De ni kameranördar! :)

/Bengan

Inlagt 2018-10-19 12:06 | Läst 693 ggr. | Permalink
Hej Bengt.
Selvom jeg jo sikkert ikke regnes blandt de ni kameranørder :-) Så læser jeg med stor interesse sådanne beretninger.
Med venlige hilsener fra Erik.
Svar från Benganbus 2018-10-19 13:38
Tack för det trevliga stödet Erik!
Mvh från Bengan
Nils-Erik Eriksson 2018-10-19 15:53
Mycket bra och intressant berättelse om objektiv tillverkning i den gryende Sovjetstaten. Ser fram mot mer historiska återblickar gällande detta intressanta ämne/NE
Spännande liv man lever ;) trevlig helg å klapp tee frun å hälsa Roffe ;)
Svar från Benganbus 2018-10-19 13:53
Å sång e bra! ;)
Å ha en bra helg ni med!
/B
Historia genom kameralinsen fast på ett annat sätt.

Jag hittade en del andra uppgifter om fabriken och byggnaderna som du säkert redan har sett:

https://archive.org/details/CIA-RDP80-00810A000900730008-4/page/n7

Stor anläggning. Många hus. 1000 personer. Tre meters palissad med taggtrådskrön, vakttorn, strålkastare och beväpnade vakter.
Svar från Benganbus 2018-10-20 09:30
Har sett det, stor anläggning e nog det minsta man kan säga!
/B
Krasnogorsk var ett arbetsläger där internerades tyska vetenskapsmän och 300 specialister från Zeiss-fabriken. Där var de straffångar mellan 6 och 8 år.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg