Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3875 / Lättja och vad mera?

#2519818


Vad e det andra då? Kanske tveksamhet för ny teknik om ofta inte innebär nå't nytt?
"Vadå ny teknik för dig? Du satt ju och skrev in HTML-koder och byggde satser, typ algoritmer för en tjugofem år sedan! Även innan internet!"
Tyst nu, jag skriver en blogg!

Och ett har jag lärt mig under åren att många sk "nyheter" ofta kommer in och stör ett väl fungerande och invant arbetsflöde! Man skall lära sig nå't "nytt"! Det blir ofta inga hjälpmedel utan mest störmedel!

Jag har i alla fall skaffat en nyare dator, OBS, inte ny, bara nyare! En Laptop, den står på bordet framför min äldre fasta dator! Jag har använt den äldre datorn sedan 2001 c:a! Först på jobbet, sedan hemma efter pensionen! Och efter att jag kom med på Fotosidan så har jag fixat en skanner, fått Photoshop 7.0 av grannen och så har åren gått! Och jag tycker de bilder jag får ut Turingmaskinen från 2001 funkar bra för mig!

Och fotar gör jag i jpeg! Ofta rakt ur kameran, se'n en USB-sladd in i den äldre datorn, å så spara i en mapp! Lätt som en plätt!

Prövade att ta in bilder i den här nyare Laptoppen, men då började den fråga hur, var, och ge en massa tips och råd! Och jag lade även in PS i Lappen för å testa, men samma där! Det dök upp en massa frågor och tips och råd! Jag har inte tid med så'nt! ;)

Så bilder kör jag fortfarande i min äldre XP-maskin, den har en stor och bra skärm också, men att vara ute på nätet det går fortare med den nyare lappen! Den tål att ta in en massa onödiga grejer, kakor typ, som XP inte klarar i det långa loppet! (XP-maskinen stannar ofta och talar om att den fått ett opåverkbart script i halsen som måste tas bort)

Så det handlar nog mycket om att försöka undvika det onödiga, för att få tid för annat,
men med en viss form av lättja inblandad!  :)

/BenganPostat 2017-09-26 09:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 3875 / De e svårt det här med kameror...

På nå't sätt va det lättare förr! Det gick inte så fort i alla fall! Å i värsta fall, så kunde man ha samma kamera i tjugo år! :) Men Ok, jag vet, det e andra tider nu! Snabbare tider! ;)

.

Jag gillar Fuji X100! Om någon nu missat det! ;) Och när jag läser testen på X100 i en tidning från 2011 så va det en mycket bra kamera som gav bilder med en mycket bra bildkvalitet! Så här står det! "Så vad beträffar bildkvaliteten presterar den här kameran helt klart i toppklass"!
Å den kan väl inte bara försvinna! Jag menar bildkvaliteten alltså! Bara för att kameran är några år gammal!

.

.

.

Men visst e det svårt när det kommer nya kameror/nya modeller hela tiden, även av X100....
Vad kan det vara jag missat när jag inte följt med i modellutvecklingen  av  X100?
Nå'n som vet? E det något viktigt! ;)

/BenganPostat 2017-09-25 16:17 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 3874 / Fika på Tratten och den forntida båtleden genom Södertälje!
Tratten e ett fik i Södertälje där vi brukar träffas när tillfälle ges! Hyffsad Latte och bra Prinsesstårtbitar! Tidigare på dagen hade Ronny med medföljare varit inne i Stockholm för att leta dimma! Men det va dåligt med dimma, men fina valörrika bilder hade dom tagit! Mao perfekt fotoväder för svartvitt!

Jag passade på att berätta att den forntida båtleden nog hade gått utanför Tratten här på Storgatan! Leden hade gått mellan sjön Maren och Snäckviken i Mälaren! Nu fanns det ett litet men i det här, det kunde även vara så leden hade svängt av före kyrkan och åt NO och vidare mot nuvarande kanalens sträckning!  (Damell, David. Journal of Swedish Antiquarian research) Och det här kunde bara framtida utgrävningar utvisa!

.Och när jag tittade ut genom fönstret, så står det ett nytt hus på rätt läge! På Mälargatan! Alltså måste man ha gjort några schakt innan man fick bygga det här huset! Och det arkeologiska resultatatet, de borde gå att hitta på internet! Och det gjorde det! Men inget man hittade vid grävningen verkade kunna visa på en del av en forntida båtled! Så uppfattade jag resultatet till i alla fall!

Så det här stärker nog uppfattningen, att den forntida båtleden utifrån Östersjön och in i Mälaren, fram till år 1000 c:a, gick genom Södertälje ungefär där Storgatan nu går! Utanför Tratten alltså! :)

Å så blev det såklart snack om en del annat också, tex om kameror å sån't!
Men mest om Fuji!  :)

/Bengan

Ps. Bilderna i bloggen  är bara en liten test av min nya Tri-X inställning på Fuji X100!Postat 2017-09-24 22:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3873 / Regnskydd till optiken på X100

Jag har ingen kameraväska, utan kameran hänger oftast i remmen runt halsen! Ibland även under jackan om det regnar! Och när man tar fram kameran i regn så e ett bra med ett skydd för optiken! Nu finns det original, men mitt skydd fungerar bättre, då det bildas en luftkudde i mitt oventilerade skydd vid tex motvind! Och luftkudden håller regnet borta! Originalskyddet är ventilerat, men ger då ett luftdrag genom skyddet, och drar in regnet i optiken!

.

Skyddet är en kombination av några ringar! Först ett UV-filter, se'n en överföringsring, 49 - 52, och på det två ringar från slaktade äldre motljusskydd!

Nu kanske vän av ordning undrar om inte det här skyddet syns nere till höger i sökaren! När jag tänker på det, så stämmer det nog, men jag e van med det här i en sökare se'n 1960-talet! ;)

Nog blogg för idag, Roffe har vaknat!

/BenganPostat 2017-09-23 09:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3872 / Den ständiga påminnelsen! "Men titta inte på den då!" :)Några känner säkert också igen det här, man har en grej som påminner, eller liknar någon annans! Å då man ser den där grejen ganska ofta, så återkommer frågan, är det inte fel tillverkare? ;)

Nu talar jag om Leica, å nu finns det säkert försvar för att Leica inte skulle ha gjort den här! Det finns nog folk som e mycket mer insatta i Leicas marknadstänk än vad jag är! Eller kanske tycker "bry dig inte om vad Leica skulle ha gjort, sköt dig själv, och fota med den där kopian i stället!"

Men ändå, då jag sett att Leica har en massa andra litet "enklare" kompaktkameror i sitt sortimant, både med fast optik och utbytbar optik, men ändå inte gjort något liknande eller Leicalikt! Visst e det konstigt! Jag menar, att en japan tog upp stafettpinnen!

Jag vet jag inte hur framtiden för Leica ser ut, nu menar jag för M Leican, men tror att en litet billigare "instegsmodell", typ den här japanska M-kopian, hade suttit fint för Leicas ekonomi och även lockat in nya fotografer i Leicahuset! En sån här liten Leica CL, med ett fast Summicron 23 mm på f2, och en liten "röd dott" på kamerahuset, det vore nå't det! Tror Leicas ekonomiavdelning också skulle ha gillat det här!

Sist jag tittade på Leica M10, och ställde frågan om kundgruppen till försäljaren, så tittade försäljaren litet artigt avvaktande på mig, så jag fattade! ;)

Nog om detta, skall försöka att inte titta så mycket på den här M-Leicaliknande japanen, utan bara fota med den! För det går mycket bra! Trots Leica-känslan! ;)

/BenganPostat 2017-09-22 09:16 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg