Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3851 / Det blev bättre än jag trodde!


För ett tag sedan köpte jag en Fuji X-E1 bla för att kunna använda mina äldre Leicaobjektiv och speciellt då Summicron 35:an! Nu kanske vän av ordning säger, varför köpte du inte en riktig digital M Leica i stället! Å för att klargöra det hela litet mer, för den som undrar, så hade det varit det minsta problemet efter fyra intressanta säljloppisar hos Mattia! ;)
Men, det hade hänt nå't, trots att jag haft M Leica sedan 1962!

Så med den här lilla, och även relativt billiga kameran, så tycker jag nu det e lika kul som på 1960-talet då jag hade den analoga M Leican! Nu kanske vän av ordning igen har synpunkter på den litet mindre sensorn! ;) Men det blir som en Leica M8, om man nu skall jämföra brukar jag säga! Och bildkvalitén på den här lilla kameran, det behöver jag nog inte orda så mycket om!

.Som sagt, det blev bättre, kanske litet för bra, än vad jag trodde från början! Ibland hittar jag för många roliga manuella objektiv att pröva! Å kvälls och innefoto med manuella objektiv, som här med  Summicron 35:an,  det funkar faktiskt bättre med X-E1 sökaren än med Leica M-sökaren! Jag ser direkt när skärpan kommer i X-E1-sökaren! Det crispar till liksom!

/BenganPostat 2017-07-07 13:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3850 / Läser bla om vädret, alltså atmosfärens fysikaliska och kemiska processer!


Sommarläsning! Vädret är bland det mest komplicerade vi kan studera på vår planet. Antalet parametrar som sinsemellan påverkar är så många att man även med våra mest kraftfulla datorer måste nöja oss med avrundade värden. De här små avrundningsfelen kan tyvärr sedan växa i takt med beräkningarna och bli en helt felaktig prognos. Så skäll inte på SMHI!
"Detta fenomen, att små förändringar i initialvärden kan ge upphov till stora och oförutsägbara förändringar, kom sedan att kallas Fjärilseffekten och är ett viktigt grundbegrepp inom kaosforskningen.Namnet kommer från början från titeln till ett tal som Lorenz höll 1972. “Predictability: Does the Flap of a Butterfly's Wings in Brazil set off a Tornado in Texas”. Tanken bakom är att om vädersystemet är ett kaotiskt, kan vindpusten från en fjärilsvinge ge stora förändringar i vädret på sikt. Lorenz insåg snabbt att Fjärilseffekten betydde att långsiktiga väderprognoser i praktiken är omöjliga. Även med oerhört sofistikerade matematiska modeller över vädersystemet och mycket exakt mätningar går det inte att förutse vädret på lång sikt, eftersom det är omöjligt att uppmäta helt exakta initialvärden i varje punkt på jorden!"
(Wikipedia)

För övrigt så är Ulf Danielsson inne på något liknande vad gäller kosmiska fysiken, om jag fattar Ulf rätt! Hans forskning har riktat in sig på en misstanke om att de konstruktioner man försökt att göra inom den strängteoretiska matematiken inte riktigt håller måttet. Ekvationerna är så komplexa att man inte ens med de kraftfullaste datorerna är säker på att man får med allt. Mycket handlar om gissningar och intuition! Svaret finns där inne någonstans, men vi vet ännu inte var!
Här ler nog Gödel också!

/BenganPostat 2017-07-06 19:08 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3849 / Det har varit en del Jupiter-göra i dagarna!En av Södertälje-fotograferna har inhandlat några historiska och mycket intressanta fotoobjektiv, och har testat objektiven bla. på mig! Jag tycker det blir bra bilder, och inte alls onödigt skarpa! De här objektiven härstammar från Zeiss, och är ofta bra kopior av Zeiss Sonnarer! Och billiga e de här objektiven! Fast de objektiv som har Jena-fyror e litet dyrare!

Här det full öppning utan motljusskydd! De här objektiven tecknar så riktigt och rätt så man behöver inte krångla till det med PS och liknande för att få bilden att se litet äldre ut! Bilderna ser retrogamla ut redan rakt ur kameran! :) Förstora gärna bilden! (Men bry er inte om tegelstenarna i hörnen)

/BenganPostat 2017-07-05 19:07 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3848 / Det unika och säregna, de e inte många bilder varje dag!Det här gäller nog det mesta, vare sig man samlar på vänner, samlar på saker eller som många av oss gör, samlar ihop många bilder! Det unika och säregna e nog inte mängden!

Och det e nog så också, att mycket av vår vardag sker via internet, och då blir det ofta mycket, men är en trevlig och social samvaro och kanske även en bekräftelse på att man finns!
Svårare, eller enklare än så, e det nog inte!

Se'n måste man kanske tillägga, att mannaminnet blivit aningen kortare via internet!
E du inte på plats varje dag, så finns du inte! ;)

För övrigt så va vi som sagt i fjällen några dagar! När vi tog rast uppe på kalfjället så kunde Roffe ligga och bara titta ut i fjärran! Först tänkte jag, vad tittar han på?
Efter ett tag så satt jag också och tittade, och fick svar på min fråga!


/Bengan  Postat 2017-07-04 09:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa 

Tidigare blogginlägg