Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3850 / Läser bla om vädret, alltså atmosfärens fysikaliska och kemiska processer!


Sommarläsning! Vädret är bland det mest komplicerade vi kan studera på vår planet. Antalet parametrar som sinsemellan påverkar är så många att man även med våra mest kraftfulla datorer måste nöja oss med avrundade värden. De här små avrundningsfelen kan tyvärr sedan växa i takt med beräkningarna och bli en helt felaktig prognos. Så skäll inte på SMHI!
"Detta fenomen, att små förändringar i initialvärden kan ge upphov till stora och oförutsägbara förändringar, kom sedan att kallas Fjärilseffekten och är ett viktigt grundbegrepp inom kaosforskningen.Namnet kommer från början från titeln till ett tal som Lorenz höll 1972. “Predictability: Does the Flap of a Butterfly's Wings in Brazil set off a Tornado in Texas”. Tanken bakom är att om vädersystemet är ett kaotiskt, kan vindpusten från en fjärilsvinge ge stora förändringar i vädret på sikt. Lorenz insåg snabbt att Fjärilseffekten betydde att långsiktiga väderprognoser i praktiken är omöjliga. Även med oerhört sofistikerade matematiska modeller över vädersystemet och mycket exakt mätningar går det inte att förutse vädret på lång sikt, eftersom det är omöjligt att uppmäta helt exakta initialvärden i varje punkt på jorden!"
(Wikipedia)

För övrigt så är Ulf Danielsson inne på något liknande vad gäller kosmiska fysiken, om jag fattar Ulf rätt! Hans forskning har riktat in sig på en misstanke om att de konstruktioner man försökt att göra inom den strängteoretiska matematiken inte riktigt håller måttet. Ekvationerna är så komplexa att man inte ens med de kraftfullaste datorerna är säker på att man får med allt. Mycket handlar om gissningar och intuition! Svaret finns där inne någonstans, men vi vet ännu inte var!
Här ler nog Gödel också!

/Bengan

Inlagt 2017-07-06 19:08 | Läst 1420 ggr. | Permalink
Gödel har fortfarande rätt, och vi kan aldrig få med allt.
Himla snygg bild.
Världen är ju analog. Alla digitala approximeringar är dömda att vara just approximeringar.
Men jag har läst att man kan göra väldigt exakta väderprognoser om man håller sig till begränsade områden och inom en snar framtid. Det kunde man inte "förr", så jag tror att det är som med all utveckling, det går framåt med små steg i taget.

Inte en typisk Benganbild måste jag säga, men skön att se på. Ha det gott! /Thomas
Det där med fjärilseffekten tror jag var fel från början. Det finns alldeles för mycket slump med i systemet, från kvantfysikens obegripligheter till vanlig turbulens.

Tycker mig känna igen bilden som gammal goding. Hämtad från Fårö Norsta Aura?(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg