Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3638 / God förmiddag! Och en ny härlig vecka väntar! :)

Fotomässan 2016

Å vad nytt från Rohan då,
jo en brittisk studie visar att en enda tvätt av syntetiska kläder kan släppa ifrån sig över 700.000 nanopartiklar. Och att sedan små organismer får i sig plasten gör också att större djur, som i sin tur äter dem, får i sig plasten, och forskningsresultaten är djupt oroande.
Om musslornas celler tar upp nanoplast från födan så bör samma sak kunna ske i våra kroppar, när vi äter musslor, fiskar och andra vattenlevande djur som innehåller nanoplast.

Men ha nu en bra dag trots det här! ;)
/BenganPostat 2017-02-20 10:22 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 3637 / Den gamla "Leicafotografin" är död! Leve den nya "Leicafotografin"! :)

Hittade två artiklar nu på söndagskvällen, så det blir en sammanfattningen av dom artiklarna tillsammans med mina egna tankar i ämnet! :)

Den analoga M Leican va ett smidigt fotoredskap, men kanske inte med de skarpaste eller ljusstarkaste objektiven, med det va inte det som räknades! Och Leica blev synonym med ett sätt att fotografera, "Leicafotografi!"  Tyst, nästan ljudlös fotografi i känsliga miljöer! (Så står det även i Leicas broschyrer) Och att använda film, det räckte för att ta världsberömda bilder och även göra stora kopior,  även om man ibland fick gå upp till 800 ASA eller tom litet mer i känslighet! Det räckte i alla fall till för en framsida på Look eller Life!

Och kamerahuset eller kameran, hade inte mycket med status att göra! Det var helt enkelt ett litet smidigt å mycket tåligt fotografiskt arbetsredskap! Och fotografi, fotografisk kvalitet, eller bildkvalitet, hade nog en annan betydelse förr! För då handlade det inte så mycket om skärpa  eller upplösning, eller bokeh, asfäriska linselement, eller olika tekniker i bildbehandlingsprogram, som nog kännetecknar stora delar av fotografin i dag! I alla fall amatörfotografin!

Och många fotojournalister använde icke Leicaoptik, tex Canon, Nikon, Zeissobjektiv då Leica inte hade tillräckligt ljusstarka objektiv! Objektiv som Canon 1,2/50 mm, Canon 1,5/35 mm, Nikkor 1,8/35 mm, Nikkor 2/85 mm, Nikkor 2,5/105 mm, Sonnar 1,5/50 mm osv!

Men de va då de! Nu är  M Leica en helt annan kamera, för andra fotografer!
Som Andreas Kaufmann beskriver det i en intervju "Leica inte är ett lyxmärke, utan ett elitmärke. Kamerorna handtillverkas i Tyskland under strikta kvalitetskontroller och när man köper dem får man en bit av historien."
Det är nog en ganska väl formulerad beskrivning från dom som vet!

Och i dag då? Är "Leicafotografin" helt död?
Såklart inte, utan dagens "Leicafotografi" har tagits över av små Leicaliknande digitalkameror från tex Sony, Olympus och Fuji!  Mao, små lättanvända kameror som man alltid vågar ha med sig! Precis som det va förr i världen med Leica!

Här är en av artiklarna! Leica 100 år!
Och den andra, Leica Photography is dead..."!

Å önskar en bra söndagskväll!
/BenganPostat 2017-02-19 19:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3636 / Oändliga algoritmer!


Enligt en färsk undersökning från svenska Mediavision använder nästan 50 procent av alla svenskar mellan 15 och 74 år Facebook dagligen för att konsumera nyheter. Och vad som kommer i topp på dina nyhets­sidor hänger alltså på vad du själv "lägger in" i algoritmen! Allting börjar med små till synes vällovliga och oförargliga inklick och gilla-klick som gör att "vi på Facebook märker vad du gillar, och inte gillar, så var så god, här kommer de nyheter och även de åsikter du verkar gilla mest!" ;)
Jag läser om algoritmer alltså! :)
Här e mera läsning för den som så vill!

/Bengan
Postat 2017-02-18 20:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3535 / Några bilder från Galleri Korn i dag!

Å de va trevligt, intressant, många fina bilder och möten! Så passa på!

.

.

.

.

Å Mattia va där! Respekt!

.

Å se'n tog vi Pendeln hem!

/BenganPostat 2017-02-17 22:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3534 / I dag galleri Korn!

Eriksdalshallen 1964

Alf Johansson, Krister Kleréus, Göran Tonström och Per-Erik Åström har vernissage i dag på Galleri Korn och de skall jag in och titta på! Det blir säkert trångt, trevligt och intressant som vanligt!

Men innan dess skall jag besöka Gunnar Olsson och klämma på en kamera!
Gissa vilken! :)

Och innan dess hoppas jag hinna ta en fika med Sötälje-Fujimaffian i sta'n!

Och innan dess, städa och dammsuga hemma!

Körigt liksom!

/BenganPostat 2017-02-17 09:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg