Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3637 / Den gamla "Leicafotografin" är död! Leve den nya "Leicafotografin"! :)

Hittade två artiklar nu på söndagskvällen, så det blir en sammanfattningen av dom artiklarna tillsammans med mina egna tankar i ämnet! :)

Den analoga M Leican va ett smidigt fotoredskap, men kanske inte med de skarpaste eller ljusstarkaste objektiven, med det va inte det som räknades! Och Leica blev synonym med ett sätt att fotografera, "Leicafotografi!"  Tyst, nästan ljudlös fotografi i känsliga miljöer! (Så står det även i Leicas broschyrer) Och att använda film, det räckte för att ta världsberömda bilder och även göra stora kopior,  även om man ibland fick gå upp till 800 ASA eller tom litet mer i känslighet! Det räckte i alla fall till för en framsida på Look eller Life!

Och kamerahuset eller kameran, hade inte mycket med status att göra! Det var helt enkelt ett litet smidigt å mycket tåligt fotografiskt arbetsredskap! Och fotografi, fotografisk kvalitet, eller bildkvalitet, hade nog en annan betydelse förr! För då handlade det inte så mycket om skärpa  eller upplösning, eller bokeh, asfäriska linselement, eller olika tekniker i bildbehandlingsprogram, som nog kännetecknar stora delar av fotografin i dag! I alla fall amatörfotografin!

Och många fotojournalister använde icke Leicaoptik, tex Canon, Nikon, Zeissobjektiv då Leica inte hade tillräckligt ljusstarka objektiv! Objektiv som Canon 1,2/50 mm, Canon 1,5/35 mm, Nikkor 1,8/35 mm, Nikkor 2/85 mm, Nikkor 2,5/105 mm, Sonnar 1,5/50 mm osv!

Men de va då de! Nu är  M Leica en helt annan kamera, för andra fotografer!
Som Andreas Kaufmann beskriver det i en intervju "Leica inte är ett lyxmärke, utan ett elitmärke. Kamerorna handtillverkas i Tyskland under strikta kvalitetskontroller och när man köper dem får man en bit av historien."
Det är nog en ganska väl formulerad beskrivning från dom som vet!

Och i dag då? Är "Leicafotografin" helt död?
Såklart inte, utan dagens "Leicafotografi" har tagits över av små Leicaliknande digitalkameror från tex Sony, Olympus och Fuji!  Mao, små lättanvända kameror som man alltid vågar ha med sig! Precis som det va förr i världen med Leica!

Här är en av artiklarna! Leica 100 år!
Och den andra, Leica Photography is dead..."!

Å önskar en bra söndagskväll!
/Bengan

Inlagt 2017-02-19 19:13 | Läst 1484 ggr. | Permalink
Ibland undrar jag varför du ägnar så mycket energi åt att skriva om Leica när du inte själv har en digital variant att jämföra med?

Kan bara svara på varför jag köpte en M9:

1. Jag hade en drös Leitzobjektiv från min M2-period liggande. På 70-talet hade de oöverträffad kontrast - i alla fall jämfört med mina kompisars Canon och Nikonobjektiv (Numera använder jag Canon också).

2. Det är fortfarande den minsta digitala småbildskameran på marknaden... Ja, jag känner till Sony A7.

3. Bildkvaliten är inte kattskit, men det förutsätter att du processar DNG-filerna, för jpg är inte så bra.

Och det där med att man måste vara rik för att köpa en Leica köper jag inte, handlar väl lite om prioritering. Många kör omkring i bilar för 100tusentals kronor. Själv har jag ingen bil (behöver ingen) men jag har en bra kamera som kostar en bråkdel...

Ja, Zeiss är naturligtvis också bra, men jag har aldrig prövat det på Leica. Däremot min pappas Hasselblad och det är naturligtvis en helt annan historia: 6x6 cm. Fantastiskt...

/Tomas
Svar från Benganbus 2017-02-19 21:52
Du gör som du vill Tomas, självklart, och du behöver absolut inte redovisa varför du har en digital M Leica! Tro på dig själv, och på dina grejer, även om andra har andra åsikter och tyckanden!
För andra åsikter finns det alltid, och kommer alltid att finnas!
Och håll i din M9:a Tomas, även om andra Leicanördar tycker annat! ;)
/Bengan
TomasKronberg 2017-02-20 09:25
Du har helt rätt Bengan! Man kan faktiskt fråga sig varför jag försöker övertyga mig själv (och andra) att jag köpte en M9. Det kan väl räcka med att jag är nöjd med kameran. Och prisvärd har den ju aldrig varit.
/Tomas
syntax 2017-02-20 13:21
Censurerad kommentar.
Länk 2 tyckte jag var kul att läsa jag eftersom den Nikkor 50mm 2,0 som jag köpte på Tradera för trehundra spänn var oerhört vass. Väldigt trög i gängorna men efter 200 vridningar från ändläge till ändläge var den fin även mekaniskt.

@Tomas: Leica är nog fortfarande unikt klickvänlig.
Svar från Benganbus 2017-02-19 21:55
Nikkor-optiken va kopior på Zeiss i början! :)
Å gammalt fett blir som skidvalla!
Jag brukar lägga en 1/10-dels droppe olivolja på gängan! Om jag kommer åt!
se'n går det lättare och lättare!
/B(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg