Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 3638 / God förmiddag! Och en ny härlig vecka väntar! :)
Fotomässan 2016
Å vad nytt från Rohan då,
jo en brittisk studie visar att en enda tvätt av syntetiska kläder kan släppa ifrån sig över 700.000 nanopartiklar. Och att sedan små organismer får i sig plasten gör också att större djur, som i sin tur äter dem, får i sig plasten, och forskningsresultaten är djupt oroande.
Om musslornas celler tar upp nanoplast från födan så bör samma sak kunna ske i våra kroppar, när vi äter musslor, fiskar och andra vattenlevande djur som innehåller nanoplast.
Men ha nu en bra dag trots det här! ;)
/Bengan
Inlagt 2017-02-20 10:22 |
Läst 2283 ggr. |
Permalink
Detta är mycket oroande. Vi är fulla av olika produkter vi tillverkar i det moderna livet. I mer än femtio år har vi använt molekyler för att tvätta oss. Dessa går in genom huden och vad de sedan gör vågar jag inte tänka på. Tillbaka till tvålen!
Själv är jag nog full av nanopartiklar av Au, Pt, PD, Rh, Ru ....... vilka jag studerat i Elektronmikroskop av olika typ. Men kul va det.
Ha en partikelfri dag
Bob
Skulle vara bra för vindrutan, men då det kom till kritan tordes jag inte. Om den inte är 100% absolut ren innan du lägger på produkten blir du ledsen sa han som sålde. Hans vindruta hade blivit väldigt bra.
Betr spridning in i kroppen så var jag försiktig. Spridning till haven ... jag har ju inga data men hoppades nanopartiklarna skulle låsa fast på ytan och stanna där.
En ny studie visar på förbluffande höga halter av miljögifter i smådjur på 10.000 meters djup i Stilla havet.
Man tror att merparten av föroreningarna har sitt ursprung i plastavfall som sönderdelats och fallit ner i djuphavet. Det skulle med andra ord röra sig om mikroplaster. Att djur kan uppfatta mikroplaster som ätbara är påvisat sedan tidigare.
I morgon kanske solen kommer! :)
/B
Nu har jag läst artikeln om plastfragment i djuphaven i tryckt form.
Bengt har rätt i sitt svar här ovan och Mats Alms inlägg vittnar om eländet!
Sedan blev jag röjdykare i marien 1976. Jag är inte särskilt militärisk. Fast endera fick jag dyka eller så blev det vapenvägran. Har lite svårt med yrkessoldater som växt upp med trasiga leksaker.
Så vid 24 års ålder var jag under ett år dykare för marinen. Det finns mycket att säga om det året och deras dåliga organisation och usla material. Det var som de skulle utkämpa andra världskriget i repris.
Dykning var min passion både under det året och senare från egna segelbåtar.
Om man då dök i ytterskärgården vid Måseskär, utanför Lysekli, i Gullmarsfjorden eller Runt Koster så kryllade det av liv.
Det var stora torskar på 1 meter som man kunde mata med krossade sjöborrar för hand.
Det var hajar vid grunden, man såg sälar som kom och lekte med en. Det var liv och rörelse.
Sedan under 90-talet började det lukta ruttna ägg i bottensänkorna. Man såg döda bottnar där plaktonen dött av syrebrist. De låg som snö på botten.
Torsken försvann, mycket av det som lever på våra bottnar blev mer sällsynt. Man såg allt mer nylonnät som stod och spökfiskade nere vid botten. Förlorade fisknät som fortfarande fiskade långt där nere.
Där kunde man hitta både säl, tumlare och fåglar i näten. Det var bara krabborna som ar glad i mer mat
Fast troligen var det lantbruket och överfisket som stod för det mesta av detta.
Så med den bakgrunden började jag tidigt på 00-talet intressera mig för havets problem.
Nedsmutsningen längs kusterna hade jag ju sett när jag seglade.
Det finns knappt någon fisk längre längs våra kuster.
Det finns 2 strömmar som kommer in mot svenska västkusten. Den ena kommer från Östersjön och går norrut och den andra kommer från Skagen och Sydnorge i Danmark/Norge. Dessa möts runt Lysekil.
Så här möts det nya problemet.
Allt det skräp som kommer från alla håll. Fiskbackar från England, ölbackar, plasttunnor och gud vet vad.
Det mals i bränningarna till allt mindre partiklar. Nästa höststorm tar dem ut till en ny dans mot klipporna.
De som har sina får på strandängarna har deras problem. De betar örterna och buskarna vid stranden. De får i sig mängder av plast.
Fiskarna tror att dessa små partiklar som är plast egentligen är plankton.
Dessa små plastpartiklar som är på nano-nivå har också en förmåga att fånga upp andra miljögifter.
Fast det kanske värsta är att våra tvättmaskiner släpper ut det värsta. En massa nano-partikar från fleece shirts och fleecetröjor, silverjoner som skall göra vår kläder renare.
Återvunna pet-flaskor låter ju bra men det kanske är tvärtom.
Jag gjorde faktiskt en artikel om detta för flera år sedan.
Här en bild från hur det ser ut vid en strand i Lysekil varje år. Detta är inte den värsta viken
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/375331/3549530.htm
Detta varje år trots städning.
Det är inte svårt att plocka ihop ett ton skräp här per 100 meter strand.
Vi får nog var lite mer varsama om våra hav om vi skall kunna äta något från dem i framtiden
Vi ni kunna äta musselsoppa, eller hummer eller torsk i framtiden så bör ni bry er.
Hälsn!
Annars var vi väl mest kustjägare eller rökdykare som simmade under ytan.
Jo Västkusten är väl vårt mest levande hav. Det finns ju faktisk koraller och ett fantastiskt djurliv. jag dök mycket i det militära i Östersjön men det är mest som att dyka i en insjö. Många intressanta vrak men mest annars abborrar och gäddor:-)
Jag dyker fortfarande en del men det djurliv jag upplevde på 70 och 80-tlaet finns inte längre.
Det tror jag inte beror på plasten utan mer på överbelastningen av havet.
Detta med nanostora partiklar är sedan 20 år ett nytt hot som skapar nya problem.
Dat kan göra att att det är nya risker met att äta fisk och skaldjur.
Vi människor är väldigt duktiga på att såga på den gren vi sitter på.
Hälsn!
På 60-talet var kommunernas avlopp det mest akuta hotet. Göteborg hade släppt ut grovsilat avlopp i Göta Älv. Det störde badlivet. Stan skulle då bygga en utsläppstunnel för att släppa ut samma orenade avlopp långt ut och djupt nere. Man skulle slippa se vad som pågick. Som tur var blev det ett jädra liv på dom som kände nåt miljöansvar. Folkstorm faktiskt. Jag var med på ett hörn, skrev debattartikel i DN och blev häcklad av dom som tyckte vi var gröna idioter. Just det projektet lades ner, Ryaverket byggdes i stället ut så att reningen blev bättre. Men uppenbarligen inte tillräckligt bra.
Nu är ju problemen Östersjön allt värre. 1948 var siktdjupet vid Landsort över 50 meter. Jag badade från pappas båt och bara svindlade då jag tittade neråt. Sen spred sig övergödningen. Från innerskärgården till ytterskärgården förbi Landsort och vidare mot Gotland. Den syntes från luften för den som ville se. 2006 var värsta algblomningen dittills, kändes som apokalypsen.
Och detta är väl bara en försmak av det om ser ut att vara på gång. Jag tänker på Titanic, mat, orkester och champagne medan båten sjönk.
och även ni andra! Intressanta och viktiga funderingar!
/B
Ps. "Jag tänker på Titanic, mat, orkester och champagne medan båten sjönk" Tycker din jämförelse e mycket bra och skrämmande Måns.