Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4456 / Man e inte sämre än att man kan ändra sig ordentligt! ;)

För väldig många år sedan var jag i tidningen FOTO vad gäller en fråga när jag skulle gå över till en digitalkamera! Jag svarade, ungefär, när Leica kommer med en digitalkamera! Så kom Leica M8, men jag tyckte nog att kameran inte va riktigt färdig, så jag väntar  på fullformat tänkte jag...

.Å så kom Leica M9! Men till vilket pris! Tänkte vänta litet för å se om priset blev rimligt! Å det blev det väl för nå't år sedan, men då kändes Leica M9 tyvärr omodern!
Men visst drar det det här med att mässingen tittar fram efter ett tag! :)

.Men nu sitter jag här med en liten Fuji X-E1 och tycker den funkar utmärkt och är kul!
Man e inte sämre än att man kan ändra sig, som sagt! :)

/B

Ps. Och en och annan äldre Leicaglugg eller "piratglugg" åker såklart på X-E1:an då och då! Objektivbyte förnöjer!
 Postat 2016-07-16 13:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4455 / Skärpa, kanonskärpa och målerisk skärpa!

Testtavla för objektivskärpa! Full öppning e det här och skärpan e bra ända ut i hörnen!

Men den vilda jakten efter kanonskärpan skapar ingen bra fotografi! Skärpan drar bara bort blicken från det väsentligaste, själva bilden! Och nu har jag fått låna ett kanonskarpt Fuji X-objektiv, Fujis 2,8 på 27 mm! Å vad håller jag på med då? Jo kollar skärpan! ;)

.

Och visst e skärpan bra på den här gluggen, förstora gärna, den e mer än tillräckligt bra för en amatörfotograf! Så vad e då problemet? Jo skärpan som sagt! ;)

Men för att gå till botten med det hela så e det bla marknaden/objektivtillverkarna det handlar om! Alla företag har ofta ett prestigeobjektiv för att visa att dom också kan! Och så fyller fototidningarna på, "Vilken kanonskärpa objektivet har! Bäst i klassen!" Å så blir det bara skärpa som fotografin handlar om! Å så va sagan slut! ;)

.Och så till sist en bild från Vermeer-skolan! Ni ser ljuset va! Å bilden e tagen med en optik från 1950-talet! Men de e kanske ingen kanonskärpa i hörnen...

/BenganPostat 2016-07-15 13:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4454 / Fuji X-E1 med ett autofokusobjektiv, eller autofokuslins, och så en bra bilderbok!Några "försäljare" av Fuji från Södertälje gjorde ett Gnesta-besök i dag! Vi startade med en fika på Gustafsvik! Där fick jag låna ett objektiv, eller lins! Så nu blir det en del testverksamhet framöver! Ett 27 mm på 2,8! Provat några bilder, känns bra! Snabb respons med autofokusen! Men jag har inte så mycket att jämföra med, så det kan finnas snabbare respons, men det här funkar bra för mig!

.

Fick även låna en bok som va köpt på loppis! Titeln verkar väl sisådär, en bok om Skandia alltså, men skenet bedrar, det finns många fina bilder! Svenska fotografers bilder!

.

.

.

Fotografer som Gunnar Lundh, Roger Turesson, K W Gullers, Leif Engberg, Jan Delden, Lars Epstein, Axel Malmström mfl. har bilder med i boken.

Efter fikat på Gustafsvik så gick vi till Gnesta-Planket för att kolla leget! Och snacka vidare! Det fotografiska samtalet! Ansikte mot ansikte! :)

Så var'e med det!

Allt för idag!
Slut för idag!
/BenganPostat 2016-07-13 22:54 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 4453 / Hur mycket kamera eller optik behöver man egentligen?

Söderhallarna

Tänkte på det när jag läste om det nya Sony Planar T* FE 50 mm f/1,4 ZA! Nu kan det här ha att göra med typen av fotografi man sysslar med såklart, behöver man mycket skarpa eller mycket stora bilder/bildfiler så är ju en bra optik typ Sony eller liknande att föredra såklart!
Men har ändå ändå svårt att släppa tanken på hur bra bilder en mobiltelefon ändå kan leverera! För oss amatörer i alla fall! Men jag tror mycket av orsaken till att inte fler använder en mobiltelefonkamera dagligdags är att den inte anses som en riktig kamera!Eller hur grabbar? ;)

.

Hos Gert på Hornsgatan

Och jag återkommer då och då till den här gamla iPhone 4S! Tex de två bilderna här ovan! Och blir ständigt imponerad!

Hur som helst, när en liten kompaktkamera känns stor, typ Fuji X-E1 eller X100, och då fickor och händer e begränsade, typ av hund och koppel då slinker den här lilla iPhone 4S lätt ner i bakfickan och utan att jag e speciellt orolig för bildkvalitén!

.Men i dag blir det prylar! Södertäljeavdelningen av Fuji X-E1 kommer till Gnesta för att förevisa ett autofokusobjektiv till X-E1:an! Spännande!

/BenganPostat 2016-07-13 09:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4452 / I dag va det en del regnskurar och ganska praktiskt att ha kameran i bakfickan!Förstora, så ser ni molnen bättre!
Å visst räcker det med en iPhone 4S för bilder i en blogg på FS!

Skurbetonat väder, som man nog kallar det i dag! Å Roffe höll koll på solglimtarna, men va nog litet för optimistisk, eller om det va medvetet optimistiskt! Så litet regn fick vi ändå på oss! Men det här är ett utmärkt väder om man e landskapsfotograf! Snygga moln liksom! Och som sagt, inte kameran på axeln, utan i bakfickan! De e moderna tider nu! ;)

.

"Här gick vi ju i morse och i går kväll", sa Roffe!  Jag vet sa jag, men vi kan inte gå så långt i dag! Tyckte jag märkte en suck från Roffe.....

.

Å vi passerade även idrottshallen som är nyrenoverad! Ligger väldigt när där vi bor! C:a tre hundra meter! Allt har både för och nackdelar! ;)
Har i alla fall lovat att hänga med, när min fru skall gå till gymmet och träna!

.

Vi passade på att gå upp till vattentornet när vi hade en stor blå fläck av himmel ovanför oss, men det kom litet regn ändå! Intressant fenomen!

.

Hade nyss talat i telefon med min fru som va på hemväg i bilen! "Varför dröjer Matte", sa Roffe? De e bara fyrtio genom stan, sa jag! "Jaha och", sa Roffe!

Som sammanfattning, så tycker jag den här bakfickekameran, iPhone 4S,  e mycket praktiskt, och funkar utmärkt även som bloggkamera!

/Bengan

Ps. Men i morgon blir det "tunga grejer", Fuji X-E1, och så skall jag få provfota med en autofokusFujiglugg! De ni! :)Postat 2016-07-12 20:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg