Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3148 / Mera om Jupiter-3, Jupiter 3+ Zorkij och om bakgrunden till det hela, Sonnar 1,5:an!

Tycker inte Lomography har talat riktigt i klartext vad gäller Jupiter 3+!  För Jupiter-3 och även Jupiter 3+ är en replika eller kopia av Sonnar 1,5:an! Å det behöver man inte skämmas för, snarare tvärtom! För innan Leica va riktigt på banan så rådde ju Zeiss! Och den optik som många ville ha, även på sin Leica, det var en Zeiss 1,5/5cm! Å ni som kan historien vet att Sonnarkopior i brännvidd 5 cm gjordes av Canon, Nikon och Zunov mfl, och inte minst av Ryssarna via Jupiter-3!

.

Ryssarna satte även ett antal Zeiss-objektiv i ryska fattningar under åren 1945 fram till 1951 ungefär (innan dom kom igång med sin egen Jupiter-3) och kallade dom för Zorkij! Tror det betyder Örnöga! Objektivet här ovan e ett Örnöga! Objektivet är i Contax/Kiev-fattning, men via en adapter så blir det Leica M fattning, och via ytterligare en adapter kan objektivet sättas på en Fuji X-E1!

.

Här e ett Zorkij-Zeiss i Leicafattning! Sannolikt gjord för FED-kameran 1946, men nu går optiken bra på Leica OCH Fuji X-E1!

.

Men som jag sagt tidigare, de här "gamla" objektiven funkar bra även år 2016! Bilden här är tagen med ett Jupiter-3 från 1951 på en Fuji X-e1!

Litet mer optikhistoria: Leica använde Planarkonstruktioner på sina ljusstarka objektiv på 1930-talet, och det va inte förrän med den andra versionen av Summilux 1,4/50 mm som det blev nåt ljusstarkt hos Leica att tala högt om! Men numera så har Leica spottat upp sig rejält, men då kostar det! ;)

Och vad gäller den nya Lomography Jupiter 3+ så tycker jag de e ett spännande objektiv! Jag gillar sådana här fritänkargrejer! 

Och glöm nu inte Tårtan i morgon!

/BenganPostat 2016-02-09 17:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3147 / Fungerar Jupiter-3 som porträttoptik på Fuji X-E1?


Skärpan räcker, bara man sätter skärpan där den skall vara! ;) Nu e det en del manuellt arbete inblandat i mitt fotograferande, därför blir det skärpemissar då och då! Här har jag använt bländare 2,8 på Jupiter-optiken, skärpedjupet blir då ganska kort! När jag ställer in skärpan så förstorar jag sökarbilden, vrider optiken tills jag ser glittret på det jag vill ha skärpan på, går tillbaka till normalbild i sökaren och gör en snabb komposition och trycker av!

.

Men då har det gått en sekund eller så, och då hinner det hända mycket! Här ligger tyvärr skärpan knappt på det ena ögat! Tror modellen rörde sig en aning framåt när jag växlade mellan skärpeinställning och avtryck..

.

Men för att svara på frågan, räcker skärpan på ett objektiv från 1950-talet med att ta bilder idag? Utan tvekan så räcker skärpan, bara man ställer skärpan där man skall ha den! :)

Fortsättning följer vad gäller bilder med Jupiter-3 optik!
Å de e Jupiter 3 som gäller numera! ;)

/Bengan

Ps. Å så va det Tårtan på onsdag!Postat 2016-02-08 13:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3146 / Inte en Jupiter 3+ utan det här är en äldre Jupiter-3! Och så e det Tårtan på onsdag!

.

Kollade hur en äldre Jupiter-3 funkar till porträttfoto, och jag tycker den går bra att använda! Optiken är en av de tidiga Jupiter-3 optikerna, och den innehåller en del Zeiss-glas som det verkar, men det finns inget Zeiss-nummer inuti optiken, så det är nog en HPD! Men den tecknar bra, så man verkar ha satt ihop optiken bra omkring 1951!

.

Optiken har Contax/Kiev-fattning, men med en adapter så går det bra att fota med Fuji X-E1!

Här finns en uppställning på Jupiter-3 objektiv!
Min optik från 1951 verkar ligga under rubriken PT2020
"A limited batch of these lenses released by KMZ in 1950-51"

 

Och nu på onsdag så är det Tårtan!

/BenganPostat 2016-02-08 08:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3145 / Hembakta Minisemlor i Åkers bergslag, Faktaresistenta och den hopplöst trevliga kameran!

Efter en koll i morse på väderkartan i DN anade vi luckor i molntäcket lite senare på dagen, så vi packade dagsturssäckarna och gav oss i väg till Åkers bergslag!

Åkers bergslag är ett stort, kuperat och sjörikt område med intressant geologi samt rikt växt- och djurliv. Ligger mellan Gnesta och Strängnäs. Området är rikt på fornlämningar och kulturminnen från äldre gruvhantering, och det finns ett otal fina vandringsleder i området, vi valde ett moränliknande område med gles tallskog!

.

Efter en timmas promenad hittade vi en fikaplats i söderläge! Och solen värmde! De va vår! Och de hembakta minisemlorna med vispgrädde och madelmassa smakade fint till kaffet!

.

"Ni sitter och äter semlor med vispgrädde och jag skall äta hundmat! Hallå, var är rättvisan!?"

.

Och kameran, den hopplöst trevliga, lockade såklart till en ny objektivprövning...suck.. ;)

/Bengan

Ps. Glömde! I förra bloggen visade jag ett pressklipp från Grönköpings Veckoblad om ett uppror hos faktaresistenta i Knisslinge! I dagens DN läste jag att ordet Faktaresistenta finns med i Nyordslistan hos Språkrådet för 2015!
Här e några rader från F&F om nyordet!Postat 2016-02-07 20:08 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3144 / Om Universum och om IS!

.

Max Tegmarks matematiska universum är intressant, även om jag inte riktigt tror på det! Inte ännu i varje fall! Tiden brukar utvisa sån't här! ;)

Däremot tror jag på den beskrivning om IS som den syriske historikern Sami Moubayed ger! IS är Saddam Husseins hämnd! Mao, det blir alltid problem när "kolonialmakter" går in och petar i saker dom inte förstår!

.

Skönt att se att nå'n förstår nå't i alla fall, och tar tag i problemet! Mera så'nt!

.

Å vad gäller foto, inga nyheter! Inga nyheter e ofta de bästa nyheterna!
Optiken e från 1933, som säkert några av er redan vet!
Kameran e också gammal, med nutidens mått mätt, flera år gammal!  :) 

Ha en fin helg!
/BenganPostat 2016-02-06 09:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg