Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3147 / Fungerar Jupiter-3 som porträttoptik på Fuji X-E1?


Skärpan räcker, bara man sätter skärpan där den skall vara! ;) Nu e det en del manuellt arbete inblandat i mitt fotograferande, därför blir det skärpemissar då och då! Här har jag använt bländare 2,8 på Jupiter-optiken, skärpedjupet blir då ganska kort! När jag ställer in skärpan så förstorar jag sökarbilden, vrider optiken tills jag ser glittret på det jag vill ha skärpan på, går tillbaka till normalbild i sökaren och gör en snabb komposition och trycker av!

.

Men då har det gått en sekund eller så, och då hinner det hända mycket! Här ligger tyvärr skärpan knappt på det ena ögat! Tror modellen rörde sig en aning framåt när jag växlade mellan skärpeinställning och avtryck..

.

Men för att svara på frågan, räcker skärpan på ett objektiv från 1950-talet med att ta bilder idag? Utan tvekan så räcker skärpan, bara man ställer skärpan där man skall ha den! :)

Fortsättning följer vad gäller bilder med Jupiter-3 optik!
Å de e Jupiter 3 som gäller numera! ;)

/Bengan

Ps. Å så va det Tårtan på onsdag!

Inlagt 2016-02-08 13:35 | Läst 1839 ggr. | Permalink
Upplevde samma sak men min nyare Jupiter 3 i helgen. Svårt att få skärpan rätt på bl 1,5 med manuell inställning och handhållet.
Svar från Benganbus 2016-02-09 17:49
Jag misstänker att du också får ett fokusshift på full öppning när du använder objektivet på en analog mätsökarkamera! Kan det vara det?
/B
"Men för att ta den viktiga frågan, räcker skärpan på ett objektiv från 1950-talet att ta bilder med idag? Utan tvekan så räcker den!"

Visst räcker den! Jag hade i början av min bloggkarriär här på FS en blogg med frågan om bilderna var för skarpa? Jag hade exempel med Elmarit 75/2.5 tror jag det var, eller om det var Summicron 35/2. Det var porträttbilder och i fallet med 35:an var jag ju tvungen att förstora en hel del. När det gällde 75:an hade jag bara med ögonen - i 100 %crop. De flesta svarade: för skarpt, alternativt överskärpt. Några såg artefakter av överskärpning som jag inte kunde se på min monitor och som man förmodligen aldrig kommer att kunna se på en "utskriven" bild.

Fler kommentarer var: "det är bilder man brukar ha på hudkliniker" (fritt ihågkommet).

Kort sagt: jag tror inte vare sig kvinnor eller män är så intresserad av superskärpa på ett porträtt (man ska komma ihåg att porträtten för reklamfilmernas hudprodukter antagligen är våldsamt redigerade - även om det är unga kvinnor).

Förresten: 50-talet. Jag har en bild på min syster från 70-talet. Elmar 90/4 förstorad till 50x60 cm och man ser vartenda hårstrå... Jag har också en Summaron 35/3.5 från 50/60-talet som jag tagit tusentals bilder med. Aldrig behövt oroa mig för skärpan...;-)

/T
Mjae tveksamt ;-) (skojar bara, skärpan räcker ju både till porträtt och det mesta annat.)

Sidotråd skärpa Leica:

Idag pratade jag med en bekant som jobbat med laserskanning. Det gällde att kolla extremt små detaljer på kretskort. Han sa att många tror att bästa skärpa nås om man har en lång strålgång så att spetsen blir riktigt skarp. Men att det i verkligheten behövdes en kort och bred strålgång. Ju längre sträcka fotonerna kunde interagera desto mer därav inducerad oskärpa kunde uppträda.

Jag frågade om Leica. Där är det ju kort mellan lins och film/sensor och skärpan får ofta bra betyg. Jovisst sa han, det kan bidra.

Känner du till nåt mer om detta?
Svar från Benganbus 2016-02-09 17:38
Hej Måns, och ursäkta se'nt svar...
Men det beror på att jag inte kommit på nå't bra svar.. ;)
Kan inte ämnet tillräckligt, så enkelt e det!
Men det e intressant det du säger, så om jag hittar nå'n framöver så måste jag fråga,
om inte annat för min egen nyfikenhets skull! :)
/B
Sony har anpassat sensorn i sin nya RX 1 II till den i kamerahusets fasta Zeissgluggen.
Sony måste ju ha bevis för att detta ger den optimala precisionen.
Då kan man undra hur det är med precisionen när man monterar udda gluggar eller även Leica- och Zeissobjektiv till kamerahus av annat märke.
Vet Du?
frågar
Wolfgang
Svar från Benganbus 2016-02-09 17:46
Det påminner om konstruktionen på min Fuji X100! Objektiv och sensor sitter ihopbyggda, och det e nog det optimala!

Vad gäller objektivbyten på X-e1 så har Fuji en lista vilka objektiv man rekommenderar. Det är ett tjugotal olika objektiv, Leica, Zeiss, Voigtländer mfl, men mitt Summicron 35 mm IV rekommenderas inte! Konstigt, de e det objektiv som jag tycker funkar bäst på X-E1!?
Men avståndsinställningen funkar bättre på X-E1 än på min M Leica!
Missar jag avståndet, så e det mitt fel! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg