Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3148 / Mera om Jupiter-3, Jupiter 3+ Zorkij och om bakgrunden till det hela, Sonnar 1,5:an!

Tycker inte Lomography har talat riktigt i klartext vad gäller Jupiter 3+!  För Jupiter-3 och även Jupiter 3+ är en replika eller kopia av Sonnar 1,5:an! Å det behöver man inte skämmas för, snarare tvärtom! För innan Leica va riktigt på banan så rådde ju Zeiss! Och den optik som många ville ha, även på sin Leica, det var en Zeiss 1,5/5cm! Å ni som kan historien vet att Sonnarkopior i brännvidd 5 cm gjordes av Canon, Nikon och Zunov mfl, och inte minst av Ryssarna via Jupiter-3!

.

Ryssarna satte även ett antal Zeiss-objektiv i ryska fattningar under åren 1945 fram till 1951 ungefär (innan dom kom igång med sin egen Jupiter-3) och kallade dom för Zorkij! Tror det betyder Örnöga! Objektivet här ovan e ett Örnöga! Objektivet är i Contax/Kiev-fattning, men via en adapter så blir det Leica M fattning, och via ytterligare en adapter kan objektivet sättas på en Fuji X-E1!

.

Här e ett Zorkij-Zeiss i Leicafattning! Sannolikt gjord för FED-kameran 1946, men nu går optiken bra på Leica OCH Fuji X-E1!

.

Men som jag sagt tidigare, de här "gamla" objektiven funkar bra även år 2016! Bilden här är tagen med ett Jupiter-3 från 1951 på en Fuji X-e1!

Litet mer optikhistoria: Leica använde Planarkonstruktioner på sina ljusstarka objektiv på 1930-talet, och det va inte förrän med den andra versionen av Summilux 1,4/50 mm som det blev nåt ljusstarkt hos Leica att tala högt om! Men numera så har Leica spottat upp sig rejält, men då kostar det! ;)

Och vad gäller den nya Lomography Jupiter 3+ så tycker jag de e ett spännande objektiv! Jag gillar sådana här fritänkargrejer! 

Och glöm nu inte Tårtan i morgon!

/Bengan

Inlagt 2016-02-09 17:34 | Läst 1747 ggr. | Permalink
Jag får nog köpa en sådan där adapter till min x-pro 2 sedan. Då kan jag köra med min Jupiter 5 och se vad den går för i den digitala världen :-)
Jupiter 8, den ljussvagare normalen 2/50mm, var min första mätsökarnormal för sisådär 9-10 år sedan. Den var mycket bra förutom lite svag tunnformig distorsion.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg