Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2887 / Pictorialismen igår och idag!

.

Fårö

Pictorialismen, eller som det kallades i Sverige, Konstnärstiden, va ju en motreaktion, då det plötsligt blev väldigt lätt att fotografera på sent 1800-tal! Så de "riktiga" fotokonstnärerna började fota på en mycket mer komplicerat sätt för att visa för gemene man, att fota, på riktigt alltså, och konstnärligt, de va inte bara å knäppa på en knapp!

Man gjorde tex stora ateljeuppställningar, framkallade såklart själv, kopierade på ett knepigt och svårt sätt, trippelkopierade, slöjade eller repade negativen, allt för att skilja ut sig från det enkla "Kodak-knäppandet!"

Men numera, för att skilja ut sig från det enkla digitala knäppandet, som vem som helst klarar av, så kanske man måste fota litet knepigare eller svårare? Kanske då fota analogt, å framkalla själv, kopiera på fint silverrikt fotopapper, i eget mörkrum, för att bli en 2000-talets Pictorialist!?

Mao, att försöka skilja sig från det enkla digitala massknäppargänget, med ett litet mer komplicerat och konstnärligt fotografiskt förfarande? Kan det vara den nya Pictorialismen? :)

Bara en fundering på kvällskvisten, absolut inget annat! ;)
Å Triggervarning behövs väl ändå inte...?
Ha en fortsatt fin kväll! :)

/BenganPostat 2015-07-16 22:27 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2886 / En fika på Humbles i Gnesta! Och fotografering i Vietnamkriget!

Anders fotad på Tårtan

Anders Engman med fru Inga-Britt va i Gnesta i veckan och tittade på planket och tog sedan en fika på Humbles i Gnesta! Jag fick en bok av Anders som handlar om några av de fotografer som arbetade på tidningen Se under de bästa åren! Mycket intressant läsning! Fotografer som Lennars Nilsson, Len Waernberg, Jan Delden, Per-Åke Uddman mfl och då även Anders Engman! 

.

"Vi hade laddsäckar och framkallningsdosor, filmtankar i planet va inte att tänka på. Len plåtade med Leicavit, en Leica med snabbframmatningsarm i botten på kameran. Få kunde köra igenom en film genom en Leica så fort som Len". (Det här va filmer tagna i returmatchen mellan Ingo och Floyd, som skulle framkallas i ett flygplan mellan Amsterdam och Stockholm) Och fotografen med Leicaviten är Len Waernberg.

.

En Nikon F och en Leica M4 va...?

Å så Anders Engman i Vietnam, "Plötsligt hör jag hur det knackar till. Jag fattar först inte va det var. sedan ser jag att det e hål i taket. Det e någon nerifrån en by som skjutit på oss.."  (Anders sitter i en USA-helikopter på hemväg efter ett fotouppdrag)

Och så en massa annat om tidningen Se, politiken runt om tidningen, hur slutet närmar sig för bildtidningarna, om fotograferna och vad fotograferna varit med om under tiden på Se!
Och så tycker dom litet om de andra fotograferna såklart! ;)

Tack för den boken Anders!

/BenganPostat 2015-07-16 19:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2885 / Småpyssel inför Gnesta-Planket! Å kanske Triggervarning!

.

Det e fler konstnärer som upptäckt Gnesta-Planket! Men tyvärr så måste vi ta ner deras konstverk inför nästa hängning! Jag va vid planket idag och kollade och nedtagning, eller rättare sagt övermålning va Pg! Det va kommunens klottersanerare som höll på att fixa det hela! (Måste beställa klippning av gräset nedanför godsmagasinet också!)

Och i morgon skall jag påminna några lokala tidningar om Gnesta-Planket!

/Bengan

Ps. Läste i DN i dag om begreppet Triggervarningar!
Kanske nå't att ha på bloggar på Fotosidan? ;)

.Postat 2015-07-13 20:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2884 / Fotograferna på Gnesta-Planket 2015

Gnesta-Planket hålls nu för sjätte året i rad. I år är det 19 fotografer som visar sina bilder i centrala Gnesta lördagen den 25 juli mellan kl. 11.00 och 15.00. De flesta av fotograferna är också på plats under utställningen.

Utställningen är utomhus på väggen till Gnesta Färghus och Gamla godsmagasinet, men under tak. Det brukar vara mycket svartvit fotografi och även en del analogt. De två senaste åren har det varit över tusen besökare under de här timmarna. Gnesta-Planket är inte bara en fotoutställning utan har även blivit en träffpunkt för foto och bildintresserade. Det finns även en kvalitetskameraloppis.

.

 

Här är de fotografer som ställer ut på Gnesta-Planket 2015 lördagen den 25:e juli!
John Arthur Ekebert
Gunta Podina
Micke Berg
Bernt Carlzon
Gunnar Smoliansky
Knut Koivisto
Malin Jochumsen
Cathrine Winberg
Jimmy Dowholt
Micke Borg
Sanna Sjöswärd
Anders Engman
Krister Kleréus
Mia Galde
Beata Bergström
Mats Adsten
Dan Crona

Marcus Andersson
Bengt Björkbom

Utställningsplatsen ligger vid huvudgatan mitt i centrala Gnesta, c:a femtio meter från stationen för Pendeltåg/Regionaltåg. Lördagsöppna butiker och matställen ligger runt omkring utställningsplatsen.

Så väl mött i Gnesta lördagen den 25:e juli!

/Bengan

.Postat 2015-07-12 16:14 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2883 / Om att bua åt inbjudna i ett Parlament! Kan vara nya tider liksom!

.

Fotomässan


Jag kanske e omodern, det må så vara, men måste ändå få tycka till litet om en del nutida seder! Kom att tänka på de nya sederna när jag va boxningsgala i Eriksdalshallen!
Bajen Boxning mot Djurgården!
I inledningen så sa Åke Andersson, ordförande i Bajen Boxning, några ord innan matcherna! Först så hälsade Åke alla välkomna, men avslutade hälsningsanförandet med några ord, då några Bajen-åskådare buat mot gästerna Djurgården när dom marscherade in:  "Jag vet att ni gillar våra egna boxare mest, och det visar man såklart med applåder, men man applåderar även motståndarna, även om man inte applåderar lika mycket, men vi gör absolut inget annat!"  

EU-parlamentet kändes faktiskt nära ute på gatan för några dagar sedan, då man buade ut Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Strasbourg!

Å förresten, nu när vi e med i EU så kanske man skall börja bua ut sina meningsmotståndare även i Riksdagen här i Sverige!?  

/Bengan Postat 2015-07-09 22:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg