Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2886 / En fika på Humbles i Gnesta! Och fotografering i Vietnamkriget!

Anders fotad på Tårtan

Anders Engman med fru Inga-Britt va i Gnesta i veckan och tittade på planket och tog sedan en fika på Humbles i Gnesta! Jag fick en bok av Anders som handlar om några av de fotografer som arbetade på tidningen Se under de bästa åren! Mycket intressant läsning! Fotografer som Lennars Nilsson, Len Waernberg, Jan Delden, Per-Åke Uddman mfl och då även Anders Engman! 

.

"Vi hade laddsäckar och framkallningsdosor, filmtankar i planet va inte att tänka på. Len plåtade med Leicavit, en Leica med snabbframmatningsarm i botten på kameran. Få kunde köra igenom en film genom en Leica så fort som Len". (Det här va filmer tagna i returmatchen mellan Ingo och Floyd, som skulle framkallas i ett flygplan mellan Amsterdam och Stockholm) Och fotografen med Leicaviten är Len Waernberg.

.

En Nikon F och en Leica M4 va...?

Å så Anders Engman i Vietnam, "Plötsligt hör jag hur det knackar till. Jag fattar först inte va det var. sedan ser jag att det e hål i taket. Det e någon nerifrån en by som skjutit på oss.."  (Anders sitter i en USA-helikopter på hemväg efter ett fotouppdrag)

Och så en massa annat om tidningen Se, politiken runt om tidningen, hur slutet närmar sig för bildtidningarna, om fotograferna och vad fotograferna varit med om under tiden på Se!
Och så tycker dom litet om de andra fotograferna såklart! ;)

Tack för den boken Anders!

/Bengan

Inlagt 2015-07-16 19:39 | Läst 1441 ggr. | Permalink
Det var på sitt sätt storslaget med bildtidningarna! Då, på den tiden, när vi inte hade den slösande tillgång på bilder som vi har i dag. De betydde verkligen någonting. Och det är fascinerande hur fotograferna slet och jobbade för att få bilderna i tid till tidningarna. Jag har ju inte läst just den här boken, men jag har läst andra skildringar av saken.
Trots att världen flödar över av fotografer undrar jag om inte det är tid för en ny bildtidning på papper.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg