Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2785 / Visst va det bra om gatufoto, men onödigt mycket om Leica!

Jag hade tänkt varna litet om Leicakameran till er ungdomar! För jag som varit med några år, ser tyvärr oroande tecken i tiden! I den digitala tiden alltså! Bakåtsträvande tecken, fast de inblandade vill kalla det retro, eller med andra moderna ord i tiden, eller påstå "den här kameran e lika bra som den digitala", eller "jag fotar konstnärligt, och en M Leica e ett mycket bra konstnärligt redskap!"  Eller ännu värre, "det här e den enda kamera som funkar för gatufoto!" Ha ha ha, säger jag bara! En gammal ålderstigen analog och trött kamera, som skulle vara den bästa för gatufoto! (Nu talar jag om den analoga M Leican som säkert alla förstår) En utgången analog modell liksom! Som har passerat bästföredatum för många, många, många år sedan! Å vara bra för gatufoto!? Hallå er'u vaken eller?!

.

Å så kom tyvärr den här dokumentären på Fotosidan, "Everybody street", om kända och mindre kända gatufotografer i New York.  Eller "Fotografernas New York" på svenska.  Med mycket Leica! Men Ok, de va mest fotografiska gamlingar som har analoga Leicor och talar om analogt och film å sån't,  så man kan nog se det mest som en historielektion, men mycke Leica var'e nog för en ordningsman! ;) 

Men,  jag har tyvärr numera även sett ungdomar som fotar på sta'n med en analog M Leica! Orsak till det här då? Jag tror att M Leicafilmer på Youtube kan ha inverkan, eller Tv-program med gamla fotografer, men även nya Tv-serier där den ena skådisfotografen visar upp sin svarta M Leica då och då, kan vara en anledning! ;)  

.

Ok, visst e många Leicaobjektiv skarpa! Visst e det så! Men skall du tävla i skärpa, eller vad handlar det om! Konstnärliga bilder kan vara oskarpa! Och att ladda film i en M Leica, där vinner du inga snabbhetstävlingar, jag lovar!

Tror det räcker med de här varningarna för de kloka! Så en någorlunda begåvad fotograf väljer alltså en annan kamera, än en bättre begagnad analog M Leica, för sitt framtida konstnärsskap!

Å förresten, numera så fattar inte så många vad en M Leica e för nå't heller, e det då så kul att bära omkring en M Leica på sta'n om ingen fattar det fina i kråksången! Å "The Red Dot", det ser nog bara en fotograf! :)

.

Men, det finns faktiskt en större fara med att ha en M Leica, man kan få ett slags beroende, påminner om den enda Ringen i den där sagan ni vet! Man vill inte släppa ifrån sig kameran till nå'n annan när man en gång har skaffat en!  Visst e det sjukt! ;)

Det finns en fara till, som märkligt nog kan vara den största faran, eller kanske bästa? ;) Välj vilket själva! Man får ofta en del uppmärksamhet som fotograf när man fotar med en M Leica! I alla fall av äldre fotografer! Och det kan man också bli beroende av! Uppmärksamhetsberoende!
Det här sista beroendet, det e nog det allra allvarligaste!  ;)

Och Obs, de här är faktiskt viktiga varningar! :)
/BenganPostat 2015-04-21 09:05 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2784 / En riktig fotograf skall ha en riktig kamera! Å då går nog en M Leica bra!

.


Tror yttre attribut e viktiga för många människor, det stärker självförtroendet! För tjugo år sedan va jag på en båtresa med ett antal bankledare, det va en liten båt, c:a tjugo meter, båten va ett återtag som det kallas! Stämningen var lågmäld och trevlig och artig! Men blev bättre efter några timmar! :)  Till saken, jag hade såklart min M Leica med mig, litet diskret, och vid något tillfälle så såg en av de här männen kameran och sade, "aha du har en Leica!" Mannen ifråga va så långt ifrån att vara fotograf som det går att vara, men en Leica det visste han vad det var! Och då kände jag mig litet trygg! ;)
En annan grej, som kan vara en skröna, men jag tror faktiskt att det finns en del sanning också! En fotograf som raggade jobb bjöd upp en kund till ateljén! I ena hörnan av ateljén stod en soffgrupp, annars va det bara en enda stor ateljé! Och mitt på golvet i ateljén på ett stativ stod en Hasselbladare! Den Bladaren gav ofta jobb, enligt sagesmannen!

Ok, vad vill jag säga med det här då?

Jag tror det här med attributet finns bland oss fotografer här också, på Fotosidan alltså! ;) 
Men nu va det inte kameravalet på en fotosida det skulle handla om!

Så vad gör en "fotograf" för att känna sig trygg när man fotar med en mobiltelefon?  Jo, han har ofta en Leica M6 hängande runt halsen eller alldeles innanför jackan, halvsynlig! ;) Visserligen e det en äldre Leica, men kameran har en röd prick framtill i alla fall, och så står det Leica på kameran!
Att fota med en mobiltelefon går utmärkt då, det känns tryggt och bra! Jag kan slappna av liksom! Känna mig säker under armarna, så kan man nog jämföra det med! ;) :)

.

Och kan i minikamerasammanhanget inte låta bli att imponeras av spetz-tekniken i de här små fotoapparaterna! Fotade i går kväll med "kameran", och den försökte inte göra dag av natten, som min Fuji X100 ständigt försöker göra!

Har numera även hyffsad koll på vilka tider och annat som "kameran" använder. Bländaren e alltid 2,4, tiden varierar mellan 1/15-del och dryga 1/2000-delen, ISO't är mellan 50 och 800! Och brännvidden e 4 mm! Och så har den här lilla tunna grejen även autofocus! Respekt liksom!

Jag fortsätter nog att upptäcka världen ett tag till med den här lilla "kameran" (iPhone 4 S)  Och även om den kanske inte uppfattas som en riktig kamera bland de riktiga fotograferna, så känner jag mig ändå trygg med den! Ni fattar va?  ;) :)

/BenganPostat 2015-04-20 07:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2783 / iPhone 4 S påminner om en M Leica! Å så e det Tårtan i veckan!

.

Nu kommer säkert nå'n att protestera! Att en mobiltelefonkamera påminner om en M Leica! ;) Nu e det litet annat än det yttre jag tänker på! Alltså, när jag får fram bilder ur min nya lilla moderna fickkamera, så känns det ganska likt en bild tagen med Tri-X, de e så jag menar! :) Alltså, 8 mpix på iPhone 4 S tycker jag ligger nära en Tri-X på 800 ASA vad gäller skärpa å en del annat! Å när jag slår på HDR, så blir det ganska mycket bra liksom! Skall samla ihop några fler bilder för kopiering hos Crimson för en jämförelse!

Och nu på onsdag så e det Tårtan igen! Fotofika på Gata Horns alltså!
Väl mött i verkligheten!
/Bengan

Ps. Var sak har sin plats! Den här ringer jag med!

 Postat 2015-04-19 11:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2782 / Sötvattenskälla fem meter från havsstrandkanten! Å mera bilder via iPhone!

.

.

"Jaha, ni har varit på Gotland så här års, å vad gör man där då nu då?" Kan inte ge nå't riktigt bra svar på frågan, utan vad det handlar om, det e nog vad man gillar att göra! Å vi har nog alltid varit litet off liksom! ;)

.

För både på båten och på Gotland e det ganska mycket off just nu! Vi gillar dessutom att vandra! Eller rättare sagt kanske, att gå omkring och titta! Även i Visby! Men vi tar det även lugnt, vi satt på Visby Bibliotek och tittade ut mot Almedalen och läste DN och litet annat under en timme under en eftermiddag! 

.

Men det händer saker i gränderna även så här års! Fast här e det färskvatten! ;)

Vi tog bilen med oss på färjan, utan att ha några större bilutflyktsplaner! Första dagen startade vi med ett gående med eftermiddags och kvällsrunda i Visby, och innan dess så hörde vi av damen i receptionen om naturreservatet Halls Hangvar, som ligger några mil norr om Visby, "då åker vi dit i morgon" sa min fru! Jaha sa jag!

Mera färskvatten! Här är sötvattenskällan vid Halls Hangvar! Det sipprade på ganska bra! Å vattnet smakade utmärkt!

Å här kom vi också i slang med några havsfiskare här vid Hangvar! (De här fiskarna står ute i havet upp till midjan och fiskar öring) Å dom sa att vi måste besöka Holms Hällar, å då sa min fru, "dit åker vi i morgon!" Nu hade vi varit på Holms Hällar för c:a femton år sedan, för det kom vi på när vi kom dit, men det gjorde inget att se området igen! På hemvägen blev vi stoppade av polis och jag fick blåsa och visa körkortet! Å se'n stod vi och pratade en kvart!


Fick tips av polisen om ett bra fik i Hemse! Här e på fiket i Hemse!

Å man hinner prata med folk under den här off-tiden! Vi va tex inne hos en keramiker, Jana, och pratade bort minst en timme! Jana hade bott på Oaxen utanför Södertälje, Jana kom från Uppsala, och vi tala om keramik, ugnar, keramikteknik och hundar! Vi köpte faktiskt några skålar också!

Så sammanfattningsvis, så hade vi inte planerat att göra nå't speciellt på Gotland, och vi va kanske där i fel tid tycker kanske nå'n, men för oss va det en mycket bra tid, och tiden bara rann iväg!

.

Å när vi gick vid havet gällde täckbyxa och vinterjacka och toppluva och handskar! Med det va faktiskt planerat! Även thermos och sittunderlag va planerat! Och det finns alltid sol i nå't läläge  någonstans!

Å så åt vi på Bakfickan på stora torget i Visby flera gånger! (de e en liten fiskrestaurang) Gissa varför vi äter där så ofta? ;)

Och som sagt, "Gotlandskameran" va IPhone 4 S! Som funkade bra! (Fast jag hade "livbåten" med i ryggan)

/BenganPostat 2015-04-18 09:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2781 / Med en iPhone på Gotland, nästan bara en iPhone i alla fall, å skulle det räcka?

.

Fast visst va det litet oroligt ibland, skulle en iPhone verkligen räcka? Men å andra sidan, jag fotar ju mest minnesbilder, eller snaps, de e inga reklambilder som skall smällas upp på en anslagstavla i storlek 2 x 4 meter, så en iPhon 4 S borde nog räcka! Å så e en iPhone lätt att ha med sig, både på restauranger och vid havet!

.Men för säkerhets skull, så hade jag med en livbåt i ryggan, en M Leica! Men M Leican va bara med ute på dagarna! På kvällen va det bara en iPhone! Modigt gjort va? :)

.

.

.

Å e det så, att vi som mest visar våra bilder på nätet, vi skulle klara oss med tex en iPhone eller liknande? Ursäkta tanken! ;) 

.

Å det va Gotland som sagt! Min fru och jag åker ganska ofta till Gotland, men det e mest på våren och hösten! Det blir lugnare så! Och så har de boende mer tid för en turist, det känns så i alla fall! Och nu i veckan blev det både havsvandringar och stadsvandringar! Och vi åt tre gånger på Bakfickan! Vi bad om ursäkt för att vi sprang där så ofta! ;)

/Bengan Postat 2015-04-17 10:17 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg