Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2785 / Visst va det bra om gatufoto, men onödigt mycket om Leica!

Jag hade tänkt varna litet om Leicakameran till er ungdomar! För jag som varit med några år, ser tyvärr oroande tecken i tiden! I den digitala tiden alltså! Bakåtsträvande tecken, fast de inblandade vill kalla det retro, eller med andra moderna ord i tiden, eller påstå "den här kameran e lika bra som den digitala", eller "jag fotar konstnärligt, och en M Leica e ett mycket bra konstnärligt redskap!"  Eller ännu värre, "det här e den enda kamera som funkar för gatufoto!" Ha ha ha, säger jag bara! En gammal ålderstigen analog och trött kamera, som skulle vara den bästa för gatufoto! (Nu talar jag om den analoga M Leican som säkert alla förstår) En utgången analog modell liksom! Som har passerat bästföredatum för många, många, många år sedan! Å vara bra för gatufoto!? Hallå er'u vaken eller?!

.

Å så kom tyvärr den här dokumentären på Fotosidan, "Everybody street", om kända och mindre kända gatufotografer i New York.  Eller "Fotografernas New York" på svenska.  Med mycket Leica! Men Ok, de va mest fotografiska gamlingar som har analoga Leicor och talar om analogt och film å sån't,  så man kan nog se det mest som en historielektion, men mycke Leica var'e nog för en ordningsman! ;) 

Men,  jag har tyvärr numera även sett ungdomar som fotar på sta'n med en analog M Leica! Orsak till det här då? Jag tror att M Leicafilmer på Youtube kan ha inverkan, eller Tv-program med gamla fotografer, men även nya Tv-serier där den ena skådisfotografen visar upp sin svarta M Leica då och då, kan vara en anledning! ;)  

.

Ok, visst e många Leicaobjektiv skarpa! Visst e det så! Men skall du tävla i skärpa, eller vad handlar det om! Konstnärliga bilder kan vara oskarpa! Och att ladda film i en M Leica, där vinner du inga snabbhetstävlingar, jag lovar!

Tror det räcker med de här varningarna för de kloka! Så en någorlunda begåvad fotograf väljer alltså en annan kamera, än en bättre begagnad analog M Leica, för sitt framtida konstnärsskap!

Å förresten, numera så fattar inte så många vad en M Leica e för nå't heller, e det då så kul att bära omkring en M Leica på sta'n om ingen fattar det fina i kråksången! Å "The Red Dot", det ser nog bara en fotograf! :)

.

Men, det finns faktiskt en större fara med att ha en M Leica, man kan få ett slags beroende, påminner om den enda Ringen i den där sagan ni vet! Man vill inte släppa ifrån sig kameran till nå'n annan när man en gång har skaffat en!  Visst e det sjukt! ;)

Det finns en fara till, som märkligt nog kan vara den största faran, eller kanske bästa? ;) Välj vilket själva! Man får ofta en del uppmärksamhet som fotograf när man fotar med en M Leica! I alla fall av äldre fotografer! Och det kan man också bli beroende av! Uppmärksamhetsberoende!
Det här sista beroendet, det e nog det allra allvarligaste!  ;)

Och Obs, de här är faktiskt viktiga varningar! :)
/Bengan

Inlagt 2015-04-21 09:05 | Läst 2620 ggr. | Permalink
Jo på sextiotalet så var det Pentax som gällde och inget annat se William Klein och Ewa Arnold. Det fans väl ingen seriös fotograf som använde en så föråldrad konstruktion som Leica.
Svar från Benganbus 2015-04-21 12:54
Alf-Magnus 2015-04-21 14:02
Just så så
Practika levde jag länge med, intil jag förkrossat måste inse att bajonett gräpet var ett faktum
Pentax blev räddningen...
uppgav den kort för en Nikon F2

Men jag var dödsnabb med en digital kamera.... Nu lever jeg med gamla (digitala Nikon ) kamerarer
och drömmer om en NY modern Cannon.....

Så idag är det omvent--de gamle vil have det nye, och de yngre vill ha det gamla----var skall det ända :)
Narcissismen kan udleves med en Canon 5D mark II och ett seriöst stort tele objektiv !
Eller liknande....
Du borde också varna för boken som visas i en bild. Jag läste den för länge sedan och föll in i et livslångt beroende.
Det viktigaste att varna för är väl att det är beroendeframkallande för de som har kört en rulle i en sån. T o m den med gängade objektiv är farliga. Där kan man verkligen tala om en tidstjuv vid filmbyte =)
De där gamla svarta är fina! Dock verkar andra svarta vara på gång och det är inge fel på formspråket heller.

http://nikonrumors.com/2015/04/20/new-nikon-full-frame-mirrorless-camera-on-the-horizon.aspx/

/Stephan
Fina kameror, Bengan. M-leicor (de analoga) måste vara de vackraste kamerorna i historien. Dessutom blir det ofta bra bilder med dem ;)
Svar från Benganbus 2015-04-21 18:16
E du inte litet sugen på en m 4-2 igen Johan? :)
Att bara släppa Leica så där..... ;)
Det måste finnas litet, litet nostalgia när du ser en M Leica?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nostalgia
/B
Johan Pihl 2015-04-22 12:12
Jo, jag skulle kunna köpa en som inte är funktionsduglig, bara för att plocka fram och se och känna på ibland :) Nej, börja fota analogt igen är uteslutet för mig. Och de digitala m-leicorna är inte riktigt lika snygga, eller lika bra som de analoga ;)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg