Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2493 / Funderingar om en Dansk/Svensk gårdshund!

 

Den som e geografiskt bevandrad vet att Danmark och Skåne ligger söderut! Och båda har ofta milda vintrar, om dom har några vintrar alls! Så en Gårdshund som härstammar från Danmark/Skåne behöver väl inte ha några större vinteregenskaper!

 

"E det om mej du bloggar?"

Roffe, som skall vara en D/S enligt besiktningspapperen, han gillar vintern! Å har inga som helst problem med -15 heller! Han går ut i vilket väder som helst, tyvärr!

Nåja, när det regnar, då kan han hålla sig länge! Han hör inifrån huset att det regnar, och låtsas sova! Men vad gäller vintern, så e det inga som helst problem! Men jag brukar låta rullgardinen vara nere litet extra om det snöat, för att få fika färdigt i lugn och ro!

 

Här e det frukost i det vita! Brukar ta med en liten frukostskål åt Roffe!

Och då det kommit mycket snö, då kan det vara bra med några extra lockgrejer för att locka tillbaka honom in i bilen eller in i huset igen! Och visst e han aningen långhårig för att vara en Gårdshund! De e kanske där en del av svaret ligger, han kan vara en slags vintergårdshund!
Ny ras kanske? 

Så i morse va det snölås på vandringskängor, varma vinterbyxor, rygga och toppluva! För vi skulle ut på gärdena och besöka åkerholmar sa Roffe!  
 

"De e dit vi ska Husse! Åkerholmen där borta ser bra ut!" 

 

 

Men så ändrade han sig och kutade åt det andra hållet i stället! Tack för det! (Det va litet närmare till den åkerholmen)

 

Fick gå ett varv runt holmen se'n för att hitta honom! Hans syns väldigt lätt mot snö och stenar! ;)

 

 

Å så va det det här med åkerholmar och vad man gör där!
Den här unge mannen har ofta ett gummibytesdjur i munnen när han kutar, eller delfinhoppar som det nog mera liknar, fram på snön! Och har som sagt åkerholmar som mål, för att där finns det träd/buskar! Han stannar vid ett träd eller buske och börjar bita, slita och dra! Bytesgummidjuret ligger under tiden på marken mitt i grenhögen, men då och då duttar han till gummibytesdjuret med nosen, innan han fortsätter att "avverka!"  Säreget betende!

E det så här en riktig Dansk/Svensk gårdshund skall vara?
Jag blir aningen undrande ibland! ;)

 

Å så hör han saker under snön också! Rörliga saker säger han!  

/Bengan

Ps. Tårtan på onsdag vid pass 15.00!

 Postat 2015-01-26 22:06 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2492 / Leica-förstörare! (Å det här har ni läst förut) Å Tårtan på onsdag!

 

 

 Man vänjer sig med saker som fungerar bra! Jag har vant mig med en M Leica sedan tidigt 1960-tal! Sedan kom det digitala, men det va inget problem! Antingen stora klumpiga SLR som vanligt, eller sökarlösa tvålkoppar! Mao, min M Leica kändes fortfarande som ett bra förstaval trots att den gick på film!

 

Men Leica kom till slut med sina digitala M Leicor! Funderade ett tag, men tyckte det hela skulle kosta för mycket! Kanske när grejerna blev litet billigare, för det skulle kunna vara intressant att använda mina äldre objektiv på en digital-Leica!

 

Köpte en Canon G9, men den va ingen hellösning, utan bara ett bra komplement! Och då Leica verkade glömma att det fina med M Leicorna det var just sökaren, och inte gjorde nå't liknande på de litet billigare kamerorna, det kändes litet konstigt...

 

Och då kom Fuji X100 med sin sökare! Den typ av sökare som Leica skulla ha gjort! och jag fick känna på X100 tidigt...suck! Och insåg även praktiskt att här va det något som Leica missat helt! En alldeles utmärkt sökare! En lika revotionerande sökare som den som Leica M3 hade när den kom!
För övrigt så va X100 litet mindre och lättare en en M Leica! Och nu när jag igen känner på en digital M Leica, så kändes den mycket stor och tung!  (Å den digitala M Leican e större och tyngre än den analoga M Leican)

 

Å snart e det vår! :)

Bilderna här i bloggen e tagna med X100 och i monochrome, och med rödfilter eller gult kanske..

Så nu går jag och känner hur lätt en Fuji X100 är att ha innanför jackan, vare sig jag snöpulsar med Roffe eller tar en fika nere på stan! Men lätt menar jag, att kameran e aningen mindre och lättare och kompaktare än min M Leica! Och jag märker också att bildkvaliten är alldeles utmärkt på X100! Suck!

Men jag ger inte upp så lätt! En rulle film till e avverkad via en M Leica i går!
Men framkallningen dröjer som vanligt!
Skam den som ger sig! ;)

/Bengan

Ps. Och Tårtan nu på onsdag från 15.00 c:a!

 

 Postat 2015-01-26 07:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2491 / Huvudstaden Roskilde, och Skånekonungen i Lund!

 

Ibland e det så mycket att läsa i DN att det tar tid från annat! ;) Nåja, man får prioritera! Läste serierna såklart och Lindström och Namn och Nytt och ett reportage om Hawkins, och om Turing och Per Wästberg om yttrandefrihet och så om Vikingar...
Vikingahistorierna i dag e lika utbroderade som dom va för! En del fakta, och en hel del saga! Så tiderna förändras inte så mycket! Det som e viktigt att hålla koll på, de  e vad som e fakta och vad som e saga! Både då och nu!

I Åke Ohlmarks bok Av Skånekungars blod, som jag va tvungen att ta fram för att faktakolla litet, finns Slaget vid Foteviken beskrivet! (Foteviken ligger där Falsterbonäset går i land) Och på den tiden va Roskilde en huvudstad och Lund nämns också i handlingen! Stockholm va nog knappt påtänkt då! ;)

Som sagt, de e mycket att göra idag! :)
Å ha en bra söndag ni med!

/Bengan

Ps. Här en bild på Ringen jag skrev om i en tidigare blogg! Det är just nu, Den Enda Ringen! :)

 Postat 2015-01-25 09:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2490 / Veterankamerabilder! De e kanske så man skall kallade det! ;)

 


Vi får väl döpa om våra äldre kameror till veterankameror! Låter bra tycker jag! Ungefär som det finns veteranbilar och båtar och flygplan! Sedan får vi diskutera vad gränsen går för veteran! Saker åldras ju fortare numera, speciellt kamerorna, så våra gamla värderingar gäller nog inte längre! Hur som helst, jag tycker det är spännande och kul att fota med de här veteranerna i alla fall! Även om tempot inte e så modernt, eller så snabbt, så det passar alla! ;)

 

Vad gäller annat i livet, här är ett tips på en spännande öl!
http://www.sportfiskarna.se/tabid/576/Default.aspx
Vårt Systembolag i centralorten har en mycket kunnig ölinköpare! Som ger ett mycket spännande och intressant ölsortiment! Det ser jag när jag besökar andra Systembolag! Brukar påpeka det också! Både lokalt och när jag är utomsocknes! :)

 

Mina vänner nere på sta'n som jag brukar snacka med då och då, och även fota, ofta med en veterankamera, har hållit sig inomhus de senaste veckorna, men snart e det vår! :)

Och annat, det har öppnat en tatueringsatelje här i Gnesta! Jag har redan varit och ryckt i dörren! Måste få tala litet med konstnären!

/Bengan

 

Ps. Roffe hälsar!

 Postat 2015-01-24 20:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2489 / M Leicaägare, det här e bra att veta om!


Kunskap om sin kamera är bra! Även om ev nackdelar, så det inte händer något tokigt! Vissa modeller av M Leica har en konstruktion som inte e så där helt bra, men som Leica nu rättat till på sina senare modeller! Men har man en äldre M Leica, så kan det här vara bra att veta om!

 


Visst ser den här helt Ok ut!  :) Men om man tittar litet närmare på den lilla knappen som man trycker på när man skall frigöra objektivet, så ser man något!

 

Så här ser konstruktionen ut i närbild! Knappen e helt oskyddad!

 

 

På senare modeller, tex Leica M6, så har man satt en liten krage runt om knappen! Och det gör mycket för att inte komma åt objektfrigörarknappen i onödan!

 

Och här har man gjort det ännu bättre! Här sitter objektivfrigörarknappen på en sida av kameran där man inte greppar tag med fingrarna! Och man måste trycka ned knappen ordentligt innan objektivet lossnar! 

Men Ok, nu e den några äldre M Leicamodeller som det gäller, men med tanke på hur många som lyckats fota med de här kraglösa M Leicorna och tagit mängder av bra bilder, så verkar det ändå funka genom åren! Men det här e bra att veta om! Och då Leica återinsatt den här kragen i produktionen, så visar det även att Leica ser det här som något viktigt!

/Bengan

Ps. Håller på att göra en liten skyddskrage av mässing för min M4-2!

 Postat 2015-01-24 09:27 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg