Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2489 / M Leicaägare, det här e bra att veta om!


Kunskap om sin kamera är bra! Även om ev nackdelar, så det inte händer något tokigt! Vissa modeller av M Leica har en konstruktion som inte e så där helt bra, men som Leica nu rättat till på sina senare modeller! Men har man en äldre M Leica, så kan det här vara bra att veta om!

 


Visst ser den här helt Ok ut!  :) Men om man tittar litet närmare på den lilla knappen som man trycker på när man skall frigöra objektivet, så ser man något!

 

Så här ser konstruktionen ut i närbild! Knappen e helt oskyddad!

 

 

På senare modeller, tex Leica M6, så har man satt en liten krage runt om knappen! Och det gör mycket för att inte komma åt objektfrigörarknappen i onödan!

 

Och här har man gjort det ännu bättre! Här sitter objektivfrigörarknappen på en sida av kameran där man inte greppar tag med fingrarna! Och man måste trycka ned knappen ordentligt innan objektivet lossnar! 

Men Ok, nu e den några äldre M Leicamodeller som det gäller, men med tanke på hur många som lyckats fota med de här kraglösa M Leicorna och tagit mängder av bra bilder, så verkar det ändå funka genom åren! Men det här e bra att veta om! Och då Leica återinsatt den här kragen i produktionen, så visar det även att Leica ser det här som något viktigt!

/Bengan

Ps. Håller på att göra en liten skyddskrage av mässing för min M4-2!

 

Inlagt 2015-01-24 09:27 | Läst 3083 ggr. | Permalink
Annars var det ju rätt från början. Leica M3 hade denna krage runt knappen redan vid introduktionen 1954.
Svar från Benganbus 2015-01-24 13:43
Och varför man gick ifrån den i ett antal mellankameror, de e en intressant fråga!
/B
Hej,
Har aldrig haft problem med kraglösa Leicor, men så har jag små händer.
Ska snart köra min M6:a och min Canon 7sZ med film, det blir dock med krage och bajonettlås.
Sänder en klapp till Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2015-01-24 13:45
Nu vet du om det! Å då kommer du att kolla litet extra om du kör kraglöst! ;) :)
Roffe tackar så mycket!
/B
Hej Bengt, Du verkar vara ute och fiska för att få igång en diskussion om Leica. Varför inte. Ute är det snöstorm idag i Göteborg och inte särskilt trevligt.
Många av dina inlägg visar bilder på detta fantastiska fotoverktyg snarare än bilder tagna med den.
Så jag tycker det mer liknar beundran över finmekanikernas fantastiska jobb att konstruera och bygga en fantastisk gammaldags kamera som går att ta bra bilder med. Jag har själv 2 st gamla Leica spegelreflex kameror. En R3 och en SL2 samt 3 objektiv. De står i ett vitrinskåp som minnen från en svunnen tid. Jag fotade mycket med dem på 80 och 90-talet samtidigt som jag tog allt mer bilder med Nikon F4 eftersom den tog bättre bilder. Min Nikon var redan på 90-talet en tt mycket bättre verktyg att ta bra bilder med än mina Leica kameror var. Ljusmätningen var bättre, sökaren var bättre, seriebildtagning mm. Känslan i Leicorna är fantastisk men Nikon levererade bättre.
Det hela påminner mig om hur det är med klockor idag.
Jag äger äger 2 stycken. En är ett mekaniskt underverk byggd av vad som sägs vara Schweiz äldsta urmakarfirma. Dubois. Den andra är en modern klocka från Casio.
Den senare synkar sig själv varje dygn mot atomuret i Köln och visar alltid rätt tid på några hundradelar av sekund. Den går aldrig fel. Vid sommar och vintertid ställer den om sig själv. Den har ett batteri som laddar sig själv med solceller. Denna klocka har jag aldrig behövt serva under de 5 år jag ägt den. Jag har dykt med den ner till 45 meter och den är vattentät.
Min Dubois är mycket tjusigare och ett mekaniskt mästerverk. En klocka som som imponerar när man har den på sig.
Tyvärr tål den inte vatten särskilt bra även om den skall klara hundra meter. Den drar sig givetvis som alla mekaniska klockor och måste justeras någon gång i veckan för att visa rätt tid.
Den bör också in på service efter några år för att rengöras och justeras för att fortsätta visa tiden hyfsat exakt.
En finmekaniker i Tyskland brukar sköta det och ta 400 Euro för besväret.
Om man nu tar funktionen att hålla reda på tid. Vilken gör det bästa jobbet. Givetvis min Casio och inte min Dubois som idag har ett okänt samlarvärde. Kanske 20 000 eller mer. Den ena har man för att hålla reda på tiden och den andra för att se tjusig ut när man klär upp sig.
När det gäller kameror lutar jag också mer åt Casio hållet. Mina gamla Leicor får hålla till i vitrinskåpet för kameror och påminna om en gången tid. Att fota analogt med dem och skanna in resultatet blir så mycket sämre att jag inte ens skulle komma på tanken.
På den nedre hyllan i kamerskåpet står kamerorna jag använder och en hög objektiv. Två stycken Canon 5D, en äldre Canon 1DMKIIN och en Fuji X-PRO-1. Kameror som alla fungerar bra i olika situationer.
Som verktyg har jag ingen relation till dem. De levererar bilder som är av hög kvlaité och det är väl den funktion som räknas när det gäller en kamera? Den känsla av kvalité jag en gång i tiden kände för mina Leicor finns inte hos dessa kameror. Fast det spelar ingen roll. De levererar betydligt bättre bilder till ett mycket lägre pris. X-PRO1 har en skärpa och optik som utmanar Leica. Den har AF och en modern sökare.
Mina 5DMKIII kan följa flygande fåglar och sätta skärpan. Försök göra det med en Leica där sökfönstret redan vid 90
mm.
En modern Leica levererar ett bra resultat men kan inte skiljas från en X-PRO1 när man skriver ut det i A2.
Jag har också testat H5D 5C Hasselblad mot 5DMKIII i den storleken. Nej det gör man inte. Man måste lägga ner näsan i bilden och använda lupp för at se skillnad. Personligen har jag svårt at se att fotografera med en Leica ger några som helst bättre bilder.Gör man det dessutom med en analog kamera ligger man på en kvalité som ligger långt efter vad moderna kameror kan producera.
Du fokuserar på en mässingsring på verktyget. Andra hävdar att om inte kameran klarar 14 steg i Dr så är kameran kass.
Svar från Benganbus 2015-01-24 13:40
Tack för en trevlig och intressant läsning Mats! :)
Jovisst har det digitala gått om den analoga M Leican med råge vad gäller teknisk kvalitet på bildfilen! Suck...!
Och min Fuji X100, fixar bildfiler som min M Leica aldrig kommer i närheten av,
men det är något bortom bergen som någon sagt, vad gäller det analoga menar jag...
Jag har också några gamla klockor som man måste ställa om och dra upp då och då! Mycket, mycket omodernt! :)
Men vad gäller fågelfoto, så har jag faktiskt fotat fåglar med min M Leica och 35 mm optik! :) I Falsterbo! Under vissa tider när det är dåligt väder ute på Näset så verkar falkar "häcka" i buskarna i väntan på bättre tider! Och då kan man närma sig försiktigt med "fågelfotokameran", men sedan går det fort, så då gäller hyperfokal!

Hur som helst, jag kommer att fortsätta mitt mycket omoderna projekt mässingring på M4-2! Fast inte idag, idag va det en lampa utomhus som pockade på uppmärksamheten i snålblåsten! Lampan har lyst alla kvällar/nätter, vinter som sommar sedan tolv år tillbaka, och det tycker jag e bra gjort! Men mycket omodernt! ;)
Har ett annat projekt Pg också, att framkalla ett antal filmrullar jag har i kylskåpet!
Men inte idag! ;)
Vi lever i en tid då det ständigt skall levereras! Gör du inget, eller levererar för litet, eller fel, så kan du väcka oro! Men jag tror det e viktigt att inte dras med i leveranstänket på fritiden, eller i en hobby, eller som pensionär! ;)

Ha det nu bra i Snöstormen Mats!
Och vem vet, den kanske kommer hit! :)
/Bengan
syntax 2015-01-24 15:09
@mats.
För att förflytta sig effektivast mellan punkt A och punkt B använder man bäst en modern bil. Hur skall vi då förklara alla dessa veteranbilar. Ägarna KÖR med dem också, och ser glada ut därtill!
Förklaringen ligger naturligtvis i att en hobby går ut på att göra saker - inte på att slippa göra saker. Den går ut på att den som bedriver hobbyn skall ha så ROLIGT som möjligt under resans gång. Gärna även att ha tillfredsställelsen av att lära sig något om något.
Slutligen är det så att den som kan sina saker når ett lika bra resultat med film och mekaniska kameror, både i svartvitt som i färg, upp till en för vanligt folk lagom kopiestorlek. Därmed är tekniken OK - resten är bildinnehållet.
Det som ser litet "fel" ut på Din Leica M4 är att det sitter ett Canon-Objektiv på :-)
Svar från Benganbus 2015-01-24 13:47
Jag vet, men så har det varit sedan 1960-talet!
Får leva med det felet! ;)
/B
glöm inte att uppdatera leican ;) /Ronny
Svar från Benganbus 2015-01-24 15:14
Funderar på att uppdatera till en M3:a! :)
Funderar i alla fall, vi får se om läge kommer!
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg