Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2492 / Leica-förstörare! (Å det här har ni läst förut) Å Tårtan på onsdag!

 

 

 Man vänjer sig med saker som fungerar bra! Jag har vant mig med en M Leica sedan tidigt 1960-tal! Sedan kom det digitala, men det va inget problem! Antingen stora klumpiga SLR som vanligt, eller sökarlösa tvålkoppar! Mao, min M Leica kändes fortfarande som ett bra förstaval trots att den gick på film!

 

Men Leica kom till slut med sina digitala M Leicor! Funderade ett tag, men tyckte det hela skulle kosta för mycket! Kanske när grejerna blev litet billigare, för det skulle kunna vara intressant att använda mina äldre objektiv på en digital-Leica!

 

Köpte en Canon G9, men den va ingen hellösning, utan bara ett bra komplement! Och då Leica verkade glömma att det fina med M Leicorna det var just sökaren, och inte gjorde nå't liknande på de litet billigare kamerorna, det kändes litet konstigt...

 

Och då kom Fuji X100 med sin sökare! Den typ av sökare som Leica skulla ha gjort! och jag fick känna på X100 tidigt...suck! Och insåg även praktiskt att här va det något som Leica missat helt! En alldeles utmärkt sökare! En lika revotionerande sökare som den som Leica M3 hade när den kom!
För övrigt så va X100 litet mindre och lättare en en M Leica! Och nu när jag igen känner på en digital M Leica, så kändes den mycket stor och tung!  (Å den digitala M Leican e större och tyngre än den analoga M Leican)

 

Å snart e det vår! :)

Bilderna här i bloggen e tagna med X100 och i monochrome, och med rödfilter eller gult kanske..

Så nu går jag och känner hur lätt en Fuji X100 är att ha innanför jackan, vare sig jag snöpulsar med Roffe eller tar en fika nere på stan! Men lätt menar jag, att kameran e aningen mindre och lättare och kompaktare än min M Leica! Och jag märker också att bildkvaliten är alldeles utmärkt på X100! Suck!

Men jag ger inte upp så lätt! En rulle film till e avverkad via en M Leica i går!
Men framkallningen dröjer som vanligt!
Skam den som ger sig! ;)

/Bengan

Ps. Och Tårtan nu på onsdag från 15.00 c:a!

 

 

Inlagt 2015-01-26 07:40 | Läst 2730 ggr. | Permalink
Synd att du inte har en X-PRo1. Då kunde du ju sätta dina fina Leica objektiv på den med hjälp av en adapter.
Det går att sätta skärpan bra även manuellt.
Har provat 2 R-Objektiv med adapter. Ett 21/4 och en 90/2. Fast jag använder dem sällan. Tycker faktiskt att Fujis moderna och små fasta objektiv är skarpare.
Svar från Benganbus 2015-01-26 12:03
Fina å fina objektiv, det vet jag inte riktigt, för jag har inget av de senare Leicaobjektiven.
Jodå, jag tittade på X-Pro1 när den kom, men då hade det blivit som en Leica M8 ungefär,
kameran använder ju inte hela objektivet. (Funderade tidigare på en begagnad M8,
men bara funderade,
då jag tyckte M8:an va överspelad ganska tidigt)
Det objektiv som finns i X100 e skarpt! Kan tänka mig att det är själva kontruktionen gör det hela så optimalt.
Man har ett fast inbyggt objektiv direkt mot sensorn i kameran.
/B
Flash Gordon 2015-01-26 14:27
Några av Fujis fasta är också riktigt bra, 14/2,8, 23/1,4, 35/1,4 56/1,2 och 60/2 macro. Alla väldigt skarpa, välbyggda och samtidigt nätta samt lätta.
Normalzoomen 18-55/2,8-4 är också riktigt bra.
De äldre Fuji kamerorna var ju långsamma att sätta fokus. Det har man till stor del löst med firmware uppgraderingar.
Även jag som är van med AF från dSLR brukar jag tycka det duger för de flesta motiv.
Någon gång i år skall det komma en X-PRO2 med 24 Mpix sensor och förmodligen en del andra förbättringar. AF förmodligen en av dem.
Då kommer man säkert sälja ut kvarvarande X-PRO1 till reapris.
Jag skall inte springa och köpa den nya med en gång den kommer. Även jag vet att mina bilder inte blir bättre bara för jag köper en ny kamera.
Jag har testat Fuji, Canon 5DMKIII och Hasselblad 50 Mpix på liknande motiv och tagna vid samma tillfälle samt sedan skrivit ut dem på A3. Faktum är att man får ta fram luppen för att se skillnad.
Då har jag ändå en avancerad skrivare och bättre upplösning än så kan man inte få idag på något media.
Så där delar vi nog filosofi. Det är inte kameran man skall byta i första hand. Det är nog snarare, förbättrad komposition, söka upp intressanta motiv och förbättra redigeringen av ens bilder som ger större effekt.
Sedan är ju många av oss boy's kära i boy's toy's. Det är patetiskt hur trådar om kameror som ännu inte är mer än rykten får oss att skriva 100-tals inlägg om allt fantastiskt denna nya kamera kommer kunna leverera. Nu senast 5DMKIV. En kamera som bara existerar som ett rykte. Den tråden har nu 327 inlägg. Det är som att diskutera vad vädret blir på midsommar 2015.

Mina R-Leicor tar jag fram ibland bara för att låta slutaren jobba lite så den inte beckar igen. Fast någon film har de inte fått i sig på många år. För omständigt och tycker jag, samtidigt som jag bedömer resultatet från mina digitala kameror är så mycket bättre än ett skannat analogt negativ.
Fast vi är alla olika. Det är väl det underbara med mänskligheten att vi inte alla är stöpta i samma form. Så jag tycker var och en skall få ägna sig åt den typ av fotograferingen som de gillar utan pekpinnar från andra. Så länge man inte skall leva på inkomsterna från foto så behöver man ju inte ha prestationshetsen hängande över sig.
Så du har valt väg Bengt. Ditt hjärta tickar lite extra för M-Leica och att köra analogt. Det bör vi andra respektera.
Det finns ju de som släpar ut gamla lådkameror till Grand Canyon och tar bilder med dessa på 7"x5" på bladfilm.
Bildhastigheten är väl ungefär 2 bilder per timme. De anser detta är den typ av fotografi som ger dem livskvalitét.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg