Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2507 / Naturbild kanske...?

 

 

Bornholm

Miljöbild, eller naturbild, eller vad den här bilden skall kallas?

Och inte min grej liksom, naturbilder alltså, som jag säkert sagt nå'n gång tidigare, även om jag fotar ganska mycket när vi fjällvandrar! Men nu e det här ingen fjällbild som säkert nå'n märker! Men jag gillar den här bilden!

Inte så mycket mera idag! För övrigt håller jag på att välja bilder för Fotomässan! Jag har 2,5 x 2,5 meter att hänga på! Å det valet e nog redan klart! Och det skall bli kul å få träffa bild och fotointresserade människor! Det e det som e själva behållningen! Att träffa människor alltså! :)

/Bengan

 Postat 2014-11-15 10:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2506 / Att sprida antaganden! Eller få spännande information! Men som sagt, de e bara antaganden!

 

 

Summicron

Vi som träffas på Tårtan har en ganska spridd bakrund, eller hur man skall kalla det! Mycket spännande och intressant blir det i alla fall! Men, den gemensamma nämnaren, de e i alla fall foto, självklart! :)

När jag blev litet nyfiken på förhållandet mellan Summitar och Summicron, då frågar jag bara en av de närvarande på Tårtan och får svar så klart! Nu är det här bara antaganden, säger hen, efter att ha tittat på patenten för Summitar och Summicron. Inbegripet datorbearbetning med inlagda värden för linskurvor, glassorter osv, osv! Att räkna på en optik från 1930-talet och 1950-talet i en dator idag, det e både spännande, och bra gjort tycker jag! Inte minst med att få tag på beräkningsunderlagen!!

Här e då de antaganden, som hen säger, som jag måste be er om att inte sprida vidare!!
Möjligen får ni memorera det hela som står här nedan, men inte mera!!

"Möjligen skulle det kunna tolkas som att Summicron är skarpare medan Summitar ger något högre kontrast. Det sistnämnda är gissningar än så länge, och inget att ta på allvar. Vidare är distorsionen ung lika stor, men åt varsitt håll. Medan Summitar ger kuddformig distorsion, ger Summicron tunnformig. Båda är ganska väl korrigerade kromatiskt och astigmatiskt, men bildfältskrökningen skiljer en hel del. Summicron är framförallt bättre ut mot kanterna. Summitar fokuserar närmare kameran ju längre ut mot bildkanten man tittar!"

 

Summitar

Och som sagt, bara antaganden ännu så länge! Men visst e det spännande, och visst låter det logiskt! (Det där med kontrast, det va jag själv litet inne på i en tidigare blogg! Så helt tappad e jag ju inte!)

Men visst e det spännade sällskap på Tårtan!
Tack för det sällskapet!
Ingen nämnd och ingen glömd!

/Bengan

 Postat 2014-11-14 10:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2505 / Motstånd är viktigt!

 


Det är viktigt att göra motstånd, och inte bara hänga med å kalla allt för nya tider, eller moderna tider och härliga tider! De e för mycket medhåll idag, och för för litet mothåll! Det behövs maskrosor i den slätstrukna konstgräsmattan! ;)

Nu är Söder i alla fall den hippaste stadsdelen i Stockholm! För dom som tycker så alltså! ;)

God natt!
/BenganPostat 2014-11-13 23:16 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2504 / Talande bilder, eller behövs det tusen ord?

 


En bild säger mer än tusen ord, brukar man ju säga! Tveksamt säger jag! Allt beror på liksom! Det handlar nog om vad fotografen visar, och se'n får man hoppas att betraktaren kopplar på i det som fotografen vill visa!

Fotograf och betraktare måste ofta ha en slags "kulturell relation" för att vara på någorlunda samma linje i bildbetraktandet!

Å funkar inte det här, så får man ta till orden! :)

/Bengan

 

 

 Postat 2014-11-13 15:15 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2503 / Intressant läsning i dagens DN. (Om konst, kultur och det gäller nog även fotokonst)

 

 


Och det är nog så att kapitalismen eller den fria företagsamheten, ofta ser konsten som något flummigt, något oeffektivt, eller nå't som man inte riktigt kan ta på! Och dessutom är den mycket svår att sätta in i ett lönsamhetsperspektiv! Från början alltså! Och så kanske man blir osäker på om viss konst bör finnas! ;) Och vad gäller, den här vissa konsten alltså, så borde den i alla fall inte finansieras med skattemedel!

Men om konsten blir berömd, då blir det en helt annan sak! Då kan man ju visa upp konsten och ta betalt och även investera! Och även visa upp sig som konstmecenat! Och då kan även den vissa konsten få vara med! Om den e berömd alltså!
 
Så för en konstnär, som vill vara med i samhället, så gäller det att bli berömd!
Konstigare än så är det inte! :)

Det är Stina Oscarson som skriver en tankeväckande artikel i dagen DN, Krönika i Kulturdelen, "Vi löser inte kulturpolitikens dilemma med en ny kulturminister"

/Bengan

 

Ps. Bilden ovan, av Renen alltså, den bilden tog jag i skogen! Mitt i skogen, fjärran från stigar, vägar, skyltar och förklarande texter! Nu menar jag att det är mitt i skogen! Å hur har nå'n hittat det här då? Det va grannens grabb som hittade det, han e orienterare! Å visst blir man litet ställd va? Och ingen skylt finns det heller om det nu e ett konstverk, eller va det är!

Min fru har guidat flera av sina vänner hit, Roffe, vår hund, hittar bäst hit! Visst e det mycket, mycket otidsenligt! Jag menar så här, att numera kan man få nästan allt förklarat via internet eller via appar, eller på en skylt vid konstverket, så man förstår hur bra konst det ev är! Men här e man ensam och utelämnad mitt ute i skogen, inte ett svar eller smakhjälp att hitta någonstans! Shit!!

Man får tycka eller tänka själv alltså, eller undra! Men visst e det knöligt och ovant och väldigt, väldigt otidsenligt, när det såklart borde finnas en app för det här!  ;)

 Postat 2014-11-12 08:57 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg