Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2506 / Att sprida antaganden! Eller få spännande information! Men som sagt, de e bara antaganden!

 

 

Summicron

Vi som träffas på Tårtan har en ganska spridd bakrund, eller hur man skall kalla det! Mycket spännande och intressant blir det i alla fall! Men, den gemensamma nämnaren, de e i alla fall foto, självklart! :)

När jag blev litet nyfiken på förhållandet mellan Summitar och Summicron, då frågar jag bara en av de närvarande på Tårtan och får svar så klart! Nu är det här bara antaganden, säger hen, efter att ha tittat på patenten för Summitar och Summicron. Inbegripet datorbearbetning med inlagda värden för linskurvor, glassorter osv, osv! Att räkna på en optik från 1930-talet och 1950-talet i en dator idag, det e både spännande, och bra gjort tycker jag! Inte minst med att få tag på beräkningsunderlagen!!

Här e då de antaganden, som hen säger, som jag måste be er om att inte sprida vidare!!
Möjligen får ni memorera det hela som står här nedan, men inte mera!!

"Möjligen skulle det kunna tolkas som att Summicron är skarpare medan Summitar ger något högre kontrast. Det sistnämnda är gissningar än så länge, och inget att ta på allvar. Vidare är distorsionen ung lika stor, men åt varsitt håll. Medan Summitar ger kuddformig distorsion, ger Summicron tunnformig. Båda är ganska väl korrigerade kromatiskt och astigmatiskt, men bildfältskrökningen skiljer en hel del. Summicron är framförallt bättre ut mot kanterna. Summitar fokuserar närmare kameran ju längre ut mot bildkanten man tittar!"

 

Summitar

Och som sagt, bara antaganden ännu så länge! Men visst e det spännande, och visst låter det logiskt! (Det där med kontrast, det va jag själv litet inne på i en tidigare blogg! Så helt tappad e jag ju inte!)

Men visst e det spännade sällskap på Tårtan!
Tack för det sällskapet!
Ingen nämnd och ingen glömd!

/Bengan

 

Inlagt 2014-11-14 10:35 | Läst 1494 ggr. | Permalink
"Möjligen skulle det kunna tolkas som att Summicron är skarpare medan Summitar ger något högre kontrast. Det sistnämnda är gissningar än så länge, och inget att ta på allvar."

Med förlov sagt låter det lite som det forna Byggforskningsrådets famösa rapporter.
Alla som har prövat dessa båda objektiv har inte kunnat undgå att märka att Summicron är en bra bit skarpare. Vidare är det så att den som kastar ett hastigt getöga på principritningarna kan konstatera att Summitar producerar 28 linsfläckar, medan Summicron producerar 66 linsfläckar. Även med en god antireflexbehandling ger det en kontrastskillnad till Summitarens favör. Alltså i högsta grad att ta på allvar eftersom det är en fysikalisk realitet som framgår bums på stund.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg