Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2478 / Underligt Leicaobjektiv, och Tårtan i morgon onsdag 15.00!

 

 

E det två versioner av det första Summicronobjektivet på 50 mm? E det nå'n som kan förklara, eller nå'n som vet mera om det här? Eller e det samma objektiv?? 

 

 Så här trodde jag det va!


För övrigt e det fotofika på Tårtan, Gata Horns, i morgon, vid 15-tiden!
Väl mött alla,
vare sig ni e fotograf eller inte! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-10-21 20:53 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2477 / Efter morgontidningarna så bläddar jag litet på internet och hittar Johan Rheborg...

 

  

Grafi....

 

Jag har väl tyckt litet tidigare om Rheborg som fotograf, men som författare och skådespelare och då även dramatiker, där tycker jag något helt annat! Rheborg e bra, mycket bra! Och kommer sannolikt att bli ännu bättre och mogna, som alla ofta gör när dom borrar sig vidare i ett ämne som dom själva gillar och brinner för! Så det här kan bli mycket intressant framöver!

Här e litet läsning: http://www.svt.se/kultur/morran-och-tobias


– "Jag är väldigt förtjust i mörk komik och svarta stråk. Det ska gärna gå nära ångesten, säger Johan Rheborg"  ( Låter som Strindberg på nå't sätt, fast i en modern tappning....)

Å visst fotar Rheborg bra, men det känns som det inte e hans riktigt stora intresse just nu!

/Bengan

 Postat 2014-10-21 10:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2476 / Att hitta på saker för att få anledning att framkalla! Å så Tårtan på onsdag!

 

Jag har tagit några bilder med M Leican, och är såklart nyfiken på hur det blev! Konstnärligt nyfiken alltså! Javisst ja, måste säga att det e analogt fotat, så det e inte bara å titta på baksidan på kameran hur det blev! Ok, jag vet, får skylla mig själv då jag fotar analogt!

 

Så vad göra för att få rullen att ta slut litet fortare? Jo, jag tog fram föregångaren till Leicas Summicron, Summitar, för att få anledning för att fota litet historiskt, för att så få slut på rullen! Vad gäller historia, Summitar var en optik som kom 1939, och hade en speciell och avvikande linskombination! Det känns nog som en antireflexbehandling va i faggorna för konstruktören, men någon (Zeiss) ville inte släppa till nå'n T-Behandling till nå't annat optiskt företag kan tänkas, eller så skulle det bli för dyrt att köpa in T-Behandlingen för Leica!  (T-Behandling = Antireflexbehandling)

Hur som helst, Summitar fick ingen antireflexbehandling förrän efter kriget, och några år senare så kom Summicron 50 mm.

 

Summitar i snitt

 

Den första Summicronen i snitt

Tittar man på linskonstruktionen på Summitar och Summicron så ser man stora likheter, och anar hur man utvecklade Summitar till en Summicron med hjälp av bättre optiska glassorter och att man kunde sära på några linser i konstruktionen då man nu hade antireflexbehandling! Resten är historia! En bra historia! :)

Å Ken Rockwell säger, "This LEICA SUMMITAR 50/2 is a great lens, optically and mechanically. Its central sharpness is extraordinary."
Det e väl det här jag talat om i en tidigare blogg, de e en speciell centralskärpa i de här objektiven!

Och Ken fortsätter, "This SUMMITAR is a perfectly swell and sharp lens for photography today. If you have one, enjoy it."

http://www.kenrockwell.com/leica/50mm-f2-summitar.htm

Så nu har jag fotat några bilder med Summitar!
Fortsätter i kväll att fota!
Night Hawks mit ein Summitar!

/Bengan


Ps. Det e Tårtan nu på onsdag, glöm inte det, från 15.00 c:a!

 Postat 2014-10-20 20:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2475 / Man blir ofta litet otålig när man fotar analogt!

 

Eller nyfiken, men det e nog mest otålighet, och det e inte så konstigt! När man tagit några bilder, där man känner att det här kan nog bli bra, och har ett tjugotal bilder kvar på filmen, då blir man ofta otålig!

De e klart att man kan dra ut filmen tidigare ur kameran, men litet ekonomisk måste man försöka att vara! Se'n får man också försöka motverka lockelsen att bara fota av de här kvarvarande bilderna på nå't ointressant, bara för att få filmrullen full och kunna ta ut den!

Så det e inte så lätt att fota analogt! De e ofta lättare att fota digitalt! Där kommer resultatet direkt!  ;)

Men väntan, och kanske då även längtan, kan såklart vara en ganska otidsenligt känsla på flera områden än bara på foto, men kan ändå kännas bra!  ;)

/Bengan

 

Ps. Kan inte hålla mig längre, ursäkta, men e det bara jag som får en så'n där déjà vu känsla vad gäller ubåtsproblematiken i Stockholms skärgård? Och att Ryssarna kommer just nu i försvarsbudgettider! Vem har sagt det till Ryssarna att det e budgettider, eller har Ryssarna insyn i regeringen? Å då e det ju ännu allvarligare!

Å någon journalist borde väl kunna ställa de här litet svåra frågorna, eller e det bara nya förmågor som nu prövar journalistyrket! Å historia, vad e det? Som sagt, ursäkta! ;)

 Postat 2014-10-20 06:58 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2475 / Det här med skärpa på äldre objektiv.....

 

 


Ibland så undrar jag, vad är skärpa i en bild? Efter att ha fotat några år med objektiv gjorda på 1950 och 1960-talet bla på en M Leica, så undrar jag om inte några av de här "gamla" objektiven även kan ge en "skarpare" bild än dagens objektiv på vissa bländare!

Nu vet jag att jag får mothugg, men jag får en känsla av att de moderna objektiven är för perfekta i alla avseenden, man har "tagit bort" nästa alla objektivfel, eller jämnat ut allt på nå't underligt sätt, och vad har man fått i stället? Allt ser bra ut, allt e nästan perfekt! Och det blir superfina testvärden som man visar i testtabellerna, men...

Jag har flera objektiv från 1950, 1960-talet där skärpan i hörnen lämnar en del att önska och en del annat att vad gäller sk. objektivfel, men de här objektiven kan ändå vara knivskarpa där 80-90% av motiven befinner sig på negativet när man fotar! Det blir en slags "krispig" skärpa , eller hur man skall kalla den här tidsovanliga skärpan på vissa bländare! Å den här speciella skärpan gillar jag! 

Nu har jag hittat ett sån't där konstigt 1950-tals objektiv igen! Ett Summicronobjektiv från tidigt 1950-tal, som e så där konstigt skarpt! Visst e det konstigt?

/Bengan

 Postat 2014-10-19 09:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg