Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2478 / Underligt Leicaobjektiv, och Tårtan i morgon onsdag 15.00!

 

 

E det två versioner av det första Summicronobjektivet på 50 mm? E det nå'n som kan förklara, eller nå'n som vet mera om det här? Eller e det samma objektiv?? 

 

 Så här trodde jag det va!


För övrigt e det fotofika på Tårtan, Gata Horns, i morgon, vid 15-tiden!
Väl mött alla,
vare sig ni e fotograf eller inte! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-10-21 20:53 | Läst 2408 ggr. | Permalink
Det är ett vackert objektiv, men om du vill se avancerad linskonstruktion så kan du läsa om objektivet till kommande Panasonic LX100, det är verkligen innovation. Fast den här infällbara Summicronen är vackrare! Hils, LO
syntax 2014-10-21 22:30
Säkert har Panasonic LX100 ett framstående objektiv, men innovationsklassen kommer nog ändå inte upp till den nivå som Leitz Summicron 2/5cm ståtade med i början av 1950-talet. Den var för sin tid helt banbrytande.
Det är nog två varianter av samma koncept. I den övre varianten är den främre akromaten traditionellt kittad, i den undre varianten är denna akromat upplöst med en "luftlins" emellan - ett utförande som sedemera även blev produktionsvarianten av Summicron 2/5cm.
Hos föregångaren Summitar 2/5cm, hade man två kittade akromater före bländaren. I den övre varianten i denna ritning är den ena upplöst, och i den undre varianten är båda upplösta - vilket var poängen, då man tack vare antireflexbehandlingen kunde arbeta med fler fristående linser och nå ett väsentligt bättre korrektionsförhållande (som vi ju har snackat om tidigare).
Svar från Benganbus 2014-10-21 22:40
Väntade på din ev förklaring Peter.
Låter rimligt att det kan var två varianter.
Tack!
/B
Det är inte ovanligt med varianter i patenten. Det kan mycket väl också hända att det utförande som gick i produktion skiljde sig ytterligare.
syntax 2014-10-22 13:09
Det gjorde det - fast det inte så tydligt framgår av principritningen.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg