Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2475 / Det här med skärpa på äldre objektiv.....

 

 


Ibland så undrar jag, vad är skärpa i en bild? Efter att ha fotat några år med objektiv gjorda på 1950 och 1960-talet bla på en M Leica, så undrar jag om inte några av de här "gamla" objektiven även kan ge en "skarpare" bild än dagens objektiv på vissa bländare!

Nu vet jag att jag får mothugg, men jag får en känsla av att de moderna objektiven är för perfekta i alla avseenden, man har "tagit bort" nästa alla objektivfel, eller jämnat ut allt på nå't underligt sätt, och vad har man fått i stället? Allt ser bra ut, allt e nästan perfekt! Och det blir superfina testvärden som man visar i testtabellerna, men...

Jag har flera objektiv från 1950, 1960-talet där skärpan i hörnen lämnar en del att önska och en del annat att vad gäller sk. objektivfel, men de här objektiven kan ändå vara knivskarpa där 80-90% av motiven befinner sig på negativet när man fotar! Det blir en slags "krispig" skärpa , eller hur man skall kalla den här tidsovanliga skärpan på vissa bländare! Å den här speciella skärpan gillar jag! 

Nu har jag hittat ett sån't där konstigt 1950-tals objektiv igen! Ett Summicronobjektiv från tidigt 1950-tal, som e så där konstigt skarpt! Visst e det konstigt?

/Bengan

 

Inlagt 2014-10-19 09:12 | Läst 2497 ggr. | Permalink
Hej,
De här gluggarna är geniala. Detta att skjuta ihop ett objektiv med fast brännvidd, så att kameran går ned i fickan är så praktiskt. Man undrar varför ingen tillverkare gör det idag, eller det kanske finns.
Fast nu är kamerorna så små att det kanske inte behövs. Å så finns det ju telefoner som kallas kameror. Det ryktas ju på nätet att allt fler fotografer går över till tele-foto.
Vi i Lund anhåller om klapp till Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2014-10-19 13:42
Dessa geniala optikkonstruktörer skulle nog också bli arbetslösa idag!
Göra små smarta grejer, skarpa också, som håller och funkar i en femtio år utan problem!
De e inte alls bra å göra sån'a grejer numera! ;)

Roffe bockar och tackar så mycket för klappen! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg