Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2349 / Bilder med 1930-tals objektiv!

 


Jag tycker de här objektiven funkar bra, i alla fall om man bara lägger bilder på webben! ;)

 

Nåja, jag tror att man med litet varsamhet kan göra större papperskopior på bilder tagna med de här 30-tals objektiven också! Tom utställningskopior, typ 30 x 40 cm!

 

 

Nackdelen med de här objektiven, och bilder tagna med film alltså, är att man ofta blir litet begränsad och måste tänka sig för mer vad gäller tex ljuset och exponering osv än med en digitalkamera! Och att det inte går lika snabbt att fota!

Men ändå, en det e intressant att fota med de här ganska kompetenta objektiven, trots att åldern på dom ofta e över sjuttio år! Och så e det såklart litet utmanande att fota så här också!  ;)

/Bengan


Ps. Å för att vara litet övertydlig, så e såklart alla bilderna här i bloggen tagna med de här gamla objektiven! 

 

 

 

 Postat 2014-09-22 07:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2348 / Tror Agenda kan bli intressant i kväll! ”Sverige håller på att gå sönder”

 

#2746682


"Sverigedemokraternas framgångar – det är ju inte i Stockolm de går bra utan det är ute i Sverige. Där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ner. Allt det är det här ett uttryck för att Sverige håller på att gå sönder", säger Göran Persson. Tycker den här analysen inte e så dum...

Och så kan man nog lägga till de områden runt bla våra större städer, som också delar Sverige!
Stora grupper som där lämnas utanför!

/Bengan

Ps. Kommer ihåg en gång för länge sedan under en debatt om rasism och främlingsfientlighet, så försökte Birgit Friggebo, med ansvar för invandrarfrågor, lugna stämningarna genom att föreslå att hela salen skulle sjunga "We Shall Overcome"

 Postat 2014-09-21 15:19 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2347 / Skärpetest för en amatörfotograf! Zeiss och Leica!

 

 

Att testa skärpan kan ske på olika sätt, och i det här fallet så vill jag se att där jag ställer skärpan via mätsökaren på min Leica M6, där skall skärpan ligga även på det framkallade negativet! Och det är väl ganska naturligt för de flesta, så här långt! Nu e det några komplikationer inblandade i det här! Objektivet är inte avsett för M Leica, det har Contaxfattning, och är från 1938, och nu sitter det i en adapter, och så finns det en mellanring inblandad! Kanske inte det optimala jämfört med dagens litet mer lättarbetade saker! ;)

 

Men jag har sett att det här fungerar på några tidigare testbilder, och här e ännu en testbild på bländare 1,5 på nära håll! Jag tycker att skärpan ligger bra, ligger rätt alltså, där jag ställde den via mätsökaren! På spritpennans text!

Så jag e nöjd och känner mig trygg för fortsatt fotande med den här udda kombinationen med sin stora historiska spännvidd! Att fotografera med ett icke antireflexbehandlat Contax-objektiv från 1938 på en M Leica från 1980-talet! De e en kul, spännande och en intressant del av en fotohobby! :)

/Bengan

 Postat 2014-09-20 11:03 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2346 / Jag fotar en hel del, men framkallar tyvärr för sällan! Men nu har det hänt! :)

 

Hornsgatan


Visst e det lättare med en digitalkamera, det går fortare att "framkalla", och så kan man fota nästan överallt och det blir skarpt! Med en analog kamera så tar det litet längre tid att framkalla, ibland extra lång tid! ;)  Å man kan inte fota överallt, för det finns inte så mycket ISO, och så blir det inte riktigt lika skarpa bilder som när man fotar digitalt!

 

Men här e två bilder tagna med Canon 1,5/35 mm, den optiken är från 1960-talet, som sitter på en M Leica med Tri-X på 800 ISO! Full öppning, 1,5 på båda bilderna! Tycker ändå att skärpan e helt Ok!

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!
/Bengan

 

 Postat 2014-09-19 21:53 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2345 / Att spekulera om framtiden, om tex Leica, Zeiss och Cosina.

 
Å det här e nog ganska vanligt att undvika nuet och spekulera om framtiden! Och jag tänker göra det inom vårt område, kameratekniken! Vi som varit med några år har tidigare hört om omöjligheterna för det digitala! Först så undrade man om det digitala kunde komma upp i samma upplösning som filmen, och så va det dyrt det digitala, och se'n va det svårigheter med fullformatssensor, och se'n va det svårt med fullformatssensor till en mätsökarkamera, typ M Leica, men nu vet vi bättre!

 

 

Framtidsbild en gång i världen på en Lumix, men det va Fuji som tog upp den handsken med X100! Vaket Fuji!  (PS-bild, Bernt Carlzon)

Och med tanke på att tekniken har utvecklats, och blivit billigare, så varför kommer det inte flera tillverkare med en digital mätsökarkamera i fullformat? För Leica och Zeissobjektiven! I en prisklass som ligger i linje med andra kompetenta kameror, tex Sony A7!  Nu kan det vara nå't Pg med de här fina kompakterna, typ Panasonic Lumix GM5, men det jag väntar på är en fullformatsensor och så att det går att använda M Leica-optik tex! Att det inte är en optisk sökare kan man möjligtsvis stå ut med... 

Och ta Cosina tex, som tillverkar optik till Zeiss och tillverkade även det analoga kamerahuset Zeiss Ikon! Nu har Zeiss meddelat att man lagt ner planerna på en fortsättning, en digital Zeiss Ikon, tråkigt nog, men Cosina kan vara den som kanske fullföljer projektet?

Känns onödigt säger nog nå'n, att satsa på en till digital mätsökare! Så länge det finns en marknad eller nisch, så bryr sig ingen om vad vi tycker!  Och de här nya kompakterna, som den nämnda Panasonic Lumix GM5 ligger ju väldigt nära en mätsökare! Liten, kompakt och med sökaren till vänster baktill i kamerahuset! SLR-kameran i den utformning som vi tidigare e vana med, den e nästan död! ;)


Så vi får se om det kommer nå't intressant framöver för somliga! En digital fullformatsmätsökarkamera från Cosina? Eller kanske från Sony? Eller Fuji? Eller Panansonic? Som även tar M Leicaoptik/Zeissoptik! För tekniken går framåt, nu väntar vi bara på litet fantasi! ;)

Nog med spekulationer för i dag! :)

/Bengan

Ps. Å det gick ju att göra ett digitalt påhäng på en analog spegelreflexleica en gång i världen, varför inte ett liknande på en analog M Leica? För dagens teknik skulle klara det här lätt! :)

 

 

 

 Postat 2014-09-19 08:27 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg