Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2345 / Att spekulera om framtiden, om tex Leica, Zeiss och Cosina.

 
Å det här e nog ganska vanligt att undvika nuet och spekulera om framtiden! Och jag tänker göra det inom vårt område, kameratekniken! Vi som varit med några år har tidigare hört om omöjligheterna för det digitala! Först så undrade man om det digitala kunde komma upp i samma upplösning som filmen, och så va det dyrt det digitala, och se'n va det svårigheter med fullformatssensor, och se'n va det svårt med fullformatssensor till en mätsökarkamera, typ M Leica, men nu vet vi bättre!

 

 

Framtidsbild en gång i världen på en Lumix, men det va Fuji som tog upp den handsken med X100! Vaket Fuji!  (PS-bild, Bernt Carlzon)

Och med tanke på att tekniken har utvecklats, och blivit billigare, så varför kommer det inte flera tillverkare med en digital mätsökarkamera i fullformat? För Leica och Zeissobjektiven! I en prisklass som ligger i linje med andra kompetenta kameror, tex Sony A7!  Nu kan det vara nå't Pg med de här fina kompakterna, typ Panasonic Lumix GM5, men det jag väntar på är en fullformatsensor och så att det går att använda M Leica-optik tex! Att det inte är en optisk sökare kan man möjligtsvis stå ut med... 

Och ta Cosina tex, som tillverkar optik till Zeiss och tillverkade även det analoga kamerahuset Zeiss Ikon! Nu har Zeiss meddelat att man lagt ner planerna på en fortsättning, en digital Zeiss Ikon, tråkigt nog, men Cosina kan vara den som kanske fullföljer projektet?

Känns onödigt säger nog nå'n, att satsa på en till digital mätsökare! Så länge det finns en marknad eller nisch, så bryr sig ingen om vad vi tycker!  Och de här nya kompakterna, som den nämnda Panasonic Lumix GM5 ligger ju väldigt nära en mätsökare! Liten, kompakt och med sökaren till vänster baktill i kamerahuset! SLR-kameran i den utformning som vi tidigare e vana med, den e nästan död! ;)


Så vi får se om det kommer nå't intressant framöver för somliga! En digital fullformatsmätsökarkamera från Cosina? Eller kanske från Sony? Eller Fuji? Eller Panansonic? Som även tar M Leicaoptik/Zeissoptik! För tekniken går framåt, nu väntar vi bara på litet fantasi! ;)

Nog med spekulationer för i dag! :)

/Bengan

Ps. Å det gick ju att göra ett digitalt påhäng på en analog spegelreflexleica en gång i världen, varför inte ett liknande på en analog M Leica? För dagens teknik skulle klara det här lätt! :)

 

 

 

 

Inlagt 2014-09-19 08:27 | Läst 2573 ggr. | Permalink
Vi är för få, Bengan, som har skådat ljuset.
Gör ett digitalt bakstycke till gamla hederliga Nikon F. Ingen skärm och en massa knappar. Bara en väljare för iso. Resten, tid och bländare, sköter jag själv. Som förr. Med en Lunasix och ett tränat öga. Så att man kan plåta på riktigt liksom.
Om det inte finns någon vettigt prissatt digital mätsökarkamera får man bygga en själv som den här killen gjorde: http://petapixel.com/2014/09/12/18-year-old-retrofits-old-konica-rangefinder-sony-nex-aps-c-sensor-works/
/Mikael Good
syntax 2014-09-19 10:38
Kul! Visar med all önskvärd tydlighet hur lätt det vore att tillverka ett digitalt bakstycke för analoga kameror som har uppfällbart eller löstagbart bakstycke. Tillverkarna vet det - men stoppar alla sådana projekt. Det vore nämligen i högsta grad kontraproduktivt för kameratillverkningen - som har rasat med över hälften det senaste året, tack vare mobilen. Denna lilla moj är helt kanibaliserande, och riskerar att fälla en hel bransch.
Snart sitter vi alla med lekplattan i knät. Några kameror att köpa finns det inte.
Såg för några år sedan - 2008? 2009? - en insändare i någon av de stora fotomagasinen, där skribenten efterlyste en digital kamera (systemkamera) med mätsökarutseende , storleksmässigt, formmässigt och med den typiska sökaren etc, dvs i en tid då formfaktorn hos de digitala systemkamerorna såg likadan ut, oavsett märke.

Redaktören, jag tror till och med det kan ha varit Fröderberg svarade nånting i stil med att: -Visst, vore kul, men både du och jag vet att det aldrig kommer att hända!

Vilket visar att det är svårt att sia om framtiden. Frågan är vad som kommer härnäst, givet vår historia i övrigt.
Jag trodde aldrig att du skulle komma att ägna dig åt framtidsspekulationer! Läser du ryktessajterna också? Jag har lekt med tanken på att konstruera om Zeissen så att den får utbytbart bakstycke som på den gamla goda tiden (bullseye hade en sån). Då skulle man kunna göra ett digitalt bakstycke och växla till film när man känner för det.
Men det är lite roligare att blicka bakåt på alla roliga modeller som har funnits och se om man kan få tag i en till rimligt pris.
Apropå Zeissen å fick jag höra i Zeissmontern på Fotomässan för några år sedan att Zeiss tittade på en digital sensor. Men de ändrade sig...
Sony A 7 och A7 R har fullformat med 24 respektive 36 Megapixel och dom kan ta Leica M-gluggar via adapter. För de allra kortaste vidvinklarna (21 mm) lär det bli vissa problem men från 35 mm och uppåt sägs de fungera utmärkt. Och då kan gamla gluggar från 1930-talet också få ett nytt liv! Men en varning: Svagheterna med 30-talsgluggarna kan bli synliga vid 36 Megapixel!
Svar från Benganbus 2014-09-19 13:11
Svagheterna med 30-talsgluggar kallar jag personligheter Staffan! ;)
Och den här Sonykameran känns litet onödigt lik en SLR för mig!
Sådant gammaldags utseende behövs inte numera! ;)
Men Sony e på rätt väg med sin fullformatssensor helt klart!
Och de här 1930-talspenslarna ger mig mer spänning i min fotografi,
i motsats till de ultimata superskärpegluggarna, som jag ändå aldrig kan utnyttja fullt ut vare sig på webben eller för mina 40 x 50 kopior!
/B(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg