Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2444 / Litet retro under tiden Photokina pågår!

 

 

Tänkar inte köpa nå't nytt ännu, då mina gamla prylar funkar fortfarande utmärkt! Min Fuji X100 är super och min Leica M6 e inte så dum den heller! Men visst kollar jag på nyheterna från Photokina, självklart, och gillar Cosinas gluggar, bla för retrostuket, eller kalla det tidlöst! Och så gillar jag de nya kompakterna med sina "analoga" knappar på ovansidan.

Det jag inte riktigt förlikar mig med på kameror typ Panasonic Lumix GM5, är att det bara finns en digital sökare! Den som försökt fota i ett snölandskap eller i starkt motljus fattar vad jag menar! Nu kanske inte friluftsliv/uteliv i sol och motljus e så vanligt längre, så det är därför man klarar sig bra med en digital sökare! ;)

Men Ok, bara det att man satt på en sökare på de här kompakta kamerorna känns som ett framsteg, så vi håller tummarna för en kombinationssökare typ Fuji X100 med inspeglade ramar och så fullformat. Och att det går att köra Leica och Zeissgluggar! Och gärna en lucka för displayen, så det blir litet krångligare att kolla på bilden efter varje tryckning! Och luckan skall även fungera som ett skydd för displayen för oss som har kameran hängande utanpå flieströjan där det kan finnas ett blixlås! :)

 

Ok, nu till retronörderiet eller retrofoto! För det e intressant att fota med gamla grejer! Man får perspektiv liksom! Å då med Sonnar 1,5:an igen! Den riktiga Sonnar 1,5:an vill jag påstå! ;)  En Sonnar utan antireflexbehandling som är tillverkad 1938! Som sagt, det kallar jag ett äkta retro!

Den här Sonnar 1,5:an är testad hos Hasselblad. Det är fotovännen Peter Hennig som känner Per Nordlund hos Hasselblad. Per gjorde en test för några år sedan på ett antal Zeissobjektiv där mitt objektiv också fick ingå! Tack för det Peter! Å nu skall jag ta bilder med objektivet via en adapter på en Leica M6!

Så det e inga nyheter det här med Zeissoptik på en M Leica! Och då Leicahuset e ett bra kamerahus med en fantastisk sökare, så vill man ju ha ett bra objektiv också! Så då e Zeiss inget dåligt val!

 

Och här e några diagram från testen! Den här Zeissoptiken från 1938 e absolut inget dåligt val även 2014! Men även spännande och intressant!

/Bengan

 Postat 2014-09-18 08:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2443 / Leica M Edition 60 alltså!

 

 

Läste ett antal kommentarer om Leica M Edition 60 här på FS och fastnar litet extra för en kommentar av Magnus Andersson: ....."Men kärnfrågan är om en digital och ren kamera som denna har en marknad? Ironiskt tycker min käresta att det är lättare att fota med min Monochrom än sin X100s, dvs mindre att hålla reda på och med zonfokusering, tid på 1/250, bländare 5.6 och auto-iso fixar hon gatubilder som är super och behöver bara ha koll så hon inte tappar högdagrar (Monochrom problem). Så kanske det finns en köpekrets med personer som vill ta bilder och ogillar teknik... men inte vill stå mörkrummet"

Det här är intressant, för jag som fotar en del med Fuji X100 kan hålla med, de e mycket grejer i en så'n här digitalkamera! Eller så skulle man kunna ha en programvara att ladda in, med bara basic funktioner liksom! För oss som bara fotar! ;)

Men vad gäller den här Leica M Edition 60, så varför inte göra den mer lik en analog Leica M3 nu när man ändå håller på, och då det är ett M3 jubileum? Konstigt! För det skulle nog kunna funka bra både funktionellt och ur retrosynpunkt! För Leica M Edition 60 ser litet för modern ut för att tilltala mig! I alla fall för mig som har fotat med en Leica M3! ;) Å så e det det där med priset förståss! ;)

/Bengan

Ps. Å ett snyggt tumgrepp vore inte så dumt att ha på den här moderna "Leica-tvålkoppen" heller!

 Postat 2014-09-17 15:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2442 / Spanare på berget, valet, en bra öl och en Nikon-Sonnar!


 

Som jag antydde i morse så va planen att äta frukost på berget! Roffe gav Ok för den planen när han vaknade! Efter frukosten så sitter Roffe och nickar till här på berget!  :) De gjorde jag inte alls, säger Roffe (Han sitter just nu bredvid mig och kollar vad jag skriver i bloggen) Så du spanar med nästan slutna ögonlock, frågar jag? Stämmer, säger Roffe, solen ligger i ögonen! Ok då, sa jag!

Se'n hem för litet jobb i garaget och en lunch med en öl och tidningsläsning! Efter en stunds läsning så känns det läge för nyval! Det skulle nog rensa upp litet! Och få litet annorlunda struktur på det hela! Å mer lättjobbat!

Å andra sidan, man vet vad man har, å inte vad man får, efter ett nyval tex!
Men vi får se hur Löfven lyckas med förhandlingarna, men det känns litet konstigt redan nu...

 Höll på att glömma, den här dipan som syns på bilden, den e bra! Mycket bra!

Och vad gäller det Socialdemokratiska partiet, så kanske man kan kalla det för "Det nya Centerpartiet"?  Tidigare tyckte jag Socialdemokraterna va ett slags vänsterparti, låg i alla fall litet till vänster, men nu känner jag mig mera osäker....
Ok, det om det!

 

Och här e en Nikon-Sonnar! Nikon kopierade bla Sonnar i början av sin karriär! Och kopierade bra! ;)

Å snart säger några kommentatorer, det här med en Nikonoptik via en Contaxadapter på en M Leica, det funkar inte! Man måste kolla i alla fall! :)

Nog för idag!
/Bengan

 Postat 2014-09-16 18:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2441 / Försvinner de unika penseldragen med det digitala? Men penseldrag kan man ju göra efteråt!

 

Det verkar som om många objektivfel, eller kalla det kanske personligheter hos objektiven kan åtgärdas via datorn numera eller i vissa fall redan i kameran! Visst e det bra, man kan korrigera objektivfelen, öka missad skärpa, förbättra färger, mao göra en mycket bättre bild än den man såg eller vad objektivet såg! Visst e det häftigt!

Eller e det så häftigt egentligen!
Visst påminner det om en skönhetsoperation på nå't sätt!  
Men det här verkar ändå vara framtiden!

Å andra sidan, e man inte nöjd med det här perfekta, så kan man lägga på litet objektivfel via datorn, eller lägga till saker på bilden, tex fel som fanns förr i världen eller fanns förr i objektiven! En skönhetsoperation bakåt liksom! Visst e det häftigt!

Fast kanske aningen förvirrande...
För vad blir då fotografi egentligen?
Eller vad står det här skönhetsopererandet framåt och bakåt för?

Men fotografi kanske e en mängd olika aktiviteter numera! Inte bara fotografi! Och man fotograferar ständigt! Annat va det förr! Visst fanns det litet av det här förr också, men då va det svårare att bla göra ändringar/förändringar i bilderna, så det räckte ofta med att fotografera minnesbilder för ett fotoalbum!

Nu e det en annan fotografisk tid, en annan tid i stort också, med ett annat sätt att leva, och även ett annat sätt att fotografera, så fotografin följer nog bara med i den stora förändringen! Vad det nu innebär, och inte bara för fotograferingen!

Å så e det fint väder igen!
Skall snart gå ut med Roffe! Kanske skall vi upp på utsiktsberget igen!
Jag får höra vad Roffe vill när han vaknar!  :)

/Bengan

 

Ps. Ni ser ett av objektivfelen här i bildens kanter. Ni ser att de räta linjerna i bildhörnen böjer av litet inåt i bilden! Det syns tydligast i det övre vänstra hörnet!

 

Målare i profil 1964

 

 Postat 2014-09-16 07:17 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2440 / Först nördvarning, sedan "A new look at the Zeiss 50mm C Sonnar T 1.5 Lens"

 

Det är Steve Huff som säger så. Här kan ni läsa mera om den litet udda Zeiss C Sonnaroptiken! Misstänker att det hela kan verka aningen litet förvirrande, men pröva och läs i alla fall! :)

http://www.stevehuffphoto.com/2013/04/11/a-new-look-at-the-zeiss-zm-50mm-c-sonnar-t-1-5-lens/

Jag håller också på att testa några äldre Sonnar 1,5:0r som sitter i Leicafattning vad gäller fokusskift! Eller mera exakt, om jag får en skarp bild på bländare 1,5 på avståndet 1 meter.
Det e det viktigast för mig! Men den här testen gäller tidigare Sonnaren! Mina Sonnarer e från 1945-46.

/Bengan

 Postat 2014-09-15 19:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg