Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2444 / Litet retro under tiden Photokina pågår!

 

 

Tänkar inte köpa nå't nytt ännu, då mina gamla prylar funkar fortfarande utmärkt! Min Fuji X100 är super och min Leica M6 e inte så dum den heller! Men visst kollar jag på nyheterna från Photokina, självklart, och gillar Cosinas gluggar, bla för retrostuket, eller kalla det tidlöst! Och så gillar jag de nya kompakterna med sina "analoga" knappar på ovansidan.

Det jag inte riktigt förlikar mig med på kameror typ Panasonic Lumix GM5, är att det bara finns en digital sökare! Den som försökt fota i ett snölandskap eller i starkt motljus fattar vad jag menar! Nu kanske inte friluftsliv/uteliv i sol och motljus e så vanligt längre, så det är därför man klarar sig bra med en digital sökare! ;)

Men Ok, bara det att man satt på en sökare på de här kompakta kamerorna känns som ett framsteg, så vi håller tummarna för en kombinationssökare typ Fuji X100 med inspeglade ramar och så fullformat. Och att det går att köra Leica och Zeissgluggar! Och gärna en lucka för displayen, så det blir litet krångligare att kolla på bilden efter varje tryckning! Och luckan skall även fungera som ett skydd för displayen för oss som har kameran hängande utanpå flieströjan där det kan finnas ett blixlås! :)

 

Ok, nu till retronörderiet eller retrofoto! För det e intressant att fota med gamla grejer! Man får perspektiv liksom! Å då med Sonnar 1,5:an igen! Den riktiga Sonnar 1,5:an vill jag påstå! ;)  En Sonnar utan antireflexbehandling som är tillverkad 1938! Som sagt, det kallar jag ett äkta retro!

Den här Sonnar 1,5:an är testad hos Hasselblad. Det är fotovännen Peter Hennig som känner Per Nordlund hos Hasselblad. Per gjorde en test för några år sedan på ett antal Zeissobjektiv där mitt objektiv också fick ingå! Tack för det Peter! Å nu skall jag ta bilder med objektivet via en adapter på en Leica M6!

Så det e inga nyheter det här med Zeissoptik på en M Leica! Och då Leicahuset e ett bra kamerahus med en fantastisk sökare, så vill man ju ha ett bra objektiv också! Så då e Zeiss inget dåligt val!

 

Och här e några diagram från testen! Den här Zeissoptiken från 1938 e absolut inget dåligt val även 2014! Men även spännande och intressant!

/Bengan

 

Inlagt 2014-09-18 08:18 | Läst 1767 ggr. | Permalink
Om du kommer ihåg Bengan, så var det två exemplar av gamla Sonnar 1,5 med i det testet. Den ena var din och den andra stod på min hylla. Båda var lika bra! Sedan gjordes ju även ett rotations-MTF, som visade en perfekt centrering av den här gluggen.
Vi har alltså ett snart åttioårigt extra ljusstarkt objektiv som i sitt både teoretiska och praktiska utfall mycket väl kan hävda sig i dagens fotolandskap. Blindtest visar att det många gånger är svårt att skilja ut resultatet, jämfört med dagens objektiv.
Köpa nytt? Ja, det kan nog många gånger vara kul - men sällan nödvändigt för bildresultatets skull. Dessutom är ju hanterandet av gamla grejer så extremt hobbyanknutet. Själva idén med en hobby är ju att man intresserar sig lite extra för något.
Svar från Benganbus   2014-09-18 20:27
Jag kommer ihåg, och jag har MTF-värden även på din glugg i det här kompendiet! :)
Å den här delen av fotohobbyn är både intressant, spännande och inte minst utmanande!
Och man måste tänka sig för hela tiden när man fotar!
Och objektivet blir även unikt med en "stamtavla!"
/Bengan(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg