Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2396 / Visst går det! Med litet god vilja går det mesta bra! Och så om Platon och skuggvärlden!

 

 


Ibland hittar jag en kamera i mitt kameraskåp där det sitter en film i kameran! Sannolikt är det jag själv som satt i filmen tidigare! Och istället för att låta filmen förfaras så använder jag den! ;) Nu blir det Leica IIIf och Canonobjektivet! Visserligen skymmer objektivet den normala sökaren, det ser ni va? Men det e lätt löst med en extra sökare! Så visst går det mesta med litet god vilja!

Å i veckan va jag inne i stan och köpte framkallning  och passade då även på att ta en fika i trevligt sällskap nere på Stadsmuseet!

 

Så här ser inte Mattia ut normalt, han stirrar för att jag lättare skall kunna ställa skärpan manuellt med Fuji X100! På hans öga alltså! Den funkar ganska bra den här "manuella avståndsinställningen" på X100, men det blir ändå litet extra pyssel om man jämför med att ställa skärpan på tex en M Leica! Men som sagt, det funkar!

 

Här e Micke Borg! Micke e mycket sugen på min Canon 1,2/50 mm! Men här sitter det en Jupiter-3 på min Leica, den funkar mycket bra den med! Inga nyheter är ofta bra nyheter! :)

Det va mycket trevligt att få sitta och snacka med de här fotovännerna! Å visst kan det vara trevligt med alla vänner på internet, men ändå, verkligheten känns ändå bäst för mig! Samtalen blir bättre och enklare och ofta djupare, även mycket mer mångsidiga och missförstånden mycket, mycket färre när man samtalar ansikte mot ansikte!

Ibland kan internet kännas som det där med med Platon och skuggvärlden i grottan!http://sv.wikipedia.org/wiki/Platons_grottliknelse

Här är några rader i Platonsammanhanget från en intressant artikel i SvD.
"Skall vi verkligen utveckla datavetenskapen i denna riktning? Vad innebär det att vi skapar en sådan skuggvärld vid sidan om den verkliga? Avhandlingens titel innehåller redan den frågan. Den syftar på Platons kända liknelse om fångarna i grottan. Denna bild är för honom en symbol för människans förhållande till verkligheten."
http://www.svd.se/kultur/understrecket/tro-tvivel-och-datavetenskap_101426.svd

Så glöm inte bort verkligheten, för den är unik och i realtid,
och kommer aldrig tillbaka!

Å ha även en bra Bokehdag i dag,
ni som söker den verkligheten! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-08-09 08:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2395 / Tips på bra Bokeh-motiv för Canon 1,2-gluggen!

 

 

http://www.canon.com/camera-museum/lens/s/data/50-85/s_50_12.html 

 

Jag har fotat en rulle Tri-X med Canongluggen på 1,2, men tycker inte jag hittar några bra motiv för Bokeh! Eller skall jag försöka köra mer på så öppen bländare som möjligt hela tiden och fota nära så jag får bakgrunden mycket oskarp? Nå'n som vet?

 

Här är det bländare 1,2 och en 1/60-del på 800 ASA.

Hur som helst, så funkar optiken bra, men jag tycker det e en inomhusoptik/kvällsoptik, å det e väl därför den e gjord som den är, ljusstark alltså! :)

 

 

Jupiter-3 tillverkad 1967 och fotad med på Stadsmuseet i Stockholm 2014.

Att släpa på en så'n här stor glugg som Canonoptiken ändå är och plåta i solsken, det känns onödigt! Då passar en Jupiter-3 bättre! Å ljusstyrkan 1,5 på en Jupiter-3, ligger inte så långt efter 1,2 på Canongluggen!

 

Canon 1,2/50 mm bl 8 och 1/500

Men jag kör vidare med 1,2:an, men skall försöka fota på nå't skumt ställe, en ölpub eller liknande på kvällstid och mer närbilder eller kanske även på boxningsträning senare i höst... 
Men vid boxning e nog AF bra att ha såklart!

Hur som helst, det är det här som gör fotograferingen omväxlande och kul!
Och alla blir saliga på sin fason!

/Bengan

 

Ps. Höll på att glömma det viktigaste, tegelväggen! ;) Canon 1,2/50 mm.  bl 8 och en 1/500
Optiken kanske tappar något i hörnen, eller så e det skannern som gör det! :)

 

 

 Postat 2014-08-08 19:14 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2394 / Test av Bokeh-gluggen och om en hårding i åskvädret i Gnesta!

  

Först några ord om Roffe, vår hund, för han e en hårding! Jag har väl sett en del av det här tidigare när vi tex gått förbi en skjutbana! Roffe noterar att det smäller, men inte så mycket mer! Och i förgår natt så va det åska i Gnesta! Det va åska under en längre tid med några riktigt kraftiga ljusblixtar och en del bra smällar som kändes i hela huset! Vid en av de kraftiga smällarna så tittade Roffe upp och skällde till en gång, men det lät mest som "Håll tyst, jag försöker ju sova!"

Se'n kom utmaningen! Jag skull köra min fru till Gotlandsbåten, och vi skulle ta Roffe med i bilen, och klockan va 04.00 när jag skulle ut på en första pink med Roffe! Och det åskade bra! Och blixtrade ganska tätt...  Ok, tänkte jag, nu får vi se, nu gäller det, för han måste ju pinka!

Jorå, just när han skulle ställa sig i läge för den andra pinken kom det en bra smäll med en blixt direkt inpå smällen! Roffe morrar nere i strupen och skäller se'n till en gång, men lyfter upp benet och börjar pinka, en lång och bra pink! Då sa jag högt: "Du e en hårding Roffe!" Och så gick vi snabbt in i bilen, för det regnade också!

 

Vad gäller Bokeh-gluggen, Canon 1,2/ 50 mm, så har jag tagit en testrulle! Litet tegelväggar såklart, men även porträtt och några selfie! Filmen ligger sköljen, och jag har inte hunnit kolla så mycket mera, men nå't resultat borde komma i kvällsbloggen! :)

Bokeh åt folket!

/Bengan

Ps. Kommer att göra en intellektuell test av det här objektivet också! Kommer i nästnästa blogg!

 

 

 Postat 2014-08-08 13:11 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2393 / Det här med Bokeh! Eller ett mycket bra Bokeh-objektiv att ha på en Leica! :)

 

 

 

Bokeh kommer upp då och då här på Fotosidan, och alla har sitt favoritobjektiv! Jag har nu mitt favoritobjektiv vad gäller Bokeh! Men först litet bakgrund till att det blev så! Å ni som har litet historiekunnande, ni vet vet att jag skrivit tidigare om den här optiken i bloggen!

En gång för länge sedan när jag hade köpt min första M Leica, på 1960-talet alltså, så såg jag en bild på en Hollywood-skådespelares kamera med ett objektiv! Tänkte, en sån't objektiv skall jag skaffa mig! Men då va köpet inte för Bokeh, utan för ljusstyrkan! Den här skådespelaren fotade bra också!

Nu tror jag att en av bilderna på den här webbsidan här visar ett sån't objektiv, ett Bokeh-objektiv alltså! ;) http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-16509382 


Så jag köpte ett sån't objektiv! Fast det satt en kamera på objektivet då, en svart Canon VI-T. (Sök på den kameran via Google så förstår ni som inte vet vad det där med T är!)

Men ännu hade inte det här med Bokeh kommit in i mitt liv! 

Men nu har jag fattat det där med Bokeh litet bättre, sett bilder bla här på Fotosidan, men ändå haft litet dålig koll vad som e bra Bokeh, men hittade nyss en artikel skriven av Steve Huff, där han säger: " If you want something REALLY unique and different with Bokeh that no other lens will give you then take a look at this Canon 50 1.2 LTM. Expect to pay around $600 and up or so for a good copy (compare that to $7-10k for a Noctilux) and if you want the original 50 1.2 hood, another $200 on top of that. This lens is larger and fatter than most of these classic lenses but it has a massive front element. It looks bad ass on a Leica M and amazing on my Monochrom with a mix of chrome and black. While having that short and stout appearance it is not too large and sized very nicely and still much smaller than even a classic Leica Noctilux f/1"

Här kan ni läsa mera om det här påståendet i artikeln!
http://www.stevehuffphoto.com/2013/05/18/more-classic-lenses-leica-50-1-5-summarit-the-canon-50-1-2-ltm/

 

Å då måste ju det här vara det rätta objektivet för bra Bokeh! Ett objektiv som jag köpte för ett tiotal år sedan! Här sitter objektivet på en Canon P!

Så jag kommer att pröva det här objektivet framöver, hoppas det blir litet bra Bokeh också! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-08-07 10:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2392 / Fungus, och så repor på objektivet!

 

Ett filter sitter inte i vägen! Å det syns knappt heller!

Har fortsatt att titta i LP-fotos auktionskataloger så här på kvällskvisten och på objektiv som skall gå på auktion, eller har gått på auktion. Frånsett en del fungus så är det ibland repor på frontlinsen på äldre objektiv! Ofta onödiga putsrepor vill jag nog påstå!

För min misstanke är att repor och liknande på frontlinsen, beror på ett ständigt putsande då man inte har nå't bra skydd på objektivet, typ lock eller filter! Och då blir det som det blir! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-08-04 22:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg