Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2406 / Sonnarkonceptet lever! Å då måste det väl fortfarande vara bra?

  

Liten historisk Sonnaråterblick för er som missat det tidigare! ;)

Sonnarkonceptet va lösningen för att göra ett ljusstarkt objektiv på 1930-talet då inte antireflexbehandling fanns! Så Ludwig Bertele med medarbetare hos Zeiss räknade fram bla Sonnar 1,5/5 cm till Contax I. (Bertele hade tidigare gjort ljustarka konstruktioner till bla Ernemankameran, tex ljusstyrka 1,8)

Se'n kom Zeiss med antireflexbehandlingen, och då blev Sonnar 1,5:an ännu bättre i motljus bla, en antireflexbehandling som Zeiss va tvungen att släppa ifrån sig efter andra världskriget, och då kunde alla andra objektivtillverkare antirelexbehandla sina objektiv!

Å då kunde väl den här "trelinsiga" Sonnarkonstruktionen lämnas åt sitt öde, för den va ju gjord då det inte fanns antireflexbehandling? (Med trelinsig i Sonnar så menar jag att sju linser hade satts ihop till tre grupper i tex Sonnar 1,5:an)

Nu kopierade Canon och Nikon mfl Sonnarkonceptet under 1940 och 1950-talet till sina RF-kameror, med antireflexbehandling, men se'n borde det väl vara tid för litet nytänk?

Zunow med sin 1,1/50 mm va också en Sonnarkonstruktion.

 I det här objektivet sitter ett Sonnarobjektiv från 1945. Objektivet var färdigställt 1945, men sannolikt har man satt det  i den ryska fattningen 1948. (Objektivfattningen är märkt 1948) Objektivnumret, som sitter på den bakre metallfattningen på den inre delen av objektivet, är ett Zeissnummer, där den första siffran saknas i numret, som man gjorde hos Zeiss när man märkte upp objektiven invändigt. Det här objektivet kan härledas via det serienumret till en Sonnar 1,5/5 cm-batch från 1945 i Jena, via "Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena" (Hartmut Thiele)  Allt övrigt stämmer också i objektivet, färgen på antireflexbehandlingen, små glasblåsor i några linser osv, osv. Och så tecknar objektivet dessutom mycket bra! :) 

Och Jupiter-3, som är en replika av Sonnar 1,5:an, tillverkades ända in på se'nt 1980-tal i Sovjet! Och ofta ett bra köp! Så för en riktigt nörd, även Leicanörd, så är Sonnar 1,5:an ett måste! Men det går mycket bra med en Jupiter-3 också!

Och nu 2014 kommer mera Sonnar, Sonnetar 1.1/50 mm!
Även det en utveckling på det koncept som Bertele räknade fram på se'nt 1920-tal! Visst e det spännande! http://leicarumors.com/2012/09/10/this-is-the-ms-optical-sonnetar-50mm-f1-1-mc-lens.aspx/

/Bengan

 

Ps. Här är mera historiskt nördläsning! :)
http://www.marcocavina.com/articoli_fotografici/Sonnar_heritage/00_pag.htm
Å det går att klicka sig vidare på en del länkar från marcocavina! ;)
Om ni inte har nå't speciellt att göra! ;) 

 Postat 2014-08-19 08:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2405 / Mera om den här udda objektivtillverkaren! Till Leica tex! Udda e kul!

 

 

Snart! :) 

Fick en länk till det ljusstarka objektivet Sonnetar 1,1/50 mm av en kommentator i min tidigare blogg, och det ledde mig in på mer läsning om den här udda och spännande objektivet och objektivtillverkaren! Intressant är att det är Sonnarkonceptet som är grunden till den här ljusstarka Sonnetargluggen! Tack för det tipset D76!

Här är några fler länkar till objektivtillverkaren och "optikfabriken"! Jag är litet svag för de här udda människorna, de som lägger sig litet på sidan om allfartsvägarna, vare sig det gäller arbete, konstnärsskap eller som i det här fallet, objektivtillverkning!

Som sagt, här e några av de länkar jag läst, ni hittar säkert många fler länkar i det här ämnet, men fastna inte i det här hela da'n nu! ;)

http://www.japancamerahunter.com/2012/09/the-ms-optical-sonnetar-50mm-f1-1-mc/

http://sculptingwithlight.blogspot.se/2012/08/ms-optical-r-apoquaria-and-perar.html#!/2012/08/ms-optical-r-apoquaria-and-perar.html

http://camerapedia.wikia.com/wiki/MS_Optical_R%26D

http://www.japancamerahunter.com/2012/02/ms-optical-japan/

http://www.hayatacamera.co.jp/services/miyazaki/

 

Som sagt, sitt inte och kolla på objektiv hela da'n nu!

/Bengan


Ps. Skall faktiskt kolla om man kan köra ett Nikonobjektiv 1,4/50 mm i Contaxfattning  på en M Leica!

 

 

 

 

 Postat 2014-08-18 08:23 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2404 / Drömoptik som få känner till!

 

 

 

Vi har alla våra objektivfavoriter! Ibland är dom ganska vanliga, men kanske dyra, ibland e dom mycket ovanliga, och dyra! Här är en sådan optik! Det här e nog ett av mina drömobjektiv!
http://www.cameraquest.com/zunow.htm

Jag har fotat med en så'n här en gång, men tyckte namnet lät konstigt! ;)
Jag har nog några negativ liggande någonstans som är tagna med optiken!
Jag va och tittade på optiken hos en handelsfirma nära Engelbrektsplan i Stockholm på 1960-talet, och passade då också på att ta några bilder med optiken! Men som sagt, tyckte namnet Zunow lät konstigt! ;)

Konstruktionen är utvecklad ur Sonnar 1,5:an, och begagnad ligger Zunow 1,1/5 cm nu på omkring 50.000:- 

Nog för idag!
Slut för idag!
Och jag får trösta mig med ett Canon 1,2/50 mm på M Leican!
Snart två rullar tagna med Canonoptiken!
(Jag framkallar två rullar åt gången i dosan)

/Bengan

 Postat 2014-08-16 23:36 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2403 / Snart dags för en liten höstsemester!

 

Skåne på eftersommaren kan vara mycket fint! Det är ofta mycket lugnare framåt hösten på de flesta platser även i Skåne, så man kan få gå litet enskilt på en del fina platser. Så vi planerar några dagar nere på Österlen om några veckor.

 

 

På spaning ut mot Måkläppen!

 

Vi kommer nog att besöka Skanör/Falsterbo, men mest vara på Österlen! Nu blir det här inte så många dagar, för vi måste hinna med några dagar på Gotland också innan senhösten kommer!

Så här har vi försökt göra även då jag arbetade, tex ta en del vårsemester i Skåne men även hösten i Skåne, och hösten och våren även i fjällen och på Gotland!

 

Falk över Ale stenar! Den hangflög faktiskt!

Jag kommer ihåg en gång för länge sedan då vi faktiskt va helt ensamma uppe vid Ale stenar! Det höll på att skymma och det va mycket mäktigt att stå där i "skeppet" och se ut över havet! Har nog litet bilder liggande någonstans från den stunden!

 

Efter stormar runt Näset så dyker det ofta upp delar av vrak på stranden, ofta mycket gamla grejer, som man inte får röra!

 

Här har någon lagt upp en del av ett fartyg längre upp på stranden...

Att vandra på stranden vår eller höst i Skanör/Falsterbo är mycket fint! Man kan gå upp till fyra fem timmar på en nästan folktom sandstrand vid havet! Och så brukar nå'n hitta bärnsten, men inte jag! :(  Och så har man med sig en liten rygga med kaffe, dricka, smörgås, sittunderlag för att ta en rast sittandes och se ut över Måkläppen, eller e det se'n höst, så får man gå ut på kläppen!

Semestertips alltså! Kanske litet udda semestertips, men ändå!
/Bengan

 Postat 2014-08-16 18:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2402 / Att drabbas av ett synfel till! Eller vad skall man kalla det!

 

 

Kocksgatan 24

Blogg n:o 2 idag, ursäkta! Men ämnet e allvarligt för mig i alla fall!

I förra bloggen berättade jag om att jag behöver glasögon! Och ett slags glasögon till M Leican också! Nu när jag va ute med Roffe på förstarundan i morse och passerade ett sädesfält med skördemaskiner som va igång, så drabbades jag av ett annat "synfel", eller vad det kan kallas, och det här kanske e ett allvarligare synfel!?

Jag hade en Contax G2 med mig, och som de flesta nog vet så e kameran analog, och jag använder bara en sorts film, en svartvit film, och har klarat mig med svartvitt film i stort sett sedan sent 1950-tal!

Men nu ute på fältet kom en tanke upp i huvudet, när jag såg det gula fältet och skördemaskiner igång,  "Synd att jag inte kan växla till färg i kameran för det här"
Ögonblicket efteråt så tänkte jag, vad f-n nu då, det här va allvarligt!

Min misstanke är då jag fotat några år med digitalkameror, kameror som ofta är som en Schweizisk armekniv x 100 vad gäller inbyggda möjligheter, att jag med det blivit osäker om att bara kunna ta en bild i svartvitt på ett motiv!

Er'e bildsinnet som håller på att paja, då man har för många valmöjligheter eller hjälpmedel till hands? Bildsinnet kommer kanske i andra eller tredje hand, om bildsinnet finns kvar numera?

Osäkerheten har fått fäste i mitt fotosinne! Hur f-n kunde jag fota förr utan alla de hjälpmedel som finns i dagens kameror? Vad är det som händer? Det här känns allvarligt!

/Bengan

 

 

 Postat 2014-08-15 11:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg