Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2411 / En berömd fotograf kollar på min M Leica och tycker den e OK! :)

 

Hösten närmar sig och snart e det Gnesta konstrunda och jag e inte riktigt klar med vilka bilder jag skall visa! Men det brukar ordna sig! Jag hänger mina bilder hos Åmells möbler i år igen! Åmells är en möbeltillverkare i Gnesta, kvalitetsmöbler e nog det minsta man kan säga! Jag får en egen hörna i lokalen med vita väggar, inga fönster och spottar! Mycket bättre kan det inte bli för att visa bilder på vägg!

Vad gäller fotografen som kollade på min Leica, så va det Beata Bergström! Jag va hemma hos Beata för att lämna tillbaka de bilder som hon lånade ut för Gnesta-Planket, och då passade vi på att tala om kameror också, Leica! Beata har två M Leicor själv! Nåja, Beata berättade också om sin tid på Dramaten också, hur hon fotograferade, det va mycket spännande för en junior att höra! Och så signerade hon sin bok till mig!

http://www.svtplay.se/klipp/1171447/fotografen-beata-bergstrom-vande-50-talstrenden

 

"Vad e det för film i kameran?" 
"Tri-X såklart" sa jag, då log Beata.

 

"Va e det för optik?"
Jag berättade för Beata om Nokton 1,4/40 mm SC.

 

 

"Den känns bra" sa Beata! 
"Tack för det" sa jag! 

Beata visar måleri men även fotografi i Hölö framöver, bilder från Bohuslän bla.
Så har ni vägarna förbi Kulturcentrum Kyrkskolan i Hölö, så är tiden 13-14/9
och 20-21/9 kl. 12-16.
http://www.kulturcentrumholokyrkskola.se/?location=kulturcentrum-kyrkskolan

 /Bengan

 

 

 

 

 

 Postat 2014-08-23 21:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2410 / Idag skall jag besöka en av mina fotoidoler! Och snacka litet Leica! Å så e det val snart!

 

 

Här e en av mina fotografiska idoler! Beata Bergström!

  

Vad gäller livet i övrigt, så är det ju val snart, om nå'n nu missat det, och ni som såg Fredrik Reinfeldt och Anders Borg på senaste presskonferensen anade nog något i bakgrunden...

K-G Bergström i Expressen anade det också...
http://www.expressen.se/nyheter/val2014/48-miljardersbomben-ar-en-tankestallare/

/Bengan

 Postat 2014-08-22 11:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2409 / Nikonsonnar, ögonskärpa och nu e nog sommaren slut!


 

 

Tar sommaren först! I juli va det varmt! Det märktes under Gnesta-Planket, där stod man gärna i skuggan! Nåja, inte alla ville vara i skuggan! Men nu verkar hösten ha kommit, de e mörkare på kvällarna, och mera regn och så e det svalare!

 


Vad gäller ögonskärpa, så har en fotovän hjälpt mig med att få tag på ett "glasöga" till min M Leica! Jag har haft litet svårt att ställa skärpan de senaste åren, eller det tar tid att ställa skärpan, så kanske man kan säga, men nu ser jag direkt skärpan! Utan vänner så står man sig slätt!

 


Och så Nikonsonnaren! Många större objektivtillverkare tog chansen efter andra världskriget att plocka i patentpåsen efter Zeiss! De flesta patent i Tyskland förverkades efter krigsslutet, å då va det bara att plocka i påsen! Tex den antireflexbehandling som Zeiss hade haft patent på, och en del annat i optikväg! Så de första riktigt bra och ljusstarka objektiven som bla Canon och Nikon gjorde det va rena kopior av Sonnarer 1,5/5 cm. Se'n med hjälp av nya glassorter så kunde man öka ljusstyrkan ett snäpp till 1,4.

 

Och kan inte låta bli att tycka att den här lilla optiken på ljusstyrkan 1,5, för den är liten, är både spännade och intressant, just genom att den  är från 1932 och funkar utmärkt!

/Bengan

 Postat 2014-08-22 07:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2408 / Att se's efter 50 år, det va kul! Zunow 1,1/ 5 cm alltså! * UPPDATERAD!

 

* Uppdateringen ligger sist under PS!

 

Jag tror det va 1964 som jag såg den här optiken i verkligheten förra gången! Zunow 1,1/50 mm alltså, och igår så sågs vi igen! Kul att få få se optiken igen efter så många år! Nu e det nog inte samma optik som jag klämde på 1964, men samma modell e det i all fall! Å det e fina grejer!

 

 

Den kanske inte e så användarvänlig var gäller bländare/avstånd som på dagens objektiv, och kanske inte skärpan e så bra som på vissa objektiv från Red Dotfabriken heller, men det finns andra, mycket, mycket mer subtila saker att se, känna och titta på, än bara effektivitet, och snabbhet! Så det va ett kul, intressant och spännande återseende efter 50 år!

 

Men man får ta det man haver sa Kajsa varg! (Tror jag hon sa) 
Så min Canon på 1,2 ligger inte så väldigt långt från 1,1, så det borde väl inte märkas så mycket på negativet va? 

 


Och jag såg en annan Leica på ett bord intill, konstig modell, nå'n som vet vad det är för modell?

/Bengan

 

   * Här e uppdateringen/tillägget!
Ps alltså, och är något näraliggande till Zunow:
"Optically, this lens is surprisingly, um, awesome. Awesome as in a knock-your-socks-off, photo making monster of a lens! The colors, the bokeh, the pop, the character of the lens — all fantastic. Now I can’t compare this lens to the famed noctilux or modern “wunderlens” summilux. But this lens optically out-performs the Voigtlander noktons as well as both of the fast Canons. I shoot it from wide open to f4 and have not noticed any issues with focus shift. Brian adjusted this lens to focus dead on when wide open and it certainly is — Focus on an eye and count the eyelashes!!

Ok, vad pratar vi om nu då? Jupiter-3 såklart!
För både Zunow och Jupiter-3 är ju Sonnarkonstruktioner! :)
http://www.stevehuffphoto.com/2011/01/06/jupi-what-shooting-jupiter-lenses-on-the-leica-m9-by-robert-chisholm/

 Postat 2014-08-21 08:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2407 / Sonnar 1,5/5 cm made in 1932. On a M Leica. Test.

 

 


Nåja, den här testen e nog mera en användartest! Mao, kan jag fotografera med den här optiken från 1932 i dag? För att föregå resultatet av testen kan jag säga, visst kan jag det! Och nu är bilderna också tagna på frihand och filmen är Tri-X, kanske inte det bästa sättet att testa på, men det är så här jag fotar, och då blir min test också så här!

 

Bilfoto går bra med optiken!

Det har ju blivit litet Sonnarfeber hos vissa nördar i samband med Sonnetar 1,1/50 mm! ;) Och vi som inte har en Sonnetar, vi får kolla i skåpet om det ligger nå't litet billigare att använda! Men ändå nå't i Sonnarväg alltså!

 

Testbild vid Gnesta station!

Det här objektivet är ett tidigt Sonnarobjektiv gjort för Contax I. Objektivet tillverkades i en serie på 200 objektiv. I Hartmut Thieles bok om Zeissobjektiv (från 1927 till 1991) så va själva starten av tillverkningen av det här objektivet 1932 och sedan var objektivet klart för leverans 27-02-33. Man kallar de här Sonnarerna ofta för Nickelsonnarer, då det är en del nickel i fattningen. Det här va den första versionen av Sonnar 1,5/5 cm för Contax. Senare, jag tror det va 1934, så räknade man om det hela litet och tillförde några andra glassorter på de senare versionerna av Sonnar 1,5/5 cm till Contax.

 

Delförstoring av testbilden! Nu va den här testbilden inplastad och så va det litet fukt innanför plasten. Bländare 5,6 på Tri-X och delförstorad som sagt!

Då det är Contaxfattning på objektivet så måste jag ha en adapter för att kunna använda objektivet på  Leica. Nu är det litet bökigt att ställa avståndet via optiken, då bländarinställningen ligger mitt på objektivet. Man får hålla längst fram på optiken då man ställer in avståndet och kommer då ofta lätt åt bländarinställningen! Se på den första bilden i bloggen så förstår ni konstruktionen av objektivet! Den rörliga bländarringen ligger alltså i mitten! Det finns ingen filtergänga heller, därför e objektivlocket på hela tiden då jag inte fotar!

 

Och så test på full öppning, bl. 1,5! Även om modellen va litet otålig, så tycker jag att jag fick skärpan hyffsat bra på ögat! Det här svarar  även på frågan om adaptern funkar, och det tycker jag den gör!

Och sammantaget så tycker jag den här Sonnaroptiken fungerar bra att fota med även i dag! Trots åldern på optiken och den obefintliga antireflexbehandlingen och de aningen repiga linserna! Respekt Ludwig Bertele!

/Bengan

 


 Postat 2014-08-20 08:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg