Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2409 / Nikonsonnar, ögonskärpa och nu e nog sommaren slut!


 

 

Tar sommaren först! I juli va det varmt! Det märktes under Gnesta-Planket, där stod man gärna i skuggan! Nåja, inte alla ville vara i skuggan! Men nu verkar hösten ha kommit, de e mörkare på kvällarna, och mera regn och så e det svalare!

 


Vad gäller ögonskärpa, så har en fotovän hjälpt mig med att få tag på ett "glasöga" till min M Leica! Jag har haft litet svårt att ställa skärpan de senaste åren, eller det tar tid att ställa skärpan, så kanske man kan säga, men nu ser jag direkt skärpan! Utan vänner så står man sig slätt!

 


Och så Nikonsonnaren! Många större objektivtillverkare tog chansen efter andra världskriget att plocka i patentpåsen efter Zeiss! De flesta patent i Tyskland förverkades efter krigsslutet, å då va det bara att plocka i påsen! Tex den antireflexbehandling som Zeiss hade haft patent på, och en del annat i optikväg! Så de första riktigt bra och ljusstarka objektiven som bla Canon och Nikon gjorde det va rena kopior av Sonnarer 1,5/5 cm. Se'n med hjälp av nya glassorter så kunde man öka ljusstyrkan ett snäpp till 1,4.

 

Och kan inte låta bli att tycka att den här lilla optiken på ljusstyrkan 1,5, för den är liten, är både spännade och intressant, just genom att den  är från 1932 och funkar utmärkt!

/Bengan

 

Inlagt 2014-08-22 07:34 | Läst 1906 ggr. | Permalink
Jag tycker att de små Leicaobjektiven är riktiga ädelstenar!
Skön sommarbild att se på nu när hösten är här, Bengan.
Att den svenska sommaren är så kort förlikade jag mig aldrig vid. Men vad lönar det sig att protestera! Här är den längre. Vi har riktigt hett i dag och strålande sol. Det enda problemen är torkan. Hela ön hotas av vattenbrist.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg