Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2407 / Sonnar 1,5/5 cm made in 1932. On a M Leica. Test.

 

 


Nåja, den här testen e nog mera en användartest! Mao, kan jag fotografera med den här optiken från 1932 i dag? För att föregå resultatet av testen kan jag säga, visst kan jag det! Och nu är bilderna också tagna på frihand och filmen är Tri-X, kanske inte det bästa sättet att testa på, men det är så här jag fotar, och då blir min test också så här!

 

Bilfoto går bra med optiken!

Det har ju blivit litet Sonnarfeber hos vissa nördar i samband med Sonnetar 1,1/50 mm! ;) Och vi som inte har en Sonnetar, vi får kolla i skåpet om det ligger nå't litet billigare att använda! Men ändå nå't i Sonnarväg alltså!

 

Testbild vid Gnesta station!

Det här objektivet är ett tidigt Sonnarobjektiv gjort för Contax I. Objektivet tillverkades i en serie på 200 objektiv. I Hartmut Thieles bok om Zeissobjektiv (från 1927 till 1991) så va själva starten av tillverkningen av det här objektivet 1932 och sedan var objektivet klart för leverans 27-02-33. Man kallar de här Sonnarerna ofta för Nickelsonnarer, då det är en del nickel i fattningen. Det här va den första versionen av Sonnar 1,5/5 cm för Contax. Senare, jag tror det va 1934, så räknade man om det hela litet och tillförde några andra glassorter på de senare versionerna av Sonnar 1,5/5 cm till Contax.

 

Delförstoring av testbilden! Nu va den här testbilden inplastad och så va det litet fukt innanför plasten. Bländare 5,6 på Tri-X och delförstorad som sagt!

Då det är Contaxfattning på objektivet så måste jag ha en adapter för att kunna använda objektivet på  Leica. Nu är det litet bökigt att ställa avståndet via optiken, då bländarinställningen ligger mitt på objektivet. Man får hålla längst fram på optiken då man ställer in avståndet och kommer då ofta lätt åt bländarinställningen! Se på den första bilden i bloggen så förstår ni konstruktionen av objektivet! Den rörliga bländarringen ligger alltså i mitten! Det finns ingen filtergänga heller, därför e objektivlocket på hela tiden då jag inte fotar!

 

Och så test på full öppning, bl. 1,5! Även om modellen va litet otålig, så tycker jag att jag fick skärpan hyffsat bra på ögat! Det här svarar  även på frågan om adaptern funkar, och det tycker jag den gör!

Och sammantaget så tycker jag den här Sonnaroptiken fungerar bra att fota med även i dag! Trots åldern på optiken och den obefintliga antireflexbehandlingen och de aningen repiga linserna! Respekt Ludwig Bertele!

/Bengan

 


 

Inlagt 2014-08-20 08:40 | Läst 2647 ggr. | Permalink
Hej,
Du visar tydligt att ingenjörerna kund optik redan för 100 år sedan, bra nog för digitalfoto idag.
Värt att begrunda.
Klapp till Roffe
Bob
intressant! jag kommer att tänka på min helios-103 (som står utan kiev/contax för tillfället) den har fokus- och bländarring ombytt. jag får säga att jag tyckte bländarringen är något oproportioneligt stor på den :D
/j



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg