Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2323 / Testat Gatufoto med hyperfokal på en digitalkamera! Och så Tårtan på onsdag!

 

Rain Man..

Hyperfokal förr!

Man blir osäkrare med åren! Eller det blir ofta litet mer svångrem och hängslen! Det kan väl bero på att man inte vill snubbla på byxbenen om byxorna skulle börja hasa ned! ;)

Men när jag va yngre, så va det knappt svångrem alls på 501:orna, trots att det då nog skulle vara mycket känsligare om man snubblade på byxbenen i den åldern så nå'n såg det! Numera kan man bjuda på sig själv mycket mera utan att det gör nå't, men konstigt nog ändå inte riktigt lita på att fota med hyperfokal, som jag gjorde förr! Varför? Bra fråga va?

Jag har ställt in Fuji X100 på 4 meter under några tillfällen på sta'n, både i Gnesta och inne på Söder. Men det känns ändå litet osäkert, men när jag kollar på bilderna så har det funkat! Själva vitsen med det här det är att bara kunna lyfta kameran till ögat och trycka av, mao kameran slipper hitta någon fokuseringspunkt, och kanske låsa den, innan man gör avtryck!

 

Här va det nog digital hyperfokal vad jag minns! För annars hade kameran fokuserat på staketet utanför tågfönstret! :)

För med avståndet ställt på 4 meter när man går på sta'n tex, så har jag i dagsljus skärpa från en 2 meter till nästan oändligt! Och det räcker ofta gott och väl!

När jag fotade analogt, så va det nästan bara hyperfokal! M Leica med 35 mm och avståndet ställt på 4-5 meter! Å det va ändå i en osäkrare tid! ;)

/Bengan

Ps. Och så va det Tårtan nu på onsdag!

 

 Postat 2014-05-19 08:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2322 / Fortsatta funderingar om att fota med en telefon! Och kanske då skippa en "riktig" kamera!


Som jag sa i en tidigare blogg, så flyter allt numera! Man kan ringa, fota, och göra en massa roliga saker med en telefon! De enda roliga man kunde göra förr, de va ju å snurra på nummerskivan!

Nu talar jag om iPhone och liknande telefoner. Se'n kanske man skall poängtera att kameran i telefonen e ett tillägg, men det här tillägget växer!  Och mera fotogrejer kommer i telefonerna vad jag fattar! Ta tex Samsung Galaxy K zoom! De e ju en kamera man kan ringa med!
 
Å snart kanske det kommer en analog Samsung Galaxy K zoom Retro!  :) 

Men för att direkt gå på saken, det här "fototillägget" i en mobiltelefon funkar ju bra!  Bara man har en modernare telefon alltså! :)

Å för att gå ännu mer på sak, ursäkta, de flesta som fotar och lägger upp bilder på webben kanske skulle klara sig bra med en telefon, iPhone typ alltså!? ;)

Ta tex gatufoto, ingen bryr sig speciellt om en iPhone som fotar! Det måste vara den bästa kameran för gatufoto, eller hur? Och om man se'n bara skall lägga bilderna här på Fotosidan, eller på nå't annat gatufotoställe på webben, då borde en iPhone eller liknande räcka tillräckligt långt, om inte längre!

Här e några "iPhoneturistbilder!" Ni har nog sett dom förut! Kollade i nyss i PS och det verkar som man nog kan göra 20 x 30 cm kopior utan vidare av dom om man vill!

 

 

Å bilderna här ovan har min fru tagit! Jag brukar ibland påminna henne, "Du har ju en kamera i telefonen!" Å då tar hon upp telefonen och tar några bilder! Bilder som ofta blir onödigt bra tyvärr....

Så en telefon i händerna på rätt person, så kan det bli mycket bra bilder!

Här är några fler bra bilder som jag länkar till!

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/325450/2934256.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/325450/2660613.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/325450/2703449.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/325450/2812473.htm


Så det här med att fota med en telefon, typ iPhone, det har i alla fall gett mig funderingar!
Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan 

 

 Postat 2014-05-18 17:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2321 / Ser oroande tecken i dagens samhälle! Har ni också märkt det? Det borde kanske införas förbud?

 

 

 

Samhället förändras, ibland till det bättre, men vissa saker kan man nog diskutera om det är en förbättrad förändring eller om det är något annat och onödigt? Här är det en sak som jag undrat över ganska länge, och har själv fått nära erfarenhet av också, iPhonefotandet!
Vad är själva vitsen med det?
Kan det här kallas riktig fotografi egentligen!? ;)

En gång i världen hade man en riktig kamera, basta! Numera verkar allt flyta! Ingen ordning liksom! Å man fotar som sagt tom med en telefon!!!

 

 

Och nu kommer det värsta, håll i er ni riktigt bra riktiga fotografer! Det blir bra bilder med de här telefonerna också, tekniskt bra! 

Ok då, får väl lägga till att det finns telefonfotografer som även tar bra bilder!
Ok då, får väl lägga till nå't mer, det kan ibland bli mycket bra bilder också....suck...

De va en pärs att skriva det här, och jag återkommer i ämnet, måste vila mig litet bara! ;)

/Bengan

 

Ps. Bilderna här  i bloggen e telefonbilder, min fru har tagit dom..
"Bara med vänster hand så där i förbigående", sa hon..
Men jag tror att de va bara för o oroa mig som hon sa så...!??

 

 Postat 2014-05-17 07:58 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2320 / Jag har läst att det är 99% dåliga fotografer i Sverige! E det inte fler...? ;)

 

 Hornsgatan

Själv läser jag ytterst få bloggar, mest min egen ;) men ibland får jag tips om andra bloggar, å ibland e dom intressanta, men de flesta bloggar e ganska personligt inåtvända, mao hur orättvist allt har blivit, och att man ännu inte blivit upptäckt av världen!

Men jag har ofta inte tid att läsa andra bloggar, jag är fullt upptagen med mig själv och min egen blogg som sagt! ;)

Och att 99% av alla bilister inte e racerförare, även om dom tror det, då dom köpt en dyr och snabb bil! De e väl så man får se det fotografiska också, en dyr kamera räcker inte för att komma in i den här enda procenten som e kvar, eller hur herr Berg? ;)

Nåja, internet har ju blivit var mens egendom! Är det så man skriver numera, mens? 
I stället för man, som inte e könsneutralt?  :)

Å det finns vissa risker med var mens egendom, internet alltså, för på internet kan man vara i olika skepnader eller låtsasalias! Som i ett rollspel,  typ Sagan om Ringen! Och uppträda som ett Bloggtroll, eller som världens bästa fotograf!

Men kan spela nästan vem som helst på internet, för men syns knappt på internet! 
Men många vill ändå bli upptäckta och synas verkar det ändå som! 

Och att många fotografer inte blivit upptäckta innan internet, när det e så många fotografer på internet numera, det tycker jag e konstigt!

 

Fotograf


Men för att få litet ordning på resonemanget, så är nog internet som ett helt universum! Å hur skall man hitta bebodda världar bland den jättemängden av galaxer, stjärnor och planeter? 

Så vad göra?
Det beror på vad en vill göra!
Konstigare än så är det inte!

Ha en fortsatt bra dag!
/Bengan

 

Ps. Efter att ha tittat på en del iPhone-bilder här på Fotosidan, så skall jag nog blogga litet om ofoget att fota med iPhone! ;)  Synpunkter på iPhone-fotandet kommer i nästa blogg, tror jag.....

 

Kocksgatan 24

 

 

 Postat 2014-05-16 10:22 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2319 / Straight Photography i Slussen!

 

 

Var inne i Stockholm i går, eller rättare sagt på Södermalm, som blivit mer Stockholm för mig de senaste åren, och gick en runda nere i Slussen och ser att det inte bara är färgen som flagnar...

 

Gick såklart också till Chrichan, frisören i Slussen, för en pratstund.

 

 

Och en selfi också såklart!

 

 

Å jag passade på att kolla slussporten när jag ändå va där. En slussport som det förr gick mycket bra att leka på, tills nå'n kom fram och sa att det fick man genast sluta med. Men nu hade man bytt ut den gamla slussporten till en nyare, å så va det staket å grejer runt om! Hur skall man nu kunna leka där? Men så är det, allt förändras! Ständigt!

Tog några bilder på sta'n också, här e en av dom!

 

"And the wind it cries Mary.
The traffic lights they turn blue tomorrow
..." 

Efter nå'n timmes promenerande så blev det litet kallt, så jag gick till Gert för en pratstund och för att stämma av läget, innan jag tog Pendeln till ett lugnare ställe! ;)

/Bengan

 Postat 2014-05-15 08:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg