Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2257 / Att fota med Leica Standard från 1932! Vissa saker e lätta, andra litet svårare!

 

Har fotat en rulle till med Leica Standard! (Leica Standard, det låter ju som en mellanmjölkskamera) Hur som helst, det här e kul! Man får tänka litet själv! Å kameran e inte till så mycket hjälp, den e nästan helt knäpptyst vad gäller inbyggda hjälpmedel! Men de e klart, de e några olika tider på slutaren, det underlättar! ;)

 

En sak har jag i alla fall kommit på, att fota porträtt kräver litet mer tänkande! Man bör nog ha en tumstock, eller en extra avståndsmätare med sig!

 

Å det blir ännu värre då man fotar på full öppning,  alltså på Bl. 1,5 och på 1 meters avstånd!  Att gissa avståndet, och sedan ställa in det på objektivet, och upp med kameran till ögat.... 

Å vad kan skärpdedjupet vara på full öppning? 1 -2 centimeter? Å då måste man ju ha gissat rätt på avståndet mellan kameran och vinglaset först!  ;)
Man kan väl säga, att det e tur att det inte går att fota ännu närmare! ;)

Ni som inte känner till den här kameran, Leica Standard, så kan jag berätta att kameran har inga avståndsmätningshjälpmedel! Kameran har inga hjälpmedel alls egentligen! ;)

 

Men att fota på dagtid, de e lätt som en plätt! Tex porträtt eller varför inte gatufoto, där e det bara att använda hyperfokal! Men som sagt, problemet kommer på nära håll och på full öppning....

 

 

Och som en sammanfattning, det här e ett kul fotande, ett tag framöver i alla fall!  För omväxling förnöjer, och det här ger några rudimentära påminnelser som man ibland kanske glömmer bort i automatvärlden!

Filmen e sam vanligt Tri-X, exponerad efter c:a 800 ASA, framkallad i D-76!

Ha en fin söndag!
/Bengan

 

Ps. Måste väl erkänna att jag tränat tidigare på den här typen av fotande utan avståndsmätare! På porträttfoto alltså, tror de va 1959 c:a..

 

 

 

 

 

 

 

 Postat 2014-03-23 10:34 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2256 / Prylrapport från 1930-talet! Från dryga 2000-talet! * Uppdaterad!

 


Som nå'n kanske läst i en av mina tidigare bloggar så fick Elmaren sin andra chans på Leica Standard! Nu är inte resultatet framkallat än, men det kommer! Å när jag satt och funderade på dessa fantastiska fotoapparater som håller i över åttio år, å kanske mer, för det resultat e heller inte klart än, så kom jag på en sak, jag har ju en annan optikkonstruktion, som också är från 1930-talet!

Svårt att gissa va det e va? ;) 

Ok, Sonnar 1,5:an va ju klar på tidigt 1930-tal! Men då jag ville ha en matchande färg på optiken till kamerahuset, så valde jag såklart en svart Jupiter-3 från 1988! Men de e lugnt, det är samma grundkonstruktion! Jupiter-3:a en en replika eller kopia av Sonnar 1,5:an från 1930-talet!

Nu säger väl vän av ordning, "Det finns ingen avståndsmätare på Leica Standard!"

De e väl så här "moderna" fotografer resonerar, suck....
De skall vara avståndsmätare, exponeringsmätare, autofokus, zoom, å kunna fota tjugo bilder i sekunden, å man kan byta mellan färg och svartvitt i kameran, och byta ISO, och byta allt möjligt annat, å se'n i datorn kan man byta ännu mer och göra ännu mycket mera!
Va e kvar av ev egna kunskaper eller utmaningar efter den här uppräkningen?;)
Snart kommer det väl autopilot på kameror också!

Så jag klarar mig bra utan avståndsmätare! :)

Men det va inte det jag skulle tala om, utan att jag tycker att objektivet och kameran passar bra ihop!

Så i helgen blir det foto med Jupiter 1,5:an på en Leica Standard, UTAN avståndsmätare! ;)

Å det här e sista bloggen för idag, lovar!!

Ha en fin fredagskväll!
/Bengan The Zombie

* Uppdaterad!
Man kunde få 1,5/5 cm optik på en Leica I redan 1928! Det var firman Meyer som tillverkade den här optiken! (Uppgiften finns i boken, "Leica Die ersten sechzig Jahre" av Gianni Rogliatti)

 

 

 

 Postat 2014-03-21 17:22 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2255 / Grindvakterna är borta, å mycke information er'e numera! Och vad är då sant?

 

 behind sunglasses...?

Hörde en liten kort debatt i går om hur TT och de flesta media blivit lurade! Den fejkade nyheten spreds med ett falskt pressmeddelande, där stod det att en grupp fredsaktivister hade kommit över hemliga uppgifter när de brutit sig in på myndigheten som har hand om Sveriges vapenexport!

De som va med i debatten i Aktuellt höll nog med om att mängden information är en del av det hela och att man inte har några typ "dörrvakter" på redaktionerna kvar längre, det e för dyrt, och så har man ofta direktuppdatering av nyheter! I stort sett så e det den som tar emot nyheten på en redaktion som lägger ut nyheten vidare också! Å den här personen kan även vara fotograf också! 
 
Å man skulle ju kunna få elever å storma en skola med rätt, förlåt, fel nyhet! ;)

Men i det stora hela, både vad gäller normala nyhetsredaktioner och andra litet mer privata, så jobbar man för att det skall vara billigt som möjligt och att snabbt att sprida informationen! Men då uppstår såklart vissa risker....

Vad jag tyckte saknades i den här "minidebatten" på Tv det va om det kom allvarligare bluffar, som gör att människor börjar tvivla på viktiga samhällsfunktioner, tex i ett krisläge!
För då kan ännu mer vilseledande information dyker upp samtidigt, och då hinner nog dom icke existerande grindvakterna med då heller, och då blir det rörigt, jag lovar!

Ok, ursäkta, nu e det fredag, nu skall vi inte grotta ned oss i nå't innan det händer!
Vi tar sakerna när dom kommer!
Nu er'e i alla fall två Jas Gripen på Gotland! :)

Men ändå, visst borde det vara förbjudet att skoja i press och media, bara för att det går att skoja!? Tänk om terrorister skulle göra så?  Skoja menar jag! Å när jag tänker på det, så skulle det även vara förbjudet att bryta sig in på ett kärnkraftverksområde, bara för att det går att bryta sig in där! Tänk om terrorister skulle göra så också! Bryta sig in och skoja menar jag! 

Ok, de e nya tider, härliga tider, och allt skall vara så billigt som möjligt!
Så nog för idag! Slut för idag!
Å ha en fin fredag! :)
/Bengan

Ps. Här e också ett reportage (På vår Fotosida) där jag undrar litet över sanningshalten...? ;)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-603-oster-om-ural-dar.htm

 

 Postat 2014-03-21 08:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2254 / Elmaren till Leica Standard, den skall få en ny chans!

 


Elmaren har ju blivit litet sidsteppad av FED-optiken på den här åttiotvå år gamla Leican den senaste tiden, men nu skall Elmaren få en ny chans att visa vad den går för! Jag har gjort ren de yttre linsytorna på Elmaren med bensin, och hoppas att den lilla smuts som ev fanns nu är borta! Det verkade så då topsen blev ytterst aningen gråa!

Elmaren har en säregen bländarplacering, bländaren sitter alldeles bakom den främre linsen, och fördelen kan nog vara att ju mer man bländar ner ju mer avskärmar bländaren de inre delarna av optiken så det bör bli mindre interna reflexer! Det fanns ingen fungerande antireflexbehandling 1932!

Och vad gäller kameran och slutartiderna, de få slutartider som finns, dom verkar faktiskt stämma ganska bra!

De e såklart en liten utmaning med att fota med den här kameran, tex så får man bedöma avståndet till motivet och sedan ställa in avståndet på optiken innan man kan trycka av! Och så tillkommer en hel del annat pyssel! Ganska intressant pyssel faktiskt!

Hur som helst, det sitter en ny rulle Tri-X i kameran, och så sitter Elmaren på nu!
Intressant och spännande!

/Bengan

Ps. Å måste nog poängtera en gång till, ursäkta! ;)
En åttiotvå år gammal kamera som fungerar alldeles utmärkt! :)

 

 

 Postat 2014-03-20 12:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2253 / Hetsad av Johan Ericsons kamera från 1932 så va jag "tvungen" å kolla så min kamera funkade!

 

Alltså, jag har också en Leica från 1932, men det e en Leica Standard, en kamera utan inbyggd avståndsmätare! Så jag tog fram kameran och upptäckte, som vanligt, att det satt en rulle film i kameran! De här e inga vitrinskåpsgrejer! ;)

 

Men, då måste jag börja tänka, när fotade jag med kameran sist...? Sannolikt i fjällen, Grövelsjön, 2012! Och nu va det halva rullen kvar i kameran! Men jag hade nog framkallat en rulle tidigare tagen 2012 i Grövelsjön med den här Leican!

Så jag tog slut på rullen i kameran med några sk. testbilder! Just för att se att allt funkar!

Helt Ok!

 

Elmaren funkar nog bra också, men kanske sämre i motljus utomhus...?

 

Grövelsjön 2012 (Men negativet är litet felexponerat)

Och man kan nog ha några små synpunkter på en kamera som är från 1932 och funkar nästan lika bra som när den lämnade fabriken...  Inget nu nämnt om dagens kameror! Jag e inte så'n inte! ;)

Så nu sitter en ny rulle film i kameran, och så får vi se vad det blir av det!

/Bengan

Ps. En liten förändring har jag på kameran, tidigare ägare har nog redan från 1932 putsat Elmaren i tid och otid, så frontlinsen är aningen litet repig! Så jag kör med en FED-optik på kameran! En 1:3,5/50 mm från tidigt 1950-tal, antireflexbehandlad! Funkar alldeles utmärkt! Ni ser optiken på den första bilden!

 Postat 2014-03-19 20:46 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg