Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2257 / Att fota med Leica Standard från 1932! Vissa saker e lätta, andra litet svårare!

 

Har fotat en rulle till med Leica Standard! (Leica Standard, det låter ju som en mellanmjölkskamera) Hur som helst, det här e kul! Man får tänka litet själv! Å kameran e inte till så mycket hjälp, den e nästan helt knäpptyst vad gäller inbyggda hjälpmedel! Men de e klart, de e några olika tider på slutaren, det underlättar! ;)

 

En sak har jag i alla fall kommit på, att fota porträtt kräver litet mer tänkande! Man bör nog ha en tumstock, eller en extra avståndsmätare med sig!

 

Å det blir ännu värre då man fotar på full öppning,  alltså på Bl. 1,5 och på 1 meters avstånd!  Att gissa avståndet, och sedan ställa in det på objektivet, och upp med kameran till ögat.... 

Å vad kan skärpdedjupet vara på full öppning? 1 -2 centimeter? Å då måste man ju ha gissat rätt på avståndet mellan kameran och vinglaset först!  ;)
Man kan väl säga, att det e tur att det inte går att fota ännu närmare! ;)

Ni som inte känner till den här kameran, Leica Standard, så kan jag berätta att kameran har inga avståndsmätningshjälpmedel! Kameran har inga hjälpmedel alls egentligen! ;)

 

Men att fota på dagtid, de e lätt som en plätt! Tex porträtt eller varför inte gatufoto, där e det bara att använda hyperfokal! Men som sagt, problemet kommer på nära håll och på full öppning....

 

 

Och som en sammanfattning, det här e ett kul fotande, ett tag framöver i alla fall!  För omväxling förnöjer, och det här ger några rudimentära påminnelser som man ibland kanske glömmer bort i automatvärlden!

Filmen e sam vanligt Tri-X, exponerad efter c:a 800 ASA, framkallad i D-76!

Ha en fin söndag!
/Bengan

 

Ps. Måste väl erkänna att jag tränat tidigare på den här typen av fotande utan avståndsmätare! På porträttfoto alltså, tror de va 1959 c:a..

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2014-03-23 10:34 | Läst 3038 ggr. | Permalink
skarpt så det räcker till å blir över ;) /ronny
Svar från Benganbus 2014-03-23 11:30
Tack för modellarbetet Ronny! Jag hoppas få ta fler porträttbilder
när jag blir litet mer inkörd på kameran!
/B
Kul Bengan! Man ser på din hustru att hon har varit med om saken tidigare. Samma med min - men hon flinar fortfarande... :-)
Sedan är det ju en annan sak att man kan fotografera ålderstiget även med en Leica II från samma år. Den har avståndsmätare - men det blir ju inte samma sport förstås.
Svar från Benganbus 2014-03-23 17:31
Sport e viktigt! ;)
/B
syntax 2014-03-23 22:12
Ha, ha - du ser oerhört lidande ut på bilden från 1959! Det har tydligen mildrats med åren.
Svar från Benganbus 2014-03-24 07:29
Utseendet har med åldern att göra! ;)
Men åren blir man mer avspänd! :)
/B
Det är avsaknaden av hjälpmedel som är en del av tjusningen.
Tycker du lyckades bra med bedömningarna. :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg