Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2225 / Varför lägga in korn i en digital bild?

 

De här e en bra fråga, tycker jag! Kom att tänka på det när Per Öfverbäck skev det i en kommentar i min förra blogg, efter att nå'n nerifrån Helsingborg tyckte att jag visade en plastig digital bild! ;) :)

Men jag tycker nog frågan kvarstår! Varför lägga korn i en digital kamerabild?

 

 

Något litet digitalt korn pålagt...  

Så här skrev Per:
"Sen, angående "plastighet", som jag här tolkar lite som synonym till kornlöshet: det är förvisso olikt film, men varför fly till stilimitation? Det här är ett annat medium, och kan väl få vara det. Att lägga in korn som inte är en egenskap hos materialet är lite som när piktorialisterna försökte få in penseldrag i sina fotografier för att efterlikna målningar."

 

Jag tycker det e en bra fråga och intressant! Jag ställer samma fråga, varför "smeta ner" en ofta väldigt skarp digitalbild med konstgjorda korn? Kan inte den digitala bilden få vara som den e, fast den även  e svartvit?

 

Å litet digitalt korn pålagt även här!

Som sagt, varför lägga på en äldre tekniks svaghet, så kan man väl ändå säga, på en modern teknik?

Eller e det nå't speciellt med korn som gör att vi vill ha med det i det digitala? Eller e det bara nostalgi! Eller vana?  Hur som helst, i det analoga så kommer man inte ifrån kornet!

Inte så mycket mer för i kväll! :)

/Bengan

 Postat 2014-02-24 20:03 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 2224 / "Att ställa in sig själv på svartvitt!" Inte alls så dumt sagt!

 

Den här bilden e tagen för nå't år sedan.

Har fotat monokromt i går med den digitala mini-Leican = Fuji X100! :) Men det känns ändå litet oroligt eller splittrat, då det även ligger flera rullar "färgfilm" i kameran å pockar på användning, typ Velvia, Astia osv! (De ligger även flera alternativ svartvitt i kameran också, med olika filter!)

 

 

Å här e bilden i svartvitt. Plastig säger någon här nere i en kommentar! :)

 

Å här en en version till i svartvitt! Kanske något mindre plastig med litet pålagt korn?  ;)

Å vad gäller digitalkameror, visst e det praktiskt att ha det mesta i en kamera, man kan väl ta en liknelse, kameran blir som en schweizisk armékniv, men knappast ett samurajsvärd!  ;)

Å tekniskt kan jag nog fixa en användbar svartvit bild från en digitalfärgbild, men de e inte riktigt det som det hela handlar om!

Å vissa motiv passar inte i svartvitt och andra passar inte i färg, och det upptäcker man ofta först då man står framför motivet och velar och då kan det även ta litet tid att ställa om kameran! Men visst skulle man kunna fixa det hela till svartvitt senare som sagt.

Så att "ställa in sig på svartvitt", som Rauni Melin sa i en kommentar i förra bloggen, de e viktigt, men då skall kameran, tycker jag, också bara funka i svartvitt, och man skall ha den funktionen kvar en litet längre tid, för den svartvita bilden kräver ett visst bildtänk även i huvudet, annars blir det nog bara en dokumentation.... 

Å det e desamma med färgbilden, då färgen ofta kräver ett annat bildtänk för att den skall bli intressant, å inte bara bli en dokumentation!

Så det här att "ställa in sig på svartvitt", e inte alls så dumt, men förutsätter nog sedan, som sagt,  även en litet längre tids fotade i det svartvita också! Å där e nog de flesta digitalkameror, med alla balla fantastiska grejer inbyggda, en stor svartvittkonstnärsfiende! ;)

Så vad gäller att fota svartvitt på ett bra sätt, så gäller först en viss långsiktighet, å vad gäller det digitala, å då e nog en Leica Monochrome bra att ha för å inte vela! :)
Eller för oss andra, typ analogister, så är nog tex en Leica M2 med Tri-X bra, för då kan man inte hålla på och vela fram och tillbaka mellan olika färger och olika svartvittfilter och bara bli yr i huvudet och osäker om jag valt rätt och se'n få ett dåligt resultat och undra varför fotandet inte funkar längre! ;)

/Bengan

 

Ps. Roffe hälsar!  I dag i svartvitt!

 

 

 Postat 2014-02-24 08:19 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 2223 / Fuji X100 Monochrome och livet på Fejan!

 

 

 

Tack för alla intressanta synpunkter i förra bloggen om svartvitt direkt ur kameran bla, skall snart tillbaka för att läsa igenom kommentarerna igen! De e så här man jobbar smart! Man frågar, för man vet att det finns både kunskap och andra åsikter väldigt nära!
Så tack för alla kommentarer! Kända som okända som kommenterar, tex D76!  :)

Vad gäller svartvitt direkt ut ur kameran så skall jag pröva att fota så idag med Fuji X100!

Och vad gäller DN i dag, så brukar tecknaren Hans Lindström ha en del godbitar för sig! Idag punkterar han våra liv på Fejan! Och även i bloggen! Men det får man inte bry sig om som konstnär! :)

/Bengan

 


 Postat 2014-02-23 08:43 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2222 / E det nå'n skillnad att ta bort färgen direkt i kameran eller senare i Photoshop?

 

Den här e en färgbild där färgen e borttagen i PS! 

Nu kommer de kunniga att sucka, och börja tala om RAW å sån't! Men det får jag stå ut med! :) Alltså, jag fotar bara i jpg och det funkar bra för mig! Det e enkelt!

Och i stort sett fotar jag bara i färg och tar sedan vid behov bort färgen senare i Photoshop! Å lägger se'n på litet kontrast samt litet oskarp mask! Lätt som en plätt! Färdig! :)

Men, jag funderar på om det e nå'n skillnad på att fota direkt i monochrome i kameran! Alltså från jpg! Blir det sämre än att senare ta bort färgen via PS?   Jag har en Fuji X100!
Jag har provfotat och suttit och kollat i PS! Jag ser ingen skillnad på den bild som e fotat direkt i monochrome i X100, och den bild där jag tagit bort färgen i PS senare! Ingen kvalitetsskillnad alltså!

Några funderingar på det här? :)

/Bengan

 

 Postat 2014-02-22 09:09 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2221 / Det blev sent i går, satt och tittade på filmer! Gamla filmer! :)

  

Och nu på morgonen så blötsnöar det, men Roffe e en schysst kompis, han ligger kvar i korgen, så vi kan nog vänta ett tag till innan vi går ut, för det kanske slutar blötsnöa snart!  :)

Vad gäller filmer i går, så blev det en del tittande och lyssnade på Goran Bregovic,
Bla den här lilla filmsnutten http://www.youtube.com/watch?v=VaRwQciBq3c

Goran som bla även gjort musiken till filmen Underground (Emir Kusturica)http://www.youtube.com/watch?v=iKdl5r7_ZPc

Här e det även en del fina Backstage-bilder i svartvitt innan framträdandet!
http://www.youtube.com/watch?v=OyMA84-mowI

Men nu börjar det dra ihop sig till utgång med Roffe,
och det blötsnöar fortfarande, tyvärr...

/Bengan  

Ps. Åter efter första pinkrundan! De regnade ute på gärdet, men Roffe verkar inte bry sig speciellt, han kutar ur bilen och iväg på första doft och pinkrundan och ligger c:a tjugo till trettio meter framför mig hela tiden. Jag har ett paraply som regn och vindskydd, men det gäller att hålla paraplyet lågt och rätt i vinden, men man blir ändå blöt om byxbenen då regnet kommer mest horisontalt.

Efter en tjugo minuter känner i alla fall jag att det räcker, och busvisslar till Roffe och gör samtidigt en rörelse med armen, han fattar direkt, kommer kutande och förbi mig, och direkt till bilen, där han ställer sig i lä av bilen och undrar vart jag tog vägen! :)

 

 

 Postat 2014-02-21 09:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg