Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2215 / Ellens fotografiska nu på onsdag!

 

Måste bara tala några ord om det vackra vädret!  Det har varit en underbar dag i Gnesta! Sol och i stort sett klarblå himmel hela dagen! Man blir litet bländad! :)

Men allt e inte bara bra, de e svårt att fota i sånt här dagsljus, starkt ljus och djupa skuggor ni vet....  ;)

 

De e ofta lättare å fota inomhus!

Ok, de va de om de, 
glöm nu inte att det är Ellens på Onsdag kl 15.00!

/Bengan

 Postat 2014-02-17 15:36 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2214 / Förbjudet att fotografera! Och Leica 100 år!

 

I helgen fick min fru en försenad födelsedagspresent av sin bror och svägerska och jag fick hänga med på firandet! :) De blev att bo på hotell mitt i sta'n med utsikt över Humlegården och så en del annat! innan vi kom in på det riktigt andra så gjorde vi ett studeibesök i en litet äldre lägenhet i Stockholm där det va fotograferingsförbud!

 

Tidigare förbjudet att fota! (Serveringsrummet)

Det stod i alla fall så i visningspapperen! Men då det gick vakter i lägenheten så frågade jag om det här förbudet inte va något omodernt? Jovisst va det så, men dom hade inte hunnit trycka nya uppgifter! Så om ni skall gå och titta i den här lägenheten så gäller inget fotoförbud längre!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hallwylska_museet

 

På kvällen gjorde vi en del annat! Bilden här har inte så mycket med det att göra, bara litet!


Se'n fick jag ett litet tips från en Södertäljefotograf att Leica fyller 100 år!
http://www.svd.se/kultur/leica-100-ar_8980256.svd?sidan=1

Tack för det Bengt-Åke!

/Bengan

 

 

 

 Postat 2014-02-16 21:25 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2213 / Det här med skärpa på ett objektiv!

 Jag blir faktiskt litet positivt fundersam över den sk. skärpan på det objektiv jag nu använder på min Leica IIIf, ett Jupiter-3 från 1967. Jag tycker skärpan är mycket bra, eller e det bildkontrasten som objektivet ger på negativet som gör att det ser så skarpt ut?

Nu e det alltid litet speciellt med Jupiter-3 objektiv, jämfört med andra ryska objektiv, Jupiter-3 fick specialbeställas! Och med tanke på den ofta obefintliga efterkontrollen på de flesta andra ryska objektiv, så verkar Jupiter-3 haft en väl fungerande efterkontroll innan leverans.
Det här objektivet ansågs som mera exklusivt!

Objektivet är ju en efterkrigskopia av Sonnar 1,5:an, Sonnaren som räknades ut när det inte fanns någon antireflexbehandling att tillgå på tidigt 1930-tal, och då man som en lösning lade ihop de sju linserna i objektivet i tre grupper, och fick på så sätt ändå en hyffsad kontroll på de interna reflexerna! Men man tappade med den här hopslagningen av linserna några andra optiska justeringsmöjligheter, tex så har Sonnaren en stor bildfältskrökning.

Men, ett objektiv som e konstruerat då det inte fanns antireflexbehandling, och när man sedan lägger på en antireflexbehandling, då borde det väl bli litet extra vasst? :) 
Eller?

Andra åsikter om det här?

Hur som helst, intressant e det! Och kul! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-02-14 12:47 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2212 / Så va det en recension av Rheborg i DN, även en recension av Fotografiska!

 

 


Det va mycket att läsa om foto i DN i dag. "Älskade fotografi" heter rubriken, med besök på bla fyra olika fotoutställningar! Vad gäller recensionen av Fotografiska i Stockholm, så här e ett delcitat från texten i DN, "Och har man inget kulturellt kapital att att förlora kan man inte heller falla. I dag e inte bara alla fotografer. Alla är också konsthallsentreprenörer."

Läs gärna DN. Kultur i dag, det är faktiskt mycket intressant om fotografi!
Även från Moderna i Malmö bla.

 


Och en sammanfattning av dagens fotografiska läge, de e nog att det e mycket bilder, både på fotoutställningar, och på webbens olika visningsformer! Sedan vet jag inte om det är mängden av bilder som för fotografin framåt, sannolikt inte! Utan det kanske bara blir för mycket när "alla e fotografer?" För hur skall man kunna hitta de intressanta fotograferna bland alla bilder?
För den som nu ev skulle vilja försöka?

Eller nu e det kanske så här, om man vill komma fram som fotograf alltså, så är det viktigt med en bra uppbackare! Eller ha bra kontakter! En bra kontakt/uppbackare som känner att det går att tjäna pengar på fotografen! Å då bör nog den uppbackade fotokonsten inte vara alltför konstig, eller för "konstnärlig" eller fota för "svåra bilder"!

De e nya tider liksom! Härliga tider! Och väldigt många bilder!  ;)

/Bengan

 

 Postat 2014-02-13 09:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2211 / Objektivtesten klar, Zagorskii Optiko Mechanicheskii Zavod får godkänt!

 

 

 


Har framkallat några testbilder tagna med objektivet från Zagorskii Optiko Mechanicheskii Zavod. Objektivet är ju en kopia av Sonnar 1,5:an från 1930-talet, men med pålagd antireflex-behandling. Det var flera tillverkare i fd Sovjet som tillverkade Jupiter-3, och jag tror att man utgick från den mall och de normobjektiv som Zeiss levererade efter kriget till Sovjet. De olika optiska tillverkarna fick sannolikt ta del av de uppgifter som Zeiss hade sammanställt och levererat, bla för Sonnar 1,5/5 cm, som ju va mytos-objektivet.

Sedan kan det även på de här Jupiter-3 objektiven finnas en liten skillnad mellan olika tillverkare, men de objektiv jag har provat, är ovanligt jämna i kvaliten. Och det här objektivet, från 1967, och med mina partiska ögon sett ;) verkar vara mycket bra kopierat! :)

 

Nu va min test mest för att se så jag hittar skärpan med objektivet på en Leica IIIf.  Jag bad "modellen" titta först åt ena sidan, och så ställde jag skärpan, och så andra sidan! Mao, att skärpan finns där jag ställer den via avståndsmätaren! Och det tycker jag att den gör!  (Å modellen va på väg till jobbet, så det va litet bråttom med att fota!)

Kan väl tycka att kontrasten blev litet hög i de här negativen, om det nu kan bero på exponering eller framkallningen? Tri-X exponerad efter 800 ASA, framkallad i D-76 i 8 minuter 19-20 grader. Eller om objektivet har hjälpt till att höja kontrasten? Och det e väl bra!?

Men som sagt,
jag e nöjd med min lilla användartest av det här Jupiter-3 objektivet på Leica IIIf! :)

/Bengan

 

 Postat 2014-02-12 14:03 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg