Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2213 / Det här med skärpa på ett objektiv!

 



Jag blir faktiskt litet positivt fundersam över den sk. skärpan på det objektiv jag nu använder på min Leica IIIf, ett Jupiter-3 från 1967. Jag tycker skärpan är mycket bra, eller e det bildkontrasten som objektivet ger på negativet som gör att det ser så skarpt ut?

Nu e det alltid litet speciellt med Jupiter-3 objektiv, jämfört med andra ryska objektiv, Jupiter-3 fick specialbeställas! Och med tanke på den ofta obefintliga efterkontrollen på de flesta andra ryska objektiv, så verkar Jupiter-3 haft en väl fungerande efterkontroll innan leverans.
Det här objektivet ansågs som mera exklusivt!

Objektivet är ju en efterkrigskopia av Sonnar 1,5:an, Sonnaren som räknades ut när det inte fanns någon antireflexbehandling att tillgå på tidigt 1930-tal, och då man som en lösning lade ihop de sju linserna i objektivet i tre grupper, och fick på så sätt ändå en hyffsad kontroll på de interna reflexerna! Men man tappade med den här hopslagningen av linserna några andra optiska justeringsmöjligheter, tex så har Sonnaren en stor bildfältskrökning.

Men, ett objektiv som e konstruerat då det inte fanns antireflexbehandling, och när man sedan lägger på en antireflexbehandling, då borde det väl bli litet extra vasst? :) 
Eller?

Andra åsikter om det här?

Hur som helst, intressant e det! Och kul! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-02-14 12:47 | Läst 1915 ggr. | Permalink
Precis som med musik ska det inte vara allt för tillrättalagt och välpolerat det ska vara lite raspigt och skitigt i kanterna, det gör att ett objektiv har en speciell mojo eller känsla! Skärpa är inte allt här i världen, mitt favoritobjektiv kostade 500 kronor och det ger den där speciella mojon i bilderna som jag vill åt.
/MIkael Good
syntax 2014-02-14 20:23
Jag har en hel palett olika objektiv med olika profil på restfelen, tillverkade under olika tidsepoker. Följaktligen använder jag dem för olika fotografiska uppgifter.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg