Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2013 / Gnesta-Planket lördagen den 27:e juli! För fjärde året i rad och i år med c:a 25 fotografer!

 

 


En liten bakgrund till Gnesta-Planket.  Det första Gnesta-Planket va bara ett testplank. Jag hade hittat ett "plank", eller i alla fall en vägg i Gnesta som va under tak och tänkte, här kan man hänga bilder och det här planket e bättre än Foto-Planket i Vitabergsparken i Stockholm, för det här planket har tak!

Spånade litet med fotovännerna Affe, Krille, Micke och Mats och frågade om vi inte skulle pröva att hänga bilder i Gnesta under en lördag, och det tyckte dom! Och så va det bara å fråga de som hade verksamhet i husen vi skulle hänga bilder på, och dom tyckte det här skulle bli kul!

Året efter bjöd vi in flera fotografer, och nu kör vi för fjärde året i rad, och för andra året i rad också med en fotoloppis! Det var över tusen besökare på de här få timmarna förra året, och de här besöken spiller såklart över till butiker och kafeér i närheten, och det är kul!

Det har varit ägarbyte på Gnesta Färghus och Gamla Godsmagasinet under året, men Patricia Larsson den nya ägaren av Färghuset och Lasse Gustavsson ny på Gamla Godsmagasinet (Auktionisten) tycker det skall bli trevlig att få tillhandahålla väggarna för bilder igen! Man bara bockar och tackar!

Och oss emellan, det här e sannolikt ett litet signum för en mindre ort, typ Gnesta.
Kontaktvägarna e väldigt korta och ofta mycket positiva,
och Gnesta Kommun e mycket positivt nära!

/Bengan

 

 

 Postat 2013-06-25 12:30 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2012 / Mera läsbart i sommarens lata dagar! Lästips alltså! Och så Tv-licens på kamera! :)

 

I dag har jag laga förfall vad gäller hårdare trädgårdsarbete, jag har fått litet ont i ryggen!  :) Men inget allvarligt, sannolikt en liten partiell ruptur i ett muskelfäste på höftbenskammen kanske...!? Visst låter det proffsigt, partiell ruptur! :)

Men då man e ledig eller kalla det friställd från trädgårdsarbetet, så får man passa på att videreutbilda sig! Och det går bra även via gamla böcker! Vissa saker blir bara bättre med åren!


Tex en utställningskatalog från 1963-64 från Moderna museet, "Svenskarna sedda av 11 fotografer", med en förordstext av Stig Claeson! (Stig beskriver ett fotouppdrag, eller hur man skall beskriva det hela! Rolig läsning!)   I katalogen finns sedan bilder av bla. Bellander, Hammarskiöld, Delden, Tore Johnson, Stig T. Karlsson mfl. Garant för den här utställningen var en direktör i Göteborg, Victor Hasselblad.

 

Foto: Stig T. Karlsson

Å visst e bilderna bara i svartvitt, och inte så skarpa som man numera kan ta med en digitalkamera, men vet inte om en digitalkamera hade gjort det hela bättre!?   ;)

Som sagt, tips om läsbart när man blir oförhappandes sommarledig!

/Bengan


Ps. Å skulle ni råka köpa en Samsung Galaxy NX med Android och 4G, glöm då inte att betala Tv-licensen, som en FS-medlem så vänligt påpekar! :)
  http://www.fotosidan.se/cldoc/samsung-galaxy-nx-med-android-och-2.htm

 

 Postat 2013-06-24 19:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2014 / Förslag till sommarläsning, Kurt Bergengren

 

 

 

Jag upptäckte Kurt Bergengren via några artiklar i Fotografisk Årsbok 1961. Det jag då läste har varit avgörande för min egen fotografi under åren. Kurt Bergengren var journalist på Aftonbladet, började där 1939, och arbetade på Aftonbladet till sin bortgång 1985. Han började skriva på kultursidan på 1950-talet och det blev sedan mer och mer skrivande om fotografi, han har även författat ett flertal böcker, även om ämnen utanför fotografin. Kurt Bergengren var en av Sveriges viktigaste fotoskribenter/kritiker från 1960 till 1980-talet.

Nu kanske nå'n undrar om Kurt Bergengren kan tillföra nutida fotografer något?
Jag vill påstå att det bara är det yttre och tekniska som har förändrats, inte det inneboende i en bra fotografisk bild! 

Boken jag läser heter, "Fotografera är nödvändigt".

/Bengan

 

 

 Postat 2013-06-24 09:37 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2013 / Så va den midsommaren avklarad! Å snart e sommaren slut!

 

Firenze..

Så va den midsommaren slut, och nu börjar semestrarna för många, med kanske en utlandsresa, och litet vila men semestern e snart slut, och så börjar jobbet igen och så kommer hösten, och mörkret ökar och regnslasket se'n kommer vintern, en vinter som ofta e lång, seg och snöslaskig, så det e nog bara att börja längta till nästa sommar och semester igen! :)

Ha trots det en hyffsat god fortsättning på den lilla sommar som kanske e kvar! ;)

/Bengan

http://www.youtube.com/watch?v=LCRZZC-DH7M

 

 

 Postat 2013-06-23 09:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2064 / De e mycket bilder från midsommar just nu!

 

 


Men det e nog inte så konstigt, för det e ju midsommar! ;) Men å andra sidan, de blir ofta inga nyheter precis, utan många gånger ofta upprepningar, så jag upprepar mig med midsommarbilder från några år sedan, men det får i alla fall bli i svartvitt! :)

Ha en fortsatt fin helg!

/Bengan

 

 

 Postat 2013-06-22 22:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg