Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2014 / Förslag till sommarläsning, Kurt Bergengren

 

 

 

Jag upptäckte Kurt Bergengren via några artiklar i Fotografisk Årsbok 1961. Det jag då läste har varit avgörande för min egen fotografi under åren. Kurt Bergengren var journalist på Aftonbladet, började där 1939, och arbetade på Aftonbladet till sin bortgång 1985. Han började skriva på kultursidan på 1950-talet och det blev sedan mer och mer skrivande om fotografi, han har även författat ett flertal böcker, även om ämnen utanför fotografin. Kurt Bergengren var en av Sveriges viktigaste fotoskribenter/kritiker från 1960 till 1980-talet.

Nu kanske nå'n undrar om Kurt Bergengren kan tillföra nutida fotografer något?
Jag vill påstå att det bara är det yttre och tekniska som har förändrats, inte det inneboende i en bra fotografisk bild! 

Boken jag läser heter, "Fotografera är nödvändigt".

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2013-06-24 09:37 | Läst 2359 ggr. | Permalink
En av mina favoritböcker om fotografi.
Hans andra, "Tänka med ögonen", är också klart läsvärd.
Bergengren är mycket läsvärd. Passar bra att ta fram nu när jag avslutat sommarromanen =) Det får nog bli en repris.
Kurt Bergengren förblir nog alltid läsvärd. "Fotografera är nödvändigt" är en bok som man alltid kan återkomma till. Jag skrev litet om den i en blogg här på FS i dec 2012.
Hälsningar
Jon Anders
Håller med om att det är det mest läsvärda som finns om foto, på svenska. En var borde läsa det, om man plåtar.
/Bob
Fotografera är nästan lika nödvändigt som att cykla. Bergengren finns i min bokhylla. Själv återvänder jag då och då till sista kapitlet i Framgångsrik fotografering av Andreas Feininger, från cirka 1950. Efter allt om teknik, verkligen allt (utom färgfoto), kommer ett kapitel om attityd, motivval mm. Det jag minns tydligast är, ungefär: Det mest intressanta motivet har alltid varit, och kommer alltid att vara, människor i verksamhet. W Eugen Smith var då ett bra exempel. Har det ändrats?
Har du möjligen ISBN-numret på den? Jag kan inte hitta den när jag söker på titeln. Hittar bara "Fotografera är nödvändigt" vid sökning på hans namn.
Jag menar naturligtvis "Tänka med ögonen"!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg